Sirija-rat_1468_0_0_468X10000Сиријска армија, ирачке шиитске милиције, либански Хезболах и иранска Републиканска гарда већ половином другог дана велике офанзиве на северу провинције Алепо стигли су на око три и по километра од њихове енклаве око градова Нубла и Ал Захра и мање курдске области сабијене крај турске границе.

Терористи Џебхат ан нусре (сиријске филијале Ал Каиде), Џејш ислама и Џејш ал исламије повлаче се уз жестоке борбе, али ситуација на терену не указује да имају снаге да се одупру. Сиријска армија још у понедељак пробила је њихову прву линију одбране испред Алепа и прошла кроз минска поља те се слободно развија у њивама.

Вапаји и очај терористичких команданата

На друштвеним мрежама емитовани су снимци пресретнутих разговора терористичких команданата. Они очајнички траже појачања и тврде да без њих не могу да издрже. Они су после неуспешних апела становништву да им се придружи прогласили општу мобилизацију, али су банде сувише заузете спасавањем своје коже да би имале времена да извлаче људе из кућа.

Као што су „Вести“ писале, у првом јуришу сиријска армија успела је да се уклини четири километра у дубину одбране терориста и заузме село Тел Џибин, раскрсницу шест добрих путева који се звездасто шире на све стране и омогућавају велики избор правца удара. Помогли су им сиријско и руско ваздухопловство који су на десетак километара широком и дубоком фронту извели невероватних 100 удара.

Војска је тако заузела пут од Алепа ка северу и распоредила се дуж њега како би га искористила као осу за заокрет ка опкољеним енклавама на истоку. Осим тога, тиме су Сиријци заобишли велика насеља у којима би искрвавили у уличним борбама.

Већ јуче ујутро на јуриш је ослобођено село Хардетин, а војска је одмах предузела гоњење терориста у повлачењу који настоје да се задрже у Ритијану и Марест ел Хану, иако су изгубили већи део тих насеља.

С те линије сиријској војсци отворио се простор ка већ годинама опседнутим енклавама. Од Марест ел Хана до првог положаја опкољених на брду које доминира крајоликом простире се три и по километра воћњака с путем за пољопривредну механизацију, а војсци су већи проблем минска поља и растиње него терористи.

sirija-alepo

При том, руско ваздухопловство је масовним ударима покрило пут ка градићу Мајеру како би спречили контранапад терориста.

Неколико километара јужно, између Ритијана и опкољене енклаве налази се Бајнун, варош која је до рата имала око 3.800 становника. На том путу су се развиле борбе одмах после ослобођења Ритијана, а Бајанун је нападнут и из опкољене енклаве. Последње и непотврђене информације указују да се борбе воде већ у самом Бајануну пошто су опкољени претходно ослободили индустријску зону Ал Захре.

Терористи су с југа покушали да помогну сабраћи у ропцу масовним артиљеријским ударима по Ал Захри, од чега је страдало становништво.

Увод у битку за Алепо

Пробој Сиријаца до опкољених енклава значи да су се разнолике банде Џејш ислама нашле на малој територији између војске, Курда и Исламске државе која ратује с њима као и за град Азаз преко кога иде главни пут шверца опљачкане нафте у Турску. Осим тога, сиријска армија већ је пресекла пут који са севера води из Турске у подељени Алепо.

Наиме, терористи држе део тромилионског града и та територија на карти изгледа као срп. Улаз у ту област представља уско грло њиховог снабдевања, а војска је у понедељак увече заузела област малих фарми у тој области и прети да пресече пут.

Стога многи извештачи с терена претпостављају да је пробој до опкољених енклава само уводна борба у коначну битку за потпуно ослобођење Алепа. Уништење банди у Алепу потпуно би променило исход и карактер рата на северу Сирије. Јединице војске везане у градским борбама биле би слободне да се боре у сеоским областима.


Извор: Vesti-online

Оставите коментар

Оставите коментар на Сиријска војска креће на Алепо

* Обавезна поља