aleksandar-vucic 3JЕРУСАЛИМ – Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да није срећан због изјаве председника Русије Владимира Путина да се на пројекат Јужни ток ставља тачка, али је поручио да грађани Србије не треба да брину.

Премијер, који борави у Јерусалиму, каже да је још мање срећан због изјаве председника Управног одбора Гаспрома Алексеја Милера који је рекао да је пројекат Јужни ток затворен и да ће та фирма градити нови гасовод ка Турској.

„Србија није ничим допринела доношењу такве одлуке. Сад да ли ће се еврофили и русофили међусобно оптуживати ко је ту зашта крив… Сигурно је да ми нисмо ништа криви”, поручио је Вучић.

Србија сигурно ту ништа није крива, изричит је премијер.

„Држава Србија је више од шест, па и више, седам година уложила у тај пројеката. Много труда много рада од тих првих потписа када су присуствовали још (Борис) Тадић и (Војислав) Коштуница…„, рекао је.

Он је казао да је то добар пројекат којег се Србија није одрицала ни под највећим могућим притисцима.

„Плаћамо цену великих, али гађани Србије не морају да брину ни ове зиме ни следеће… Ми ћемо успети да решимо то питање у најбољем могућем интересу за грађане. А да ли би било боље да имамо Јужни ток.. Свакако да би и Србија би била енергетски безбеднија земља”, рекао је премијер и поручио да ће Влада Србије урадити свој посао и грађани не треба да брину.

Софија: Чекамо званичан став; ЕУ: Русија тражи изговор у Софији

СОФИЈА/БРИСЕЛ – Заменица бугарског премијера Меглена Кунева је на извештаје о отказивању изградње гасовода Јужни ток изјавила да Русија још није званично изнела свој став о судбини тог гасовода, па Бугарска не може то да коментарише.

Кунева је новинарима у Софији рекла да Бугарска жели пројекат који је економски исплатив и усклађен са прописима Европске уније, преноси агенција БТА.

Неименовани извор из ЕУ изјаву руског председника Владимира Путина, да Русија још није добила од Бугарске одобрење за почетак изградње Јужног тока, сматра покушајем Русије да се Бугарска окриви за неуспех пројекта од кога у ствари одустаје због економске неисплативости.

„Изградња Јужног тока кошта много. У условима када цене нафте и гаса иду на доле, градња тог гасовода није економски повољна. Тај пројекат коштао би Гаспром много новца и сада му је згодно да нађе малу Бугарску и окриви је за неуспех пројекта”, казао је саговорник Интерфакса из ЕУ.

„ЕУ никада није рекла да јој се Јужни ток не допада. Ми смо само упозоравали да ако компанија хоће да прави посао у ЕУ, то мора да буде у складу са законодавством Европске уније, то јест мора да се поштује Трећи енергетски пакет. Исто као што би европска компанија, ако би хтела да ради у Русији, морала да поштује руско законодавство”, нагласио је извор.

На питање да ли ће одустајање од изградње Јужног тока угрозити снабдевање Европе гасом, саговорник агенције је казао да ЕУ нема проблема са залихама гаса.

Вучић: Србија озбиљна земља коју сви у свету поштују

ЈЕРУСАЛИМ – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Јерусалиму да је Србија озбиљна земља која држи до себе и коју сви у свету поштују, као и да је Израел пријатељско окружење и земља за Србију и све њене грађане.

„Нисмо ми некаква убога сиротиња која иде по свету да јој неко удељује милостињу. Ми смо озбиљна земља која држи до себе и коју сви поштују у свету, коју поштују овде у Израелу”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је са својим израелским саговорницима разговарао о међусобној сарадњи, улагањима Израела у Србију и о томе како да наша земља на озбиљнији начин организује домаћу пољопривреду, онако како су то, како је рекао, Израелци успели да ураде, па немају неискоришћен квадратни метар и пустињску земљу су претворили у плодну.

Премијер Србије је рекао да током посете било речи о већој заинтересованости израелских компанија за приватизацију српских фирми не само у агро-комплексу, већ и у машинској индустрији и другим индустријским областима.

„Разговарали смо и о политичкој подршци коју мислимо да од њих можемо да добијемо… Ми треба да будемо коректни према њима јер они нису признали Косово као независну државу и ми то веома поштујемо и ценимо. Неретко се то код нас заборавља и мислим да смо ту постигли важне и озбиљне резултате”, навео је Вучић.

Вучић је приметио и да се у Израелу пријатељски односе према Србији, те да је то пријатељско окружење и пријатељска земља за Србију и све њене грађане.

Вучић и Либерман о економској и политичкој сарадњи

Премијер Србије Александар Вучић и министар спољних послова Израела Авигдор Либерман разговарали су у Јерусалиму о економској и политичкој сарадњи две земље, као и ситуацији у региону Западног Балкана.

Како је саопштено, Вучић је захвалио за подршку Израела очувању територијалног интегритета Србије.

Он је истакао важност што већег присуства израелских инвеститора у Србији, нарочито у области грађевинске индустрије и изградњи великих инфраструктурних пројеката.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић из Израела о Јужном току

* Обавезна поља