bler-taciЗахваљујући гласовима „Српске листе“ иза које стоји Вучићев режим, Хашим Тачи изабран је за „председника Косова“ из трећег покушаја у „косовском парламенту“ са 70 гласова за, а била је неопходна проста већина од 61 гласа. На улицама Приштине ватромет и славље Тачијевих присталица. 

Од почетка гласања „Српска листа“ је била у парламенту и давала је кворум Тачијевим покушајима да буде изабран за председника. Иако је раније спомињано да ће српски посланици само давати кворум, али бити уздржани, они су ипак гласали за Тачија.

У Приштини славље Тачијевих присталица. Вијоре се косовске, албанске и америчке заставе, а маса скандира „Тачи, Тачи“ и „УЧК“, „УЧК“.

Хашим Тачи је у говору након што је вечерас изабран за председника Косова у парламенту посебно захвалио посланицима Српске листе што су гласали за њега и указали му поверење.

„Уверавам вас да ће то поверење бити нада и оптимизам за Косово. Служићу увек земљи и грађанима Косова и то свима. Радићу на заштити устава и градити ново евопско Косово које би било део Европске уније и НАТО и наставило да има одличне односе са САД“, рекао је Тачи.

Он је искористио прилику да подсети, како каже, на „хероизам“ оснивача и вође ОВК Адема Јашарија „и других мученика“, као и историјског председника Ибрахима Ругове и на све људе који су допринели „стварању државе Косова“.

Током дана, на приштинским улицама дошло је до сукоба присталица косовске опозиције и полиције у коме је повређено 11 особа.

 

Сукоб је почео убрзо пошто се међу демонстрантима појавио Аљбин Курти, а демонстранти бацили Молотовљеве коктеле на зграду владе и полиције.

Избор за „председника Косова“ протекао је, мало је рећи, бурно и у самој сали скупштине , где се одржавала седница и испред зграде, где су присталице Хашима Тачија све време узвикивали: Хашим! Хашим!

С друге стране, опозиција која кампује већ неколико дана пред Владом и Скупштином, предвођена покретом „Самоопредељење“, одговарала им је са „Аљбин, Аљбин“. У међувремену, по Приштини су летеле петарде, каменице и молотовљеви коктели, које су бацали и једни и други.

Полиција је имала пуне руке посла, а маса се озбиљније запалила како је падало вече. Седница за избор председника почела је са сат времена касније, а два пута је прекидана јер је опозиција  бацила сузавац.

Гласање је почело после четири, и то тако што се свако од посланика после прозивке изјашњавао убацивањем листића „за“ или „против“ у кутију.

Док је трајало гласање у скупштинској сали су се чули и звукови налик пуцњави, али полиција није потврдила да је до неког оружаног сукоба дошло у Приштини. Српски посланици дали су својим присуством кворум за почетак седнице, а и у учествовали су и у гласању.

 

 Прва два круга гласања пропала

Ни други круг гласања за председника Косова данас у парламенту у Приштини није протекао успешно, након што је пропао и први због недовољног броја гласова за Хашима Тачија.

Тачи је, у другом кругу, како јавља извештач Танјуга, добио свега 64 гласа од потребних 80 гласова посланика.

Његов противкандидат Рафет Рама освојио је свега два гласа. У првом кругу Тачи је освојио свега 50 гласова, тако да је гласање морало бити поновљено.

У трећем кругу гласања Тачију је за избор председника Косова потребна проста већина, то јест 61 глас.

„Српска листа“ дала кворум и гласа за Тачија

Посланици Српске листе неће напустити седницу „косовског парламента“ и поред прекида који су посланици опозиције изазвали активирањем сузавца. Они су уредно гласали за Тачија за председника Косова у сва три круга гласања.

„Српска листа и поред инцидента, остаје до даљег на седници Скупштине Косова“, рекао је Митић агенцији Бета.

Седница „Скупштине Косова“ на којој треба да буде изабран „председник Косова“ прекинута је након што су опозициони посланици Теута Хаџију из Алијансе за будућност Косова и Фатон Топали из Самоопредељења, активирали два сузавца.

С друге стране, више хиљада демонстраната запосело је централни плато испред парламента, уз претеће поруке присталицама избора Тачија за председника самопроглашеног Косова.

srpska lista

Ненад Расић: Посетили су нас Тачи и Мустафа, не знамо да ли су се састали и са Ђурићем

Члан посланичког клуба Српске листе Ненад Расић изјавио је агенцији Бета да би српски посланици приликом гласања требало да буду уздржани. Међутим, Расић је лагао па су на крају посланици Српске листе“ гласали за Тачија.

Он је казао и да су данас непосредно пред почетак скупштинског заседања српске посланике посетили „премијер“ и „заменик премијера“ Иса Мустафа и Хашим Тачи.

Рашић није могао да потврди да ли су се јуче у Приштини, како су пренели медији на албанском језику, састали Хашим Тачи и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Тачи захвалио Вучићевој Српској листи

Хашим Тачи је у говору након што је изабран за председника Косова у парламенту посебно захвалио посланицима Српске листе што су гласали за њега и указали му поверење. Такође је подсетио на „херојство Адема Јашарија, Ибрахима Ругове и других мученика који су допринели стварању државе Косово“.

„Уверавам вас да ће то поверење бити нада и оптимизам за Косово. Служићу увек земљи и грађанима Косова и то свима. Радићу на заштити устава и градити ново евопско Косово које би било део Европске уније и НАТО и наставило да има одличне односе са САД“, рекао је Тачи.

