vucic-stodanaЗа првих 100 дана Влада је покушала да покаже како на одговоран начин може да се покрене оно што деценијама није рађено, поручио је премијер Александар Вучић. Политика Владе је да помаже успешнима да буду још успешнији, истакао је премијер. Наводи да без приватног сектора нема будућности ни у државном сектору и позива грађане и синдикате да помогну у спровођењу реформи.

Вучић и већина министара обишли су фарму „Мужлаи“ у Бачком Градишту. Након обиласка и разговора са домаћинима, премијер се обратио новинарима и изнео резултате рада Владе од њеног формирања, преноси Танјуг.

Премијер је нагласио да Влада није могла да изабере бољи амбијент да обележи сто дана рада.

„Да се од вас научимо марљивости, раду и поштовању обавеза и одговорности, јер знам да вам је потребно да радите за овакав успех 365 дана у години, да за вас не постоје викенди“, рекао је Вучић обраћајући се домаћинима.

Напоменуо је да је реч о домаћинству које ће ове године произвести милион литара најквалитетнијег млека, те да је у Србији мало тако узорних, великих и успешних домаћинстава.

„Зато је наша политика да помажемо успешне да буду још успешнији, да гледамо како можемо да направимо највећи резултат за државу и то ћемо и да чинимо“, поручио је премијер.

Како је навео, пракса претходних влада била је да се немилице покривају губици оних који су лоше радили.

Премијер је рекао да је Влада за 100 дана рада покушала да покаже како на одговоран, поштен и озбиљан начин може да се покрене оно што, како је рекао, деценијама није рађено.

Вучић је поручио да је први пут у модерној историји Србије једна влада показала да има план и намеру да га се стриктно придржава.

„Наша политика је да гледамо како можемо да направимо највећи резултат. Ми смо за ових 100 дана покушали да грађанима Србије покажемо како да на одговоран, поштен, озбиљан начин покренемо нешто на шта нико деценијама није обраћао пажњу“, поручио је Вучић указавши на покретање пословног амбијента и доношење закона.

Навео је и да је Влада доносила законе који нису наишли одмах на одобравање у јавности, али да верује да ће грађани наредних година умети да поштују то што је Влада почела да ствара темеље за будућност, а не само да размишља о политичком рејтингу.

„Ово наше путовање биће испуњено испитима, застојима, и надам се да ће се окончати великим успехом за Србију. Не можемо да предвидимо будућност, али заједно смо почели да је обликујемо“, истакао је Вучић.

Вучић је поновио да ће се влада држати плана реформи и да ће Србија имати стабилне финансије, да држава неће банкротирати и поручио да га не интересују резултати наредних избора. Вучић је на газдинству Мажлаи у Бачком Градишту, где је обележено 100 дана владе, казао да ништа није лагао у изборној кампањи, да неће никоме да се удвара, те да одлуке које влада доноси не доноси „због наше неспособности већ због оних који су довели до банкротства“.

„Држава ће имати стабилне финансије и неће нико никога у овој земљи да лаже… Не интересују ме следећи резултати избора“, казао је Вучић.

Србија неће банкротирати

Нагласио је да је задатак Владе да обезбеди услове за такмичење, конкуренцију и тржиште поручивши да Србија неће банкротирати и да је будућност у приватној иницијативи.

„Без приватног сектора, нема будућности ни у државном сектору“, поручио је Вучић.

Подсетио је да је Влада од 42 законска акта до сада усвојила 32 закона, а уз то се 40 дана бавила поплавама.

Подсетио је да је скупштина усвојила законе о раду, ПИО, приватизацији, стечају, као и да је донет сет медијских закона, као и осам закона из области паравосуђа.

„Морали смо и посебан закон о обнови земље да донесемо и знаће се колико је свака кућа добила, колико горива, семена, колико је путева обновљено, колико смо утошили на енергетски сектор“, нагласио је Вучић.

Указао је и да осим страних компанија мало ко користи оклакшице код новозапослених, односно попусте од 70 одсто на све радне обавезе за новозапослене.

