vucic-cnnБЕОГРАД — Србија ће изаћи из кризе за две године, а због неодговорности из прошлости земља је сада на путу да за шест месеци банкротира, каже премијер Александар Вучић.

„Ако се будемо понашали као раније, банкротираћемо за шест месеци, имаћемо хаос у продавницама, грчки, аргентински или украјински сценарио“, каже Вучић за Б92.

Он истиче да је питање плата и пензија такво да су оне повећаване без икакве економске основе и да су тиме куповани гласови, а да је ова власт одлучила да мења и заустави пут Србије ка банкротству.

На констатацију да је бивши министар Лазар Крстић предлагао промене, које се премијеру „нису свиделе“, али су стигле процене Фискалног савета које указују да су Крстићеве мере ипак неопходне, Вучић каже:“

„Лазар је у праву, али је он хтео шок терапију, а ја сматрам да људи то не могу да преживе. Не пензионери, јер су пензије веће него од неких у суседству, али они издржавају не само себе, већ и своју децу и унуке“, каже Вучић.

Вучић каже да је у Србији постојала погрешна политика „преживљавања плана за 24 сата“ и да нико није имао никакав план. Премијер каже да се ова Влада придржава плана који подржава „цео свет“ и којим показују да су одлучни да мењају.

„У року од две године извућићемо Србију из кризе. Мере неће бити најбезболније могуће, али неће бити онакве какве предлаже Фискални савет, иако они имају добре процене. Могу да кажем и да пензионери неће бити доведени на ивицу пропасти. Повећање ће грађани моћи да очекују када будемо зарадили више. Не може као раније да очекујемо више од онога што радимо, а на то смо навикли. Уколико будемо заједно радили, разумели колико труда и рада је потребно биће боље. На том путовању имаћемо много проблема, изазова и недоумица, али верујем да ћемо 2016. и 2017. године бити на бољем путу, почети да смањујемо дуг…“, рекао је Вучић.

Обећање од две године се може посматрати и као одговор на питање које, како каже премијер, званичници најчешће добијају од грађана: „када и како ће да живе боље“.

„Наше је да дамо искрен одговор, нешто што неће бити демагогија“, каже премијер.

Он је подвукао и да су за катастрофално стање у економији криви они који су од 2007. до 2009. зарад останка на власти.

„Онај који каже ‘гласајте за нас, подићићемо плате и пензије’, тај није озбиљан човек. Ми се бавимо будућности, а не страначким стварима. Није чудо што је моја странка љута и што не разумеју моје понашање. Не нудимо ми „, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је „ових дана“ стигла и милијарда евра од пријатеља из Емирата и да ће то бити потрошено за буџет – за пензије и плате, као и за покривање неких кредита.

На питање шта је са набавком струјомера и наводима да постоји тајни уговор са Арапима око тог посла, као и на питање шта је са Николом Џомбом и продајом земљишта инвеститорима из УАЕ Вучић каже:

„То су измишљене ствари и измишљени текстови у Мишковићевим новинама. Што се Џомбе тиче, не може он ништа да спречи.“

„Не седимо на две столице“

Говорећи о спољној политици Србије и односима са ЕУ и са Русијом, премијер каже да „Србија не седи на две столице, већ иде у Европу“.

„Ипак, ми у том возу размишљамо како да нам на том путу буде удобније“, каже за Вучић.

Српски премијер каже да је позиција Србије да поштује међународно право, да се понаша одговорно и да се најчешће слаже са ставовима Европске уније.

Ипак, Вучић истиче да Србија не само из историјских и традиционалних, већ и из економских разлога не може да уводи санкције Русији.

„Водимо политику која одговара Србији“, каже он.

„Ми смо изашли са нормалним ставом о Украјини и због Косова и Метохије, како не бисмо срушили своју политику. Крим је део Украјине. Санкције Русији не можемо да уводимо, нисам то никада крио, нисам се плашио ни то да кажем Ангели Меркел у Берлину, а ни Путину ни Медведеву да смо на путу ка Европској унији“, рекао је Вучић.

Он је рекао да су поруке са Запада јасне, али да није било ултиматума да се донесе одлука до 1. септембра.

„Није било таквих речи, али чује се са Запада да очекују веће приближавање ставовима ЕУ. Међутим, надам се и готово сам уверен да сви у Европи имају разумевања за Србију и да неће бити угрожен наш пут ка ЕУ због односа према Русији“, рекао је Вучић.

