stav srbijeБЕОГРАД – Ситуација око Мегатренда и Миће Јовановића не може да буде заташкана и гурнута под тепих, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

Гостујући у емисији Став Србије премијер Вучић је нагласио да ће истрага у вези са спорним докторатом Јовановића бити доведена до краја.

– Свуда у свету су приватни универзитети најбољи. Надам се да ћемо у року од 10 до 15 година и на приватним универзитетима код нас имати јасно дефинисан критеријум оцењивања. Систем образовања јесте наш највећи проблем и највећа мука. Потребно је дуже време и системске промене да бисмо то решили – изјавио је премијер гостујући у емисији Став Србије.

Ректор Мегатренд универзитета Мића Јовановић поднео је оставку због оптужби да је лажирао докторат Лондонског универзитета.

Стефановићев рад стручан, Комисија ће рећи да ли је плагијат

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је прочитао докторски рад министра Небојше Стефановића и да сматра да је то стручан рад, а да ће Комисија, састављена од четири стручњака, оценити да ли је плагијат, те да ће Стефановић, ако јесте плагијат, преузети одговорност.

Вучић је на ТВ Прва у „Ставу Србије“ реаговао на питање постављено гледаоцима да кажу да ли је Стефановићев доткорат плагијат опаском да то отвара политичку дилему, јер ће гледаоци моћи да се изјасне само на основу свог утиска о том питању и то на основу медијске хајке.

Вучић је такође указао да је део јавности унапред осудио Стефановића, а други део му верује, иако нико од њих није прочитао тај рад.

Премијер је навео да је рад прочитао, да је стручан, да би лично имао неке замерке, али да то уопште није лош рад.

Он је такође приметио да би и на питање гледаоцима да ли је водитељ Драган Бујошевић плагирао докторат већи део такође одговорио позитивно, „јер смо такви људи, не верујемо да је неко бољи од нас…“.

Вучић је, осврћући се на такав „увод“ у емисију, рекао и да не разуме како у дану када се са руководством Републике Српске разговара о обележавању Видовдана, када председник Србије Томислав Николић говори о покушају ревизије историје, теме попут плагирања доктората ректора Мегатренд универзитета намећу као најважније…

„Уствари, када то видим, знам да се нешто иза брда ваља“ рекао је Вучић.

Према његовим речима, Комисија ће донети одлуку и уколико Комисија каже да је плагирао било шта Стефановић „зна шта му је чинити“.

„Србија је уређена земља и где није уређена – биће уређена“, рекао је премијер и указао да ће за унапређење система образовања свакако бити потребно десет година.

Он је признао да има више поверења у државне факултете у Србији, мада су у свету приватни најбољи и зна се, на основу рангирања, какав је који факултет.

„Нисам превелики фан Мегатренд, нажалост, нисам то могао сакрити“ рекао је Вучић и признао да је погрешио када је изнео сопствени став рекавши јавно да није изненађен отварањем случаја доктората Миће Јовановића.

Премијер је изјавио да је највећи проблем у Србији систем образовања и изразио наду да ће то питање бити решено у року од десет година, али да то неће бити лако.

„Зато сам рекао и у свом експозеу, и ту сам сагласан с господином (министром просвете Срђаном) Вербићем да систем образовања јесте наш највећи проблем и уопште нећу да обећавам да ће то бити решено за две, три године, јер неће. Надам се да ћемо то успети да решимо у року од десет година“, казао је Вучић.

Он је рекао да је у претходних 20 година било потребно само да се добије диплома и да нико није веровао у знање.

„Нико није веровао да је знање неопходно, и то је разорило нашу земљу, више од бомбардовања“, навео је премијер.

Чврсте тврдње Министарства просвете да Мића Јовановић није докторирао у Лондону

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да су му предстанвици Министарства просвете на седици Владе у суботу рекли да „чврсто стоје“ иза тврдњи да доскорашњи ректор Мегатренда Мића Јовановић није докторирао у Лондону, упркос његовим наводима да је пронашао свој докторат и да ће га показати јавности.

Вучић је, гостујући на телевизији Прва, потврдио да је формирана комисија која ће испитати наводе око доктората министра Небојше Стефановића.

