Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је створена атмосфера да је газити и рушити Србију добро.

Он је, у ванредном обраћању јавности, навео да се Србији пребацује то што је мирном, демократском политиком настојала да заштити своје државне и националне интересе.

Вучић је подсетио да нам неретко споља замерају да смо се, наводно супротно дијалогу, залагали за повлачење признања такозваног независног Косова од појединих земаља које су га признале.

„Кажу, то није у духу дијалога и то не треба да се ради, а заборавили су да кажу да је док смо водили дијалог чак 19 земаља признало независност Косова, а онда им смета када 12 земаља повуче признање”, рекао је Вучић.

Приштини, каже, ни дан данас не пада на памет да извши формирање Заједнице српских општина.

„Али, газити и рушити Србију је добро, јер Србија ваљда треба да учествује као ‘пиле које доноси главу на пањ’ и свако ту главу може да одсече”, приметио је Вучић, пренсои Танјуг.

Вучић: Излагање личном и политичком ризику зарад компромиса

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Београд водио дијалог, јер је желео компромис.

Навео је да је био на мети опште критике целокупне српске јавности, јер је предлагао оно што му се, каже, чинило да је сваком рационалном човеку једино нормално и логично решење.

За оне који су се противили, каже, увек је имао одговор – јесте ли ово желели?

„То, да имате данас чување територијалног интегритета и суверенитета целог Косова? Па зато ћутите и данас се не изјашњавате. А били сте против тога да Срби имају своје територије и да Србија не изгуби све”, рекао је он.

Како је додао, излагао се ризику, личном и политичком, говорећи колико је потребан мир и компромис.

Председник је поручио да је данас сасвим јасно да Албанци и њихови спонзори ни једног тренутка нису желели компромис, као и да иза свега што су радили стоје САД, Велика Британија, а по питању косовске восјке и Немачка.

„Ми смо том чињеницом разочарани, али то за нас није никаква новост”, подвукао је Вучић.

Албанци и њихови амерички спонзори имали су само једну намеру 

Председник Србије Алексндар Вучић изјавио је вечерас да су Албанци и њихови амерички спонзори имали само једну намеру – да згазе Србију у политичком, вредносном смислу, тако да Србија не може да се подигне.

Он је подсетио да је Србија од првог тренутка говорила, и када су уводили таксе, да је то суманута одлука, коју разуман човек не може да донесе у 21 веку.

Говорили смо, каже, о владама и људима који не знају како функционише савремени свет, али су и тада имали подршку, иначе би били заустављени још после увођења такси од 10 одсто.

„Али, ишла су само саопштења, па још блажа саопштења”, приметио је председник Вучић и додао да су рачунали с тим да нико у Србији не сме да каже нешто.

„Када са мном разговарају, ћуте о томе, а када нисам присутан, свашта причају”, рекао је.

Није било довољно што су увели таксе, ћутали су, каже, о протестима Срба.

Амбасадори су говорили да они не треба да се пореде са жртвама нацистичког терора, рекао је Вучић.

Шта Србија тражи: СБ, и да се све врати у пређашње стање

Србија је упутила хитан захтев за одржавање седнице СБ УН о КиМ, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да је спреман лично да учествује.

„Верујем да „великани” неће ускратити малој Србији да каже чињенице о томе како се крши право на Западном Балкану и какве су опасности и безбедносни ризици за очување мира ове одлуке”, рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре, поводом формирања војске Косова.

То је, каже, учињено јер је све што су Албанци радили супротно међународном јавном праву и духу дијалога, као и њиховим интерним и илегалним прописима, а пре свега због чињенице да су овом одлуком угрозили мир и безбедност у целом региону Западног Балкана, као и они који су спонзорисали њихово понашање.

Како је рекао, не верује да једна малена Србија и њен глас и реч могу да их уплаше.

