Vucic cevapi„Србија може много тога да научи од Немачке. Позивам немачке партнере да нам омогуће да научимо како да се понашамо другачије, и како себе да мењамо“, изјавио је Александар Вучић на сесији српско-немачког дијалога у Београду.

За Србију је најзначајније да уреди тржиште рада и тржиште образовања, јер само они који напредују и уче имају шансу за успех, а за то немамо могућност без помоћи Немачке, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је на првој сесији дијалога у оквиру Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање, констатовао да Србија мора још много тога да уради, пре свега у области владавине права, ефикасности правосуђа, као и транспарентности јавних набавки.

Ипак, како је истакао, за Србију највећи проблем представља уређење тржишта рада и тржиста образовања.

„На те две ствари морамо да радимо истовремено у наредном периоду, а за које немамо ни довољно знања ни могућности без немачке подршке и помоћи, не толико у новцу, колико у сазнањима које треба да нам пренесу“, рекао је Вучић.

Он је додао да је наша земља заинтересвоана да учи од 162 представника Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, колико их се налази у Србији.

„И било би добро када бисмо с тим могли да наставимо у већем обиму, јер само они који напредују и уче имају шансу за успех“, закључио је Вучић.

„Трговинска размена Србије и Немачке 3,5 милијарди евра“

Вучић је рекао да је трговинска размена са Немачком претходне године износила 3,536 милијарди евра, што ту земљу чини другим најважнијим спољнотрговинским партнером Србије.

Он је истакао да се Немачка у том смислу приближава месту првог партнера Србије, што показују бројни параметри.

Вучић је истакао да Немачке инвестиције у Србију износе 1,7 милијарди евра, а донације готово исто толико, 1,6 милијарди, на чему је, како је рекао, Србија захвална тој земљи.

У том смислу он је истакао да су немачке фирме добродошле у Србију, а добродошле су не само да помогну, него и оне да зараде.

Вучић је, указавши да би Србија могла много да научи од Немачке, рекао да је замолио немачке партнере да нам омогуће да научимо како да се понашамо другачије и како себе да мењамо.

Ми бисмо волели да се све друго промени, а да ми останемо исти, али то не може Вучић

„Ми бисмо волели да се све друго промени, а да ми останемо исти, али то не може. Мораћемо себе да мењамо, да се другачије понашамо“, поручио је премијер.

Он је истакао да је држава у сарадњи са НАЛЕД-ом и другим организацијама успела д направи бољи бизнис амбијент, због чега се, како је приметио, Србија већ померила на листи Дуинг бизнис Светске банке за 32 места и сада је на 59. позицији.

„И ове године ћемо се померити на тој листи за 15-20 места унапред. Али све док је кључно питање код нас ‘кад ће држава да ми нађе посао’, уместо ‘немојте држава да ми смета’, нећемо имати шансе или прилике за већи успех“, констатовао је.

vucic-nemacka 1

Нова фабрика рибе у Смедереву, помоћ малим фирмама

Он је рекао да је чињеница да су немачке фирме препознале пристојан пословни амбијент у Србији – омогућило отварање 5.000 радних места у последње три године у фирмама с немачким капиталом, те их је сада укупно више од 30.000.

Имамо најаве да ће ове године бити основана и нова предузећа с немачким капиталом, а за неколико дана у Смедереву ћемо отворити фабрику за прераду рибе, најавио је премијер.

„Такву фабрику до сада нисмо имали у Србији. У почетку ће се бавити увозом и прерадом лососа, а касније и обрадом и прерадом домаће рибе“, најавио је премијер.

Зато нам је и потребан другачији приступ, додао је, јер до сада смо имали знање, али сада нам треба примењено знање, које ће да гарантује профит фирмама, а посао и зараду запосленима.

Ова година је за нас година предузетништва и то није само јалова политичка изјава, већ смо одвојили много више новца за те намене него 2015. Вучић

„Ова година је за нас година предузетништва и то није само јалова политичка изјава, већ смо одвојили много више новца за те намене него 2015“, рекао је Вучић наводећи да је прошле године то било 559 милион а динара, а ове готово три пута више – милијарду и по динара.