„Уколико та комисија и стручни органи кажу да је господин Стефановић нешто плагирао, он зна шта му је чинити“, рекао је Вучић.

То око цензуре је измишљено и намерно пласирано, али ја се не бојим, чекам извињење ОЕБС-а

Нико није скидао блогове са Блица, нико није укидао сајтове, осим што је неко напао сајт Пешчаника. Што је неко то измишљао око цензуре, то је намерно пласирано, али ја се не бојим. Мислили су да да ћу да се покуњим и да дозволим чврге и ударце… Али нећу да ћутим, бранићу Србију.

ОЕБС није говорио истину. Кажите да вам смета Вучић због овог или оног. Политика је објавила прецизан текст Иштвана Кљајића, који је разобличио ту кампању. Кирби је имао озбиљне и балансиране ставове. Организовани су панели само са истомишљеницима. Људи нису хапшени током поплава јер су говорили да је Вучић лудак, као што су говорили Време, Ђорђе Вукадиновић или Жарко Јокановић под скривеним именом у Блицу, већ су људи хапшени јер се тврдило да су људи паљени у високим пећима…

Ко је Шабић да коментарише одлуке Апелационог суда, то нико нема права, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је немачку канцеларку Ангелу Меркел обавестио, иако га она о томе није питала, да ни он, ни његова влада не стоје иза скидања блога са Блица и обарања сајта Пешчаника и да ОЕБС није говорио истину и да чека извињење од те организације.

„Моја је обавеза да штитим Србију од лажи и превара. Чекам извињење од ОЕБС-а“, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је подвукао да није скидао блогове са сајта Блица, и да су, срећом, људи из Рингијеа о томе обавестили међународну заједницу.

Када је реч о „Пешчанику“, Вучић је казао да чека да полиција коначно расветли ко стоји иза тога.

„Да ли смо ми тражили скидање блога са Блица – не. Да ли је то неко други у наше име тражио од Блица -не. Доказали смо да све три ствари немају везе са истином. ОЕБС није говорио истину. Никада, шта год радили са мном, нећу одустати од истине“, поручио је премијер и подвукао да не може бити њихове и његове истине, истина је само једна.

Он се сложио са констатацијом водитеља да су такве ствари лоше по Србију, али је нагласио да то не иде на „његову душу“, већ су за стварање лоше слике о нашој земљи одговорни они који пласирају такве лажи, додајући да зна да се ради о лажима које су намерно пласиране, и да су у томе учествовали људи из Србије.

Премијер је приметио да су они сада непријатно изненађени и да су се нашли у чуду, јер су очекивали да ће учинак таквих оптужби бити да он устукне.

Он је казао да је све то пренео Ангели Меркел, а да га није питала, јер сматра важним да се зна да је могуће притискати Србију, али да не треба да се лаже.

Истовремено је изразио захвалност амбасадорима, попут амбасадора САД Мајкла Кирбија, који су имали балансиран приступ и нису желели да учествују у тој кампањи, чији су политички мотиви различити.

На опаску да расправа на тему има ли затварања блогова није могла да се преноси, и то зато што Теленор није обезбедио нешто што је било потрено за директан пренос, премијер је запитао: „Да ли хоћете да кажете да смо ни наложили Теленору, односно норвешкој влади да онемогући пренос“?

Поводом критика због позивања на информативни разговор особа које су током ванредне ситуације шириле панику преко Интернета, Вучић је рекао да се не слаже са аргументом да у Србији нема слободе када полиција и тужиоци раде свој посао.

Не могу да се сложим да у овој земљи нема слобода, ако тужилац ради свој посао“, поручио је Вучић.

„Притискали су нас медији да држава реагује, па је реаговала када су хапшени људи који су правили разне листе на интернету, а онда кажу не смеју да се приводе они који су ширили панику током поплава“, рекао је Вучић, истакавши да нико од тих људи није саслушаван због тога што је увредљиво говорио о влади или премијеру.

„Ти људи су привођени зашто су рекли да влада крије три до пет хиљада лешева, да их трпамо као сардине у хладњаче и возимо у Обреновац у високе пећи да их спаљујемо“, објаснио је Вучић.