„Пред нама су задаци бриге за предузећа у реструктурирању. То нису предузећа у реструктурирању већ она која су банкротирала, а имамо их 160 и држимо их на државној помоћи. Ми ћемо се за добар број предузећа побринути и покушати да решимо питање тих радника – ФАП, 14. октобар“, Симпо и Железара“, истакао је Вучић

Важно је, навео је премијер, и да се реши проблем са „Петрохемијом“ и Влада све ради да би обичан радник имао будућност.

Позив грађанима и синдикатима да помогну у реформама

Вучић је позвао све грађане и синдикате да помогну у спровођењу реформи и изградњи боље Србије за све грађане и будуће генерације.

Обећао је и додатну помоћ за све који желе да инвестирају у Србију. Влада ће, рекао је, посебно подстицати домаће привреднике, сељаке, раднике и предузетнички дух.

„Ми смо до сада подстицали и домаћа и страна улагања у нашу земљу. То ћемо да радимо и у будућности, али само молим све нас у влади али и све друге и медије да разумеју да је будућност у приватном послу, у приватној иницијативи зато што ћемо изједначавати и права и обавезе приватног и јавног сектора. Никада се неће догодити да плате у јавном сектору буду 50-60 одсто више од зарада у приватном сектору“, рекао је премијер.

Истакао је да промене неће бити нимало лаке и да ће донети и проблеме, а можда и политичке сукобе.

„Али без тих промена Србија неће моћи да опстане. Сада је тренутак да кренемо заједно напред. Захвалан сам члановима владе на пожртвовању, одговорности на озбиљности“, рекао је премијер.

Вучић је оценио да је највећи проблем српске пољопривреде сточарство и поручио да ће Влада посветити посебну пажњу његовом развоју, а посебно изградњи фабрика за прераду сировина.

Како је рекао, за српску пољопривреду је најважније да стимулише ратаре да буду сточари.

„Имамо проблем да мали број људи жели да ради у сточарству. Посебно ћемо да подстичемо сточарство и развој сточарства, јер сада имамо огромне капацитете и могућност за извоз меса и месних прерађевина“, рекао је Вучић.

Поручио је и да је намера државе да подстакне запошљавање и да му није јасно зашто се сви стиде да кажу да је смањена незапосленост.

„Зашто се стиде? Зато што у Србији пролази само негативна вест и добра је вест само она која је негативна. Неки су нам оставили 26 одсто незапослених. Успели смо да зауставимо негативни тренд“, навео је Вучић.

Вучић је претходно, објашњавајући зашто влада сто дана рада обележава, између осталог, у Бачком Градишту, рекао да ће министри посетити успешно пољопривредно газдинство, које данас плаћа порез држави а настало је захваљујући личном предузетништву и иницијативи једне особе.

„Реч је о жени која је направила једну од најбољих фарми у Србији, милион и по литара млека прави годишње. Желимо да видимо како да допринесемо развоју сточарства у Србији“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинку.

Он је додао да не одустаје од намере да чланове владе што чешће доводи у контакт са грађанима широм Србије, иако неки то покушавају да исмеју.

„Ми смо одлазећи аутобусом у Ниш уштедели 4.300 евра, то није велики новац али је то 21 и по пензија. Желимо да идемо свуда по Србији и разговарамо са људима, јер смо сувише у Београду“, казао је Вучић.

Упитан где ће провести годишњи одмор, Вучић је казао да ће један викенд провести на Борском језеру.

„Ићи ћу на Борско језеро један викенд, од петка поподне до недеље увече. Неће дуго да траје, тако да ови који мисле да ће моћи да раде шта хоће у том периоду неће моћи баш да сеире“, рекао је Вучић.

Министре је, каже, замолио да бар део годишњег одмора проведу у Србији.

„Србија је слободна земља, паре су зарађене и свако може да путује у коју год земљу хоће, али сам их замолио да бар део годишњег одмора проведу у Србији“, рекао је премијер.

Ко гура камен а ко ће водити „Железницу“?