„Имао сам огромну трему када сам се сретао са Меркеловом, са Путином, због велике одговорности према Србији и нашем народу, али нема страха. Ангела Меркел добро разуме проблеме у Србији, нашу ситуацију и мислим да је њихова жеља јака српска економија“, рекао је Вучић.

„Из УАЕ стигла милијарда долара за попуњавање буџета“

Премијер Александар Вучић изјавио је да је ових дана стигла милијарда долара из УАЕ за попуњавање државног буџета – пензије и плате, као и за покривање неких кредита.

Вучић је на Б92 рекао и да ће солидарни порез бити укинут у септембру.

Према његовим речима, плате у јавном сектору и пензије порашће кад дође до повећања производње од три одсто, раста БДП и кад „будемо зарадили довољно”.

Вучић је рекао да су јавне финансије доведене до руба пропасти, истичући да разуме мере које је хтео да предузме бивши министар финансија Лазар Крстић, укључујући смањење пензија од 20 одсто и плата у јавном сектору од најмање 15 одсто, али би оне, према његовим речима, биле „нека врсту шок терапије” коју грађани Србије не би могли да преживе.

„Те мере је било немогуће спровести у дело, то је као да пацијент болује од тешке болести која се не може решити аспирином, али не може ни да преживи операцију, не може да преживи ни анестезију. Па да не буде – операција успела, пацијент умро, дајте да урадимо нешто што је болно, али што можемо да преживимо”, рекао је Вучић.

Он је оценио да ће ова влада после предузетих мера „страдати” у полтиичком смислу, али да се бори за људе, народ и будућност.

„Ми смо направили план који смо испунили скоро у потпуности, сви га подржавају, и Светска банка и ММФ и шеф Мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће Србија, уколико све предвиђене мере буду и испуњене, за две године бити нормална земља.

Прича са Беком иста као прича са оним храстом, сви би овде хтели да све остане учаурено

Премијер Вучић је рекао да није тачно да је познатим привредницима нуђено да воде јавна предузећа у Србији, већ да је идеја само да се Милану Беку понуде Железнице.

„Не постоји базична идеја да они воде, већ да води он. Да ли ће бити нешто од тога остаје на Влади да разговарамо међу собом и са господином Беком. Хтео сам да решим питање Железница, на два састанка које сам имао са привредницима, а који су били јавни, рекао сам им да би требало да разговорамо не само о њиховим приватним проблемима, њиховим компанијама, већ и о компанијама које су у проблему, а које води држава“, рекао је Вучић.

Он је подвукао да су понуде за Миодрага Костића или Бранислава Грујића измишљене, а да у Србији свака идеја дође до тога да је неко искористи да неког нападне.

„Они који то нападају, ћутали су и пред Мишковићем и Беком. Па да ли Беко није био дужан за порез у њихово време? Влада коју водим је пронашла тај неплаћен порез, није га пронашао нико други. Беко је био пет, шест пута на саслушању, поводом различитих кривичних дела, како није био раније?“, упитао је Вучић.

Премијер је рекао да је његова жеља била да „унесе нову енергију у Железнице“, а да не чује друге предлоге.

„Не могу у Србији да добијем одговор, када питам ко би други могао. Нема проблема, не мора да буде Беко, плаћаћемо тих 130 милиона евра губитка стално да би сви били задовољни. То вам је као са оним храстом, сви би да овде све остане учаурено. Ја хоћу то да мењам, ако не видите да је то најискреније и жеља,онда нећемо нигде стићи. Треба ми подршка и вас и народа, не можемо сами“, рекао је Вучић.

„Имам мисију да омогућим да се у Србији живи боље“

Београд — Премијер Србије Александар Вучић рекао је да га не занима учествовање у политичком животу ако није на позицији председника Владе и истакао је да „има мисију“.

„Мој рејтинг није тако висок како се прича, нити рејтинг странке коју водим. Мене не занима учествовање у политичком животу ако нисам на позицији председника Владе. Могу неког да посаветујем, али ме не занима да идем у Скупштину и да тамо изговорам најгоре увреде на рачун других“, рекао је Вучић у специјалној емисији на Б92.

Он је подвукао да има мисију да се у Србији живи боље и да има намеру и жељу да уреди државу, да од Србије направи нормалну земљу у којој може добро да се живи.