Упитан зашто није на информативни разговор приведен и главни и одговорни уредник листа „Курир“ због претеривања у текстовима о жртвама поплава, Вучић је рекао да су полиција и тужилац вероватно размишљали и о томе, али да није исто написати да у Обреновцу плутају лешеви, јер то може да значи два или три леша, и писати да неко спаљује људе у високим пећима.

„Одакле право појединцима да се мешају у то, одакле господину Шабићу право да коментарише шта је одлучио Апелациони суд“, запитао је Вучић.

Према његовим речима, све те ствари се дешавају у последњих месец и по, када су донете важне законске норме и ради на суштинској економској реформи.

„Постоји потреба да се све то заустави и направи некакав скандал“.

Он је на даља питања о ОЕБС-у рекао да пристојни људи умеју да кажу ‘извини’ када погреше.

„Желим да верујем да су погрешили, а нису намерно лагали. Ја извињење и даље чекам, а неће чути да кажем да то није била брутална лаж“, подвукао је Вучић.

Берлин у ЕУ не жели нефункционалне државе

Вучић је изјавио да је немачка канцеларка Ангела Меркел током разговора у Берлину инсистирала, више од свега, на питању економских реформи у Србији. Премијер је објаснио да му је врата Берлина отворила чињеница да Србија сада оно што обећа и уради, односно што поштује договорено. Према његовим речима, ту се не ради само о Косову, већ и о другим важним питањима.

Косово је и даље важна тема за Берлин, али су сада у фокусу регионална стабилност и, пре свега, економске реформе, објаснио је Вучић.

„Немачка не жели такозване инвалидне државе у ЕУ. Хоће да има земље које имају развијено економско такмичење, чиште легалне законске услове за све фирме које треба да послују“, рекао је премијер.

Према његовим речима, то јесу суштинске ствари и то је оно што је највише занимало немачку канцеларку – уз наставак разговора са Приштином и очување регионалне стабилности и да се ни у ком случају „на западном Балкану ни у економском, ни полтичком… ни у било ком смислу не догоди Украјина“.

Није било разговора о учешћу немачких предузећа у евентуалној приватизацији у ЕПС, Телеком и Дунав осигурању

Меркелова је инсистирала пре свега на економским реформама, на једнаком правном статусу свих који послују и јасним и транспарентним условима инвестирања, подвукао је Вучић и подсетио да је посебно разговарао са немачким привредницима, како би чуо која су им искуства и проблеми у пословању у Србији.

Према његовим речима, било је доста похвалних речи, али и замерки, наводећи закон о раду, приватизацији, стечају, издавању дозвола.

„То су ствари за које сам рекао Меркеловој да ћемо да завршимо у року од најдуже 40 дана, пре краја јула“, подвукао је Вучић, додајући да је тиме сам себи везао руке и ноге ако се то не догоди.

Он је подсетио да је то обећао раније и грађанима Србије и да ће до усвајања тих закона доћи у обећаном периоду, без обзира на поплаве. Како је рекао, чини му се да је Меркел била задовољна оним што је изнео као економски план. Једина њена примедба тицала се Штаде, додао је премијер и рекао да је узвратио да ће решити то питање.

Није било разговора о учешћу немачких предузећа у евентуалној приватизацији у ЕПС, Телеком и Дунав осигурању: „Нисмо разговарали о томе. Разговарали смо да све што буде било иде на транспарентан начин. Она је сувише озбиљна жена да би се понашала на такав начин. Договорне варијанте не функционишу. Не тражи боље услове за Немце, него што би имали други“ рекао је Вучић. Како је навео, у званичним разговорима нису разговарали о Републици Српској, те да не би да говори о ономе шта је било приватно.

Вучић ускоро са Путином и Медведевом

Премијер Александар Вучић очекује да ће се током лета срести са председником и премијером Руске Федерације Владимиром Путином и Димитријем Медведевом и навео да се Србија показала као искрени пријатељ Русији и да није увела санкције тој земљи.