„Иако је наш народ увек био незадовољан сигуран сам да људи умеју да поштују одговорност, озбиљност, рад и марљивост који се увек и апсолутно исплати. Немам ништа против сваке критике ако је разумна и нормална. Нема сумње да смо грешили и то ћемо да поправљамо, али не волим да нас критикују они који не раде ништа“, казао је премијер.

„Хајде, реците ми шта је радио Пајтић у претходних сто дана. Или, када вас питам ко ће да води Железницу, јер сваке године бацамо 130 милиона евра, јесу ли то Живковић, Борко Стефановић… Па, давали бисмо у том случају 250 милиона евра“, приметио је Вучић.

Премијер је на импровизованој прес конференцији, на којој су питања постављали и грађани, констатовао да су реформске законе, које је донале влада, похвалиле све међународне институције, али да лидер Нове странке Зоран Живковић свеједно сматра да не ваљају.

„Шта зна ММФ, шта зна Светска банка, Живковић зна боље“, иронично је примерио Вучић.

Вучић је упитао ко су ти људи који би могли да поправе стање у железници и другим посрнулим предузећима, посто слуша како таквих има на сваком месту, а након увида у конкурсну документацију за нека друга јавна предузећа боље, констатовао је, да не препричава шта је све видео у тој документацији.

Наводећи да је одсуствовао само са једне седнице владе у претходних сто дана и то зато што је био у Немачкој, Вучић је поручио: .“А питајте неке друге на колико су седница владе били присутни…ни на 15-20 одсто седница влада које су водили нису присуствовали. Али, ту је народ који ће свачији рад да процени“.

Вучић је приметио да у Србији када год неко има идеју да нешто промени на боље сви скоче и кажу:“Е, немој то“.

Плаши се зато, додао је, да грађани Србије готово никада не знају шта хоће, па се тим поводом сетио и изреке коју је често користио Зоран Ђинђић.

„Не мислим да се поредим на било који начин, али Ђинђић је имао једну добру реченицу која се ретко цитира, а она гласи: У Србији, када неки човек гура камен, већина народа навија за камен“, рекао је премијер и додао „то је ствар коју ћете морати да мењате“.

Још без одлуке о министру финансија

Вучић је рекао да се још не зна ко ће у Влади Србије бити министар финансија.

Одговарајући на конкретно новинарско питање зна ли се ко ће бити министар финансија уместо Лазара Крстића који је дао оставку, одговорио кратко: „Не“.

Крстић је оставку дао након консултација с премијером и његов ресор је у међувремену преузео минисртар привреде Душан Вујовић.

Сутра би у Скупштини Србије требало да буде одлучено ко ће бити нови министар финансија, а кандидат је управо Вујовић.

Каталин Мужлаи: План за 2014. милион литара крављег млека

На пољопровредном газдинству у Бачком Градишту дневно се производе око 3.000 литара млека екстра квалитета, а план је да се у 2014. години произведе милион литара крављег млека, рекла је власница тог газдинства Каталин Мужлаи.

Она је навела да је њена фарма у 2013. години била прва у количини и квалитету испорученог крављег млека „Имлеку“. Према њеним речима, од 2006. године газдинство је евидентирано у систем ПДВ.

У оквиру породичног газдинства обрађује се 285 хектара пољопривредног земљишта од тога закупљених 98 хектара земљишта у државном власништву, 85 хектара је у власништву чланова породице, а преостало земљиште је закупљено земљиште у привратном валсништву.

Мужлаи је рекла да је највећи напредак у развоју фарме постигнут након што је закупљено пољопровредно земљиште у државном власништву јер је тада повећано бројно стање стада, проширени су смештајни капацитети.

„Могућност закупа пољопровредног земљишта у дрзазвној својини био је кључни моменат у развоју наше фарме, јер смо тада могли да произведемо довољне количине хране, без чега сточарство не може да опстане“, нагласила је Мужлаи и додала да цела породица ради на фарми која осим узгајања крава и јуница производи и ратарске културе.

„Наши будући пословни планови су даљи развој ратарске и сточарске производње, као и производње крављег млека за шта и даље очекујемо адекватне подстицајне мере владе“, поручила је она.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићевих сто дана

* Обавезна поља