Он је искористио прилику да подсети, како каже, на „хероизам“ оснивача и вође ОВК Адема Јашарија „и других мученика“, као и историјског председника Ибрахима Ругове и на све људе који су допринели „стварању државе Косова“.

Како јавља РТК, Тачи ће положити заклетву 7. априла, када истиче мандат председници Атифети Јахјаги.

Тачијеве присталице славе на присастинском Тргу Мајке Терезе уз заставе Косова, Албаније, САД и ватромет, али и уз велико присуство полиције.

Ратни злочинац осуњичен за трговину органима Хашим Тачи данас је изабран за „председника Косова“, уз помоћ гласова „Српске листе“, иза које стоји званичан Београд.

Српски медији покушали су да заташкају ову информацију, и током целог дана су крили да је главни ослонац Хашима Тачија у борби за председнички мандат, управо „Српска листа“, која је ушла у Скупштину захваљујући ангажовању Вучића и Вулина.

Бестидни Бранимир Стојановић

branimir-stojanovic„Заменик косовског премијера“ Бранимир Стојановић оценио је данас да је време за преузимање одговорности и да је доста било изговора како се не би применило оно што је договорено Бриселским споразумом, као и да је сада крајње време за формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Стојановић је за РТС изразио очекивање да ће сада Хашим Тачи који је синоћ изабран за „косовског председника“, а који је учествовао у свим процесима у Бриселу, да преузме одговорност у вези са оним што је договорено пред медународном заједницом, између осталог и у вези са формирањем Специјалног суда и ЗСО.

– Очекујемо да се спроведе и оно што је део коалиционог споразума око наше заступљености на кључним местима. Добили смо гаранције и очекујемо да се то спроведе – истакао је Стојановић.

Вучић „разуме“ и „подржава“ своје „Србе“

vucic-izjavaПремијер Александсар Вучић изјавио је данас да није срећан и задовољан због избора Хашима Тачија за косовског председника, али да је то жеља албанске већине.

Вучић је у изјави новинарима прецизирао да српски посланици нису гласали за Тачија, да о томе није било никаквог договора са Београдом, те да они одлуке доносе по својој савести и у складу са својим интересима.

„И у том смислу их подржавам“, рекао је премијер.

Он је истакао да српски посланици нису гласали за Тачија, да нису гласали ни за једног кандидата, јер размишљају пре свега о својим интересима и о томе како ће и с ким да живе.

Није, како је рекао, претерано срећан што је Тачи нови председник, али је приметио да се Срби на Косову боре за свој опстанак и гледају да добију што више, те да их у том смислу подржава.

Спекулације о наводном сусрету Тачија и Марка Ђурића јуче на Косову, о чему су писали поједини косовски медији, Вучић није желео да коментарише, уз опаску да није знао да су присутним новинарима косовски медији постали значајан извор информација.

Санда Рашковић Ивић о избору Тачија уз помоћ Вучића

sanda-raskovic-ivic-3

Демократска странка Србије оценила је да је Хашим Тачи изабран за „председника Косова“ захваљујући одлуци премијера Србије Александра Вучића.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић наводи у саопштењу да су посланици Српске листе која је по њеној оцени под пуном контролом Вучића, омогућила Тачијев избор давањем кворума за рад скупштине Косова.

„Тиме је Вучић стао у заштиту трговца људским органима и учинио још један корак пузећег признавања независности тзв. Косова“, навела је Рашковић Ивић у саопштењу.

Она је оценила и да је потпуном понижењу допринело и то што је Тачи одмах по избору посебно захвалио Српској листи.

Поводом избора Тачија, огласио се и Државотворни покрет који је оценио да његов избор потврђује да је Српска напредна странка спремна на најгоре антидржавне подухвате.

„Да је ово тачно, потврдио је у поздравном говору некадашњи трговац органима заробљених Срба и ратни злочинац Хашим Тачи, захваливши се својим пријатељима из Српске листе. Тиме је у потпуности разоткрио свој договор са Владом Србије, која је извршила пресудан притисак на посланике своје сателитске листе“, оценио је тај покрет.

Посланици Скупштине Косова јуче су у трећем кругу гласања изабрали лидера Демократске партије Косова и заменика премијера Хашима Тачија за председника Косова. Тачи је и министар спољних послова Косова.

Након тога је Тачи у обраћању посланицима и грађанима Косова захвалио на избору на ту одговорну функцију и додао да ће увек радити у служби земље, свих грађана, поштујући устав и законе Косова.

Он је захвалио амбасадорима који су присуствовали седници Скупштини Косова као и посланицима ДПК, ДСК, Српске листе, посланчке групе Шест плус и независним посланицима.

Амерички амбасадое поздравио избор Тачија

greg-delaviAмерички амбасадор на „Kосову“ Грег Делави поздравио jе избор Хашима Tачиjа за „косовског председника“, истичући да ће Сjедињене Државе наставити да jачаjу односе са народом „Kосова“, преноси „Kоха диторе“.

Делави jе присуствовао jучерашњоj седници на коjоj jе биран „председник Kосова“, а у изjави новинарима jе рекао да jе дао подршку косовским институциjама али и да jе  разочаран што косовска опозициjа онемогућава демократске поцесе у парламенту.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићеви „Срби“ изабрали Тачија

* Обавезна поља