„Ако не будемо успели, неко други ће имати још више проблема и показаћемо да смо још једном пропустили шансу. Ја не желим да пропустимо прилику, хоћу да ми деца живе у овој земљи, да се овде школују и да остану, да овде могу да живе и раде“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да „нико није луд да себи чини политичку штету, али да власт коју он предводи има задатак да вади врућ угаљ из ватре“.

Вучић је навео и да се уопште не бави страначким стварима и да се бави само будућношћу земље.

„Није чудо што је моја странка љута и што не разумеју моје понашање. Не нудимо ми тешке мере и непопуларне законе зато што нам се свиђају, већ зато што они стварају шансу да имамо нормалну економију и то сви знају“, рекао је Вучић.

„Покушавају да исмеју наш аутобус“

Српски премијер је рекао да је циљ аутобуских одлазака владе у градове у Србији и да успостави комуникацију са људима, да званичници „виде како је обичном народу“, али и да се нешто уштеди.

„Уштеди се која хиљада евра, нека плата и пензија. За Ниш смо уштедели пет хиљада евра, то је мала ствар и људи покушавају да нас исмеју, али то је питање односа. Ми смо имали 4.727 возила, а склоњено је 2.029 и тиме се на гориву штеди само на гориву 600.000 евра. Када би се понашали тако војска, полиција велики потрошачи уштеда би била 23-24 милиона евра“, каже Вучић.

„Разумем Обреновчане, али обнова не може да иде брже“

Вучић је поводом обнове земље после катастрофалних поплава рекао да би сви, као и он, желели да обнова иде брже, али да је то немогуће.

Вучић каже и да разуме незадовољне људе у Обреновцу, а што се тиче одговорности за све што се десило, рекао је да „тужилац ради свој посао“ и да су саслушани многи људи поводом поплава.

„Желео бих да обнова кућа иде брже, али то иде пажљиво у сарадњи са ЕУ и осталима. Од 120.000 до 650.000 динара ће људи добити за оштећене куће, а оне које су срушене, градиће се нове. До октобра ће се 99 одсто путева урадити. Највећи проблем је енергетски сектор. Губитак до милион евра месечно треба надокнадити, а сада гледамо да купимо струју док је јефтинија. Али ја те људе апсолутно разумем, зашто би они разумели наше процедуре. Добиће све, држава има новац и онолико колико држава може, она ће то да учини“, рекао је Вучић.

Премијер је одбацио да је власт било шта прикривала током поплава и подсетио да се у јавности спекулисало о хиљадама мртвих и да је било навода да се „лешеви скривају у хладњачама“.

„Испоставило се да су то све бесмислице“, рекао је Вучић.

„Нисам шармирао стране саветнике“

Вучић каже да страни саветници Владе Франко Фратини, Доминик Строс Кан, Алфред Гузенбауер да помажу саветима и разговарају са страним компанијама, а одбацио је могућност да се њима плаћа неком контрауслугом или учешћем у некој приватизацији.

„Не мислите ваљда да ће Фратини да купи ЕПС, а Гузенбауер Телеком. Прричајмо о озбиљним људима на озбиљнији начин“, рекао је Вучић.

„Три компаније заинтересоване за Железару“

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да су у овом тренутку три кандидата заинтересована за „Железару Смедерево” и да ће сутра разговарати са представником америчког Есмарка, који ће боравити у Београду.

Вучић је рекао да су за Жележару заинтересовани амерички Есмарк, Митал и руски Црвени октобар.

„Покушавамо да направимо резултат. Сутра ће шеф Есмарка бити у Београду, а за мене сутра не постоји важнија ствар од разговора са њим”, рекао је Вучић и захвалио америчком амбасадору Мајклу Кирбију који у том послу помаже.

Што се тиче Телекома, Вучић је рекао да ће ићи на „најтранспарентнији тендер“ и да ће донети више новца него што је било нуђено раније.

Пензионери не треба да брину

Вучић је изјавио да је Влада Србије донела одлуку да најбезболнијим мерама заустави пут Србије ка банкротству, које би, како је рекао, уследило за шест месеци, ако би се наставило као до сада.

– Мере неће бити какаве предлаже Фискални савет, иако они веома добро процењују ситуацију – рекао је Вучић и поручио пензионерима да не брину, јер неће бити доведени на ивицу пропасти.


Извор: Б-92, Танјуг, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић застрашује и обећава

* Обавезна поља