johanes-han-1БЕЧ – Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан изјавио је данас да ширење Европске уније у наредних пет година из техничких разлога није могуће.

Он је, на специјалној седници аустриског Бундесрата поводом петогодишњице Лисабонског споразума, подвукао да су приступни преговори један процес, да се мора преузети законодавство ЕУ, делотворно борити против корупције и постићи „сукцесивно усаглашавање“ са спољном и безбеедносном политиком ЕУ.

Хан је подсетио да су преговори са Хрватском трајали осам година, да је Турска, која је кандидат од 1999. специјалан случај, затим да од Савета ЕУ постоји налог за „преговоре са отвореним резултатом“, као и да су са Србијом и Црном Гором преговори тек почели.

Истовремено је признао да у становништву ЕУ постоји замор од ширења, те да је битно да се створе предуслови да нова чланица не буде сматрана терором, већ јачањем Уније.

За то, како је објаснио, потребно је да се подстакне привреда земаља кандидата, подигне благостање и спречи одлив квалификоване радне снаге.

„Свака земља, која жели да постане чланица, сама одређује темпо приближавања“, нагласио је Хан.

Суседска политика ЕУ, према његовим речима, мораће бити „преуређена“ услед новог стања на континенту, а главни циљ мора бити мирољубив суживот са 16 суседних држава.

Тај „прстен пријатеља“ постао је „прстен пламена“, описао је Хан ситуацију у источном и јужном суседству ЕУ.

Он је при том подсетио на украјинску кризу, напетости са Русијом, као и сукобе на Блиском истоку и северној Африци.

„Трагамо за могућностима укидања санкција против Русије и желимо мирољубив суживот. Ми смо мировни пројекат“, казао је он додајући да се у тим односима мора идентификовати да ли нека земља може постати чланица ЕУ, да ли постоји избалансиран однос, или се ради о суседу Европе.

Ванредним заседањем Бундесрат је обележио пету годишњицу Лисабонског споразума, који је националним парламентима дао овлашћење суделовања у доношењу европских закона. Одбор за ЕУ аустријског Бундесрата искористио је тај инструмент већ 22 пута.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Евеопа се неће ширити наредних пет година

* Обавезна поља