utisak-nedelje-micaБЕОГРАД — Гости Утиска недеље су били Марко Милановић, доцент на Правном факултету у Нотингему, који је текстом на Пешчанику покренуо случај, проф. Срђан Станковић, председник Националног савета за високо образовање, проф др Илија Вујачић, декан Факултета политичких наука и Милован Шуваков, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја.

Теме вечерашње емисије су биле какав је доктор Мића Јовановић, ректор Универзитета Мегатренд, и како је Србија постала земља са највише доктораната на свету, а истовремено је и земља са огромним процентом функционално неписмених.

Мића Јовановић је вечерас гостовао у једној другој емисији, на другој телевизији, а гости Утиска недеље пратили су пола сата те емисије, док су гледаоци ТВ Б92 гледали предлоге утисака.

Милован Шуваков је, на питање шта су чули у тој емисији, рекао да је Јовановић заправо потврдио наводе Министрства, да он те године, на том факултету Лондонске школе није докторирао. Добили смо и неке друге наводе, рекао је Шуваков, да је докторирао шест година касније на некој сасвим другој школи, са сасвим другим ментором, који је игром случаја умро те године, или годину пре, него што је тај докторат одбрањен. Он је навео да је Министарство већ ушло у процедуру даљих провера.

„Прилично сам забринут како је могуће да се јавност са овако важним стварима обмањује“, каже Шуваков.

Марко Милановић је изјавио да је Мића Јовановић вечерас у тој емисији показао да је „суштински неспособан да каже истину“, као и да је вечерас „потпуно негирао и оно што је јуче причао, а да не причамо шта је причао на телевизијама пре тога“. Испоставља се на основу онога што је рекао, како каже Милановић, да је Јовановићу требало 9 година да заврши докторат на Вишој пословној школи, а не како је пре тога тврдио да је за три године, из прве, одбранио докторат на најбољем факултету на свету из области економских наука, а то је Лондонска школа економије и политичких наука.

На почетку емисије, у делу када су се јављали гледаоци, јавио се и професор ФПН-а Иво Висковић који је говорио о неистинама које је Мића Јовановић говорио у вези са његовим (Јовановићевим) избацивањем са Факултета политичких наука. Професор Вујачић је рекао да је упознат са тим случајем из 1982. године, а да Јовановић није могао да буде избачен са ФПН-а, јер на исти није ни примљен.

На Збору наставника и сарадника, како се тада звало Наставно-научно веће, био је конкурс за асистента при катедри за политичку социологију, и он је био, ја претпостављам, једини кандидат, каже Вујачић. Он је претходно дипломирао и магистрирао на ФПН-у, додао је. Затим је професор Висковић уложио писмени приговор, у ком је рекао да је то противзаконито, јер он има просек 7,22, а потребан је просек од 8. Онда је Статутарна комисија разматрала да ли је то тачно, и утврдила је да јесте, да он не може да буде изабран за асистента и тиме престаје његова веза са ФПН-ом, рекао је Вујачић, који је у то време био запослен на факултету.

На констатацију да Висковић није желео да даље прокоментарише и како је Јовановић добијао оцене, професор Вујачић је испричао да је једна професорка, том приликом, сва изненађена када је схватила ко је кандидат, питала једног колегу: колега, да ли је то онај колега кога сте довели код мене у кабинет да полаже као да је бајаги слепац.

На констатацију да је председник комисије за акредитацију из 2009. Ендре Пап рекао да је Мегатренду акредитацију мимо закона, и противно препоруци комисије, дао Национални савет за високо образовање, Станковић је рекао да је изненађен том изјавом и да није тачна, да Савет представља други степен тј. да уколико је неко добио негативну оцену од Комисије за акредитацију, жали се Савету. По закону о високошколском образовању, одлука Савета је коначна, каже он и додаје да је после изјаве Папа погледао податке из 2009. За Мегатренд тада акредитовано 46 студијских програма, Комисија је акредитовала 36, само о 10 је одлучивао Савет, а коначно – акредитацију целом универзитету је дала Комисија.

Милановић је истакао да медији нису пренели текст са Дојче велеа како разне испоставе Мегатренда у Лондону, Бечу и Токију не постоје, чак ни физички.

На питање да ли Мегатренд може, након овога, да добије акредитацију у јуну, професор Вујачић каже да може, ако задовољи одређене стандарде акредитационе комисије.

Шуваков каже да, након ове афере, ипак универзитет не би требало да трпи због појединца, уколико је прошао процес акредитације. Шта би било да се слично десило на Новосадском или Београдском универзитету, запитао се Шуваков.

Проф. Станковић каже да акредитација мора да иде својим током, према својим стандардима, који су у потпуности у складу са оним што се ради у европском простору.

Ако је дата акредитација према неком стању ствари, онда неко треба да оде, нека инспекција повремено да закуца на врата, и да провери да ли је стање ствари такво како је презентовано, каже Станковић, наводећи да то не може да ради акредитациона комисија.