Наставићемо и даље да дајемо повољне кредите малим средњим фирмама, домаћим предузетницима, додао је, наводећи да ће то бити повољни кредити од партнерских банака, што је важно за инвестиције и обртни капитал.

„Радићемо и даље да помогнемо колико год је могуће

Пред Србијом су још бројне реформе, у чему ће јој Немачка, као и до сада, пружити велику подршку, нагласио је генерални директор за међународну развојну политику немачког Министарства за економску сарадњу и развојну политику Петер Фаилер, отварајући прву сесију дијалога у оквиру Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошлавање.

Он је указао да је прошле године у Немачкој више од 26.000 грађана Србије поднело захтев за добијање азила, те да, иако је крајем године дошло до смањења броја захтева, то показује да припадници мањинских заједница у Србији још увек не учествују равноправно у тржишту рада, као и да млади напуштају земљу, јер не постоји пословна перспектива.

Немачка је, према његовим речима спремна да помогне Србији на путу побољшања перспективе грађанима.

Желимо створити перспективе за будућност у Србији. Од почетка иницијативе у мају већ смо подстакли више питања, а тако смо потписали споразум о кредитним линијама у висини од 38,5 милиона евра за подстицај малих и средњих предузећа, посебно у руралним деловима земље. Договорен је и споразум о иновативном пољопривредном осигурању, и инициран је наицонални дијалог за борбу против незапослености младих“; објаснио је Фаилер.

Дитман: Немачке инвестиције у Србији 1,7 милијарди

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман подсетио је да је његова земља, са 1,6 милијарди евра највећи билатерални донатор, и да је и други највећи трговински партнер Србије са 1,7 милијарди евра инвестиција.

„У последње три године немачка предузећа у Србији су повећала број радних места за 5.000, и тиме немачке фирме у Србији су створиле више од 30.000 радних места од 2000. године“, објаснио је он.

Дитман је указао да је српска влада предузела важне кораке, да курс консолидације даје резултате, и да су спроведене битне реформе, а да је оно што је даље веома битно јесте да се одлучила за пут у ЕУ.

Немачка ће, како је најавио, подржати Србију да се што пре отворе поглавља везана за валдавину права у приступним преговорима са ЕУ, јер је правни оквир веома важан за довођење старних компанија.

vlada-nemci

Вучић: Ако дође „Тенис“, правићемо српско-немачке ћевапчиће

Београд — Власник немачког произвођача меса „Тенис“ долази у Београд, а премијер Александар Вучић рекао је да се нада да ћемо ускоро извозити српско-немачке ћевапчиће.
Одговарајући на питања новинара после дијалога у оквиру Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање, Вучић је рекао да не постоје препреке за долазак немачког предузећа.

„Покушали смо да постигнемо договор са свима у Србији по том питању, али су многи помислили, на демагошки и популистички начин да ће да добију поене код народа ако буду држали систем по старом. Клеменс Тенис долази у Београд 22. фебруара. Разговараћемо с њим и надам се да ћемо постићи договор“, рекао је премијер.

Он је додао да уколико та компанија у Србији започне бизнис то ће бити корисно за обичне сељаке, односно за све који узгајају стоку.

„Онда би они радили са њима, озбиљно би плаћали, наши сељаци би могли да буду њихови добављачи, али би истовремено и направили своју производњу, кланицу, цео систем. За годину дана би производили више од 50 одсто укупне производње свиња коју ми данас имамо“, рекао је Вучић.

Према његовим речима Србија је од 1910. до 2013. сваке године имала драматичан пад сточарске производње.

„Дошли смо на ниво испод 1910. Ако дође Клеменс Тенис, ми те проблеме више нећемо да имамо“, рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да би све што не оде за домаће потребе ишло у извоз и да би од тога целокупно српско имало огромну корист.

„Имали бисмо немачко-српске ћевапчиће за цело европско тржиште са најпознатијим и највећим европским брендом, а то је Клеменс Тенис“, закључио је Вучић


Извор: Танјуг, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и даље призива Немце као учитеље

* Обавезна поља