„Рачунам да су демократске земље и да желе да чују шта Србија и неки други желе да кажу. Рачунам да ће желети да чују. Неће ваљда на недеморкатски начин да нас надгласају, са 9-6 или 8-7 у СБ УН и не дозволе да се наш глас чује”, рекао је Вучић.

На основу ког то акта су одлучили о формирању војске?

Председник Александар Вучић запитао је вечерас на основу ког то акта су Албанци донели одлуку о формирању војске.

Јасно је каже да су Албанци на Косову и Метохији дошли на идеју да кажу да треба да се заокружи државност, али, истиче, нису то сами смислили, видело се и ко им је помогао.

„Нећу сада америчком амбасадору да говорим шта све мислим о њему, није ни време”, приметио је, међутим, и наставио:

„Све што су урадили је супротно Резолуцији 12 44, члану 9, став б, члан 15 у којима се захтева: демилитаризација ОВК и дугих наоружаних група косовских Албанца и да ОВК и остале наоружане групе прекину одмах офанзиве акције и придржавају се захтева за демилитаризацију”, каже он.

Па каква онда војска, на основу ког акта су Албанци донели одлуку о формирању војске, пита Вучић.

„Тражим од свих стручњака да кажу један акт, став , тачку на основу којег су се дрзнули да погазе међународно право. То не постоји”, рекао је он..

Како је рекао, Србија је за њих била крива, јер није изгубила гласање у Интерполу, ЕНЦО, крива јер није изгубила у Унеско.., а ниједно од тих гласања није покренула Србија, истиче, напротив.

„Молили смо Албанце у Бриселу: немојте то да тражите, није у духу дијалога, хајде на нађено компромис. Нису хтели”, рекао је он цитира Танјуг.

Додао је да, међутим, нису успели да згазе Србију.

„Мала територијално и по броју становника, али велика по духу, слободарска Србија се супротставила и победила их са све Американцима. Замислите те дрскости да ми тако мали да покушамо да чувамо и спасавамо своју земљу? И сачували смо је, кад то нису могли да истрпе, кренули су са таксама”, каже Вучић.

Додаје да ћемо преживети и без 100 милиона профита, али ће бити мука за наш народ на КиМ, и они су то знали и знали су да је то усмерено против нашег народа.

„Издали су два млака саопштења и после више ни речи.”

Србима на КиМ: Нећемо вас се одрећи, као ни тробојке и поноса

Председник Александар Вучић обратио се вечерас, током ванредне конференције, Србима на Косову и Метохији, поруком да ће их Србија заштити ако покушају да их нападну.

„Желим да се обратим Србима на Косову и Метохији”, рекао је председник, током ванредног обраћања, које су у Косовској Митровици Срби, иначе, пратили преко видео бима у центру града, и наставио:

„Драги пријатељи, знам како су вам тешки дани. Нису лаки ни за нас.

Миран сам, јер смо све урадили што можемо да мир сачувамо

Миран сам и спокојан, јер и сами знате колико сам пута долазио на КиМ и молио их да то не раде.

Не брините, сваки покушај напада на Србе, Србија ће имати снаге да вас штити

Свака злоупотреба њихове војске и улаз тамо где је забрањено, у складу са споразумом који је Србије склопила са НАТО и без сагласности српског локалног становништва неће бити дозвољена.

Нема уласка на север.

Уколико вас буду напали, Србија ће имати снаге да вас заштити.

„Србија се неће одрећи своје тробојке, свога достојанства и поноса”, закључио је председник Вучић.

Са свима осталима у региону – за најбоље могуће односе

Србија ће и у будућности, све док Приштина не укине своје мере, наставити да пропагира политику најбољих могућих односа са свим осталима у региону, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

„Да регионална економска зона постане стварност, да буде све више иницијатива за формирање такве зоне, где ће подстицаји за инвеститоре бити исти, таксе, царине што сличније, да би наше земље могле да иду напред и да бисмо сачували мир”, истиче Вучић.