Шуваков је рекао да је онога дана када је министар Вербић дао изјаву поводом доктората, пред новинаре је изашла и Лондонска школа са својим саопштењем, које је било исто као и Вербићево.

На питање да ли би се ишта од овога сазнало, да нису научници из Британије писали о томе, Шуваков је рекао да не би, и захвалио се њима на томе.

Случај Стефановићевог доктората

Милановић је, говорећи о случају доктората министра унутрашњих полсова Небојше Стефановића, који је одбрањен на Мегатренду, каже да је Јовановић, након чланка, рекао да ће да формира комисију за одбрану Стефановића. Та комисија је тиме изазвала сумњу, каже Милановић наглашавајући да су сви чланови комисије били са Мегатренда, ни један није био спољни члан.

Господин Стефановић је требало да од Министарства просвете тражи да формира комисију, непристрасну комисију која ће донети коначну одлуку и онда да тиме стави тачку на све, рекао је професор Вујачић.

Милановић каже да је премијер Александар Вучић требало да каже „важи, видећемо шта каже Мегатренд“, али и да он не жели сумњу ни у једног свог сарадника.

Вујачић је рекао да се са тим не слаже, и да заговара аутономију факултета, тако да овде треба првенствено решити питање како је урађен докторат, на нивоу универзитета.

На питање да ли је дигнитет ФПН у овом случају нарушен, јер је у комисији Стефановића била једна професорка са тог факултета, Вујачић је рекао да је постојао правилник Универзитета о конкурентским установама из 2006, који је подразумевао да факултет да писану сагласност да његов професор може да учествује у активностима друге високообразовне установе, али да је то 2009. године, из непознатих разлога, промењено.

Ми нисмо дали дозволу, нити је требало да се тражи по овом правилнику из 2009. године, каже Вујачић. Он додаје да је професорка Снежана Ђорђевић, због свог факултета и због свог интегритета, требало да да неко објашњење, а не пар контрадикторних изјава.

„Она је потписала реферат, а није била на одбрани“, рекао је Вујачић.

На питање да ли је читао докторат министра Стефановића, Вујачић је одговорио потврдно. „Јесам, читао сам, и не бих потписао тај реферат“.

Станковић је рекао да не би требало да се задире у аутономију универзитета, али да у овој специјалној ситуацији треба другачије поступити, као на пример да се формира комисија Министарства просвете, Националног савета за високо образовање и Комисије за акредитацију, да национални савет да мишљење.

Иначе, Мића Јовановић прихватио је у петак позив да гостује у Утиску недеље, што је и било најављено. Међутим, како је пренела ауторка и водитељка емисије Оља Бећковић, касније тог дана се предомислио. „Поштована госпођо Бећковић, остајем у Лондону још пар дана, па је то разлог што нећу гостовати у вашој емисији“, навео је Јовановић у смс поруци упућеној Ољи Бећковић. Он је додао и да се предомислио, односно да не би дошао у емисију и да није у Лондону. У смс-у, који је Оља Бећковић прочитала у емисији, рекао је и да ће сву документацију да изнесе у емисији једне друге телевизије, где ће, како је навео, поменути и њу (Ољу Бећковић) и Верана Матића. Због Вас и Вама сличних не могу да спавам већ једанаест ноћи, написао је Јовановић. (1)

______________________________

Хронологија догађања:

(1)Na sajtu Peščanika prošle nedelje objavljen je tekst, čiji su autori Marko Milanović (večerašnji gost Utiska), vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu, i Miljana Radivojević, post-doktorant na Institutu za arheologiju Univerzitetskog koledža, napisali da su pokušali da dođu do doktorske disertacije Miće Jovanovića, ali da u tome nisu uspeli. Jovanović je na to odgovorio postavljanjem opširne biografije i fotografije doktorata na sajt Univerziteta Megatrend. Naši naučnici iz Velike Britanije nakon toga su odgovorili da je taj gest potvrdio samo njihove sumnje i da na fotografiji nije londonski doktorat.

Čitav slučaj izazvao je izuzetnu pažnju javnosti, nakon čega je Ministarstvo prosvete krenulo u proveru doktorata.

Ministar Verbić je nakon toga izjavio da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora „Megatrenda“ i pozvao Jovanovića da objasni tu činjenicu ili podnese ostavku.

Jovanović je demantovao navode Verbića i najavio da će to dokazati u ponedeljak, kada će i pitati ministra prosvete šta će učiniti kada se utvrdi da njegova izjava nije bila zasnovana na istini. „Sad sam u Londonu i upravo držim dokaz da sam govorio istinu. Čim se u ponedeljak vratim biće sve jasno. Javnosti ću prezentovati taj dokaz kao i celokupnu dokumentaciju koja se vezuje za moj doktorat i doktorsku disertaciju„, rekao je Jovanović, koji je dodao da će dovesti i svedoka, člana komisije na odbrani.

Jovanović je najavio i da će podneti krivičnu prijavu protiv „svih aktera ujdurme“ oko njegovog doktorata, za koju tvrdi da je politički motivisana.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Утисак недеље о Мићином докторату

* Обавезна поља