Вучић је гостујући на ТВ Прва рекао да Србија има добре односе са Русијом и да жели да буде чланица ЕУ и најбоље односе са Немачком, уз оцену да је то одговорна политика, корисна за нашу земљу.

„Када неко други дође на власт може то да мења“ рекао је Вучић. Како је навео са Путином и Медведевом жели да разговара о Петрохемији, Азотари, али и цени гаса.

Он је рекао да не разуме драштичну разлику у цени од првог до другог вентила.

На питање како је могуће да је председник Белорусије Александар Лукашенко боравио у Београду иако се Србија крајем мандата владе Мирка Цветковића придружила санкцијама које је ЕУ увела Белорусији Вучић није имао одговор, јер, како је рекао, не може да измишља „лажне и глупе одговоре“, иако је Белорусија Србији пријатељска земља.

„Немам ништа о томе да вам кажем. Није ме на ту тему ништа питала Ангела Меркел, а разумео бих и ћутао бих да ме је питала“, рекао је Вучић.

Постоји могућност да се плате не дирају до октобра

Вучић је најавио могућност да се одложе мере фискалне консолидације и да се плате не дирају до октобра.

Он је казао да се због поплава размишља да се мере фискалне консолидације одложе за јесен.

„То би значило да у овом тренутку не дирамо плате и пензије“, објаснио је Вучић, додајући да је била намера да се плате смање већ сада, а пензије од октобра.

Сада постоји могућност, како је указао, да се не дирају ни плате. Људи ће се томе радовати, али, како је навео, он неће, јер зна какво је стање јавних финансија.

Све реформе, према његовим речима, треба да се изведу у најбржем могућем року.

Једини проблем проширено дејство колективног уговора

Вучић је изјавио да се једина значајна несугласица између владе и синдиката по питању новог закона о раду тиче проширеног дејства колективног уговора, а пре свега сегмент који се односи на права синдиканих активиста и лидера.

„Сад правимо систем и постоје отпори таквом систему, јер лакше је да радите три сата дневно и да примате пуну плату, него да радите осам сати дневно“, рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да само у МУП-у има 730 људи који би као синдикални активисти требало да раде три сата дневно, а заправо раде пола сата дневно, а сличних појава има и у здравственим и другим установама.

Премијер је истакао, у Србији мора да се направи здрав и нормалан економски систем у којем ће сви моћи да поштено зарађују своју плату, и најавио да ће о томе сутра разговарати са лидерима Савеза самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“.

Темељ таквог система биће, како је објаснио, економски закони који ће бити усвојени до краја јула, и они ће бити увод у здраву и компетитивну економију у Србији.

Осврћући се на коментаре у јавности због предстојећег померања старосне границе за одлазак у пензију, Вучић је запитао да ли то значи да су Срби најлењи народ у Европи, и напоменуо да су у Црној Гори већ на снази та правила.

Приватизација – једини лек за српски спорт

Вучић је рекао да је за српски спорт једино дугорочно решење приватизација, јер би се тиме смириле страсти.

Вучић је коментаришући инциденте на јучерашњој утакмици кошаркашких клубова „Партизан“ и „Црвена звезда“ рекао да срећом није гледао синоћну утакмицу, и додао да је њему важно да надлежни органи с тим у вези обаве свој посао и да одговорни одговарају.

„Једино дугорочно решење је приватизација у спорту, како би се у спорту руководили економским интересима, а не водила политика у спорту“, поручио је премијер.

Он је истакао да ово, што се синоћ догодило, не личи на спорт, и да се никоме не допада осим групи острашћених који мисле да тиме себи нешто обезбеде.

Вучић је изразио наду да ће министар спорта Вања Удовичић коначно изаћи са планом како ући у приватизацију, рекавши да сматра да постоје заинтересовани за два клуба који носе највеће трошкове.

Сви клубови заједно не добију ни десети део које добијају Црвена Звезда и Партизан, објаснио је он.

„Ми хоћемо од њих да наплаћујемо порез и паре, а не они од нас“, казао је премијер.

Вучић је мишљења да ће страсти бити много мање, јер ће клубови размишљати како да зарађују новац, а не како да полупају главу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић на Првој о актуелним питањима

* Обавезна поља