„За Србију је мир од највећег значај и интереса, ничим га нисмо угрозили и нећемо”, истакао је Вучић и наставио:

„Нисам вечерас дошао у униформи да парадирам, ни синоћ ни данас то нисам учинио, нисам ишао у униформи да неког плашим. Немамо кога да плашимо, али немамо ни кога да се бојимо. Не зато што смо велики и јаки, већ зато што смо сатерани у ћорсокак, још само ваздух и слободу да нам узму – а то не дамо ни за шта на свету”, рекао је Вучић.

Ми ћемо, каже, присуствовати свим регионалним састанцима, разговарати о даљем очувању мира, али нећемо прихватити полазне позиције у којима ће неко да нам објасни да је у реду да тржимо трку на 100 метара, а да пустимо то што је неко прертрчао 40 метара.

„Прво нека се тај врати на полазну позицију, па чемо онда да трчимо и да онда покажемо да у тој трци равноправно учествујемо, а не ретко и да побеђујемо. То је једина политика коју Србија може да нуди и Србија ће да нуди политику мира, поштовања према свима”, рекао је председник Србије.

Хоће, каже, и да се захвали свима који су се са разумом понашали, да се захвали пријатељима у Москви и Пекингу.

„Примио сам поруку руске државе непосредно пред ову конференцију и веома сам захвалан нашим руским пријатељима на тој поруци. Разговарао сам данас и са кинеским амбасадором Ли Манчангом”, рекао је.

Захвалио се и кипарском председнику Анастасијадесу, који је био изванредан и поштен на последњој седници Савета безбедности, земљама ЕУ које нису признале независност Косова, али и на реакцији мађарској држави, генералном секретару НАТО и другим људима који су на коректан начин реаговали и разумели какве опасности овакве одлуке носе, и одлуке о таксама и о војсци.

„А, они који су то аминовали, морају да знају да су нас довели до ивице и ми више немамо куд и немамо о чему и ни за шта да бринемо. Ми назад виће не можемо, немојте ни да покушавате да нас терате назад, немамо куд виш”, рекао је Вучић.

Штитићемо, каже, своју земљу и народ, борићемо се за мир, али не треба да мисле да ћемо да прихватамо и да заједно са њима уживамо у сопственом уништењу.

„Ми Срби смо бројчано мали народ, али велики по свом духу. Верујем да ће у европској заједници бити довољно разумних људи који ће разумети какве су катастрофалне грешке направили у последњих некиолико дана и да ће све ово моћи да буде превазиђено на миран начин”, рекао је председник.

Срби су, истиче, могли да виде и ко им јесу и ко им нису пријатељи.

Србија жели да буде део света, али Србију морају да поштују и ти у свету

„То је једино што ми тражимо, и мислим да то није много и да својим понашањем заслужујемо то”, рекао је председник.

Поновио је да је све што је урађено – урађено супротно међународном праву и духу дијалога и њиховим интерним и илегалним пропсима.

Албанци и они који су их споназорисали су одлуком о војсци угрозили мир и безбедност у региону.

Објашњење је, каже, да је Косово суверена држава.

„А је ли? Ако је Косово суверена држава, у члану 126 Устава те суверене државе се каже да је неопходно да се измени тај члан како би се мандат КБС трансформисао, а то је учињено без тога”.

Они који су хтели и хоће да прегазе Србију, а са којима морамо да гајимо добре односе, јер морамо да прежимо и опстанемо, су тражили изговоре, одувек, за Албанце.

Они сада кажу- пошто се завршили посао и формирали војску, сад у дијалог са Београдом.

„Је л’ сте то сами смислили или вам је неко помогао? Шта да урадимо? Да дамо пола Војводине и Пиротски округ да уведете војску, да будете задовољни?”, запитао је Вучић и поновио да се за дијалог све мора вратити на почетно стање.

А на питања новинара ће, каже, одговарати сутра или прекосутра, а новинаре је замолио да га тада подсете да „каже нешто америчком амбасадору у Приштини”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићево ванредно обраћање о формирању Војске Косова

* Обавезна поља