Aleksandar-Vucic-rts 1Премијер Србије Александар Вучић каже за РТС да је данас важан дан за Железару и за Србију. Уговор са „ХКП инжењеринг“ ће бити потписан за три дана, рекао је премијер и додао да су из компаније рекли да ће Железара бити профитабилна за шест месеци и да ће сачувати број запослених. Железара ће у сваком тренутку запошљавати 5.000 људи, навео је Вучић.

Председник Владе Александар Вучић рекао је гостујући у емисији Упитник на РТС-у да ће Железаром управљати „ХПК инжењеринг“ и да је ту одлуку донео приватизациони саветник.

„Ово је важан дан за Железару и важан дан за Србију. Уговор ће бити потписан за три дана. Кажу да ће Железара бити профитабилна за шест месеци и да ће сачувати број запослених. Железара ће у сваком тренутку запошљавати 5.000 људи“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да су неке друге компаније нудиле веће повећање плата, а да је ХПК понудио 10 одсто.

Према његовим речима, представници синдиката су прихватили ову понуду јер им је план за Железару ове компаније деловао уверљивије.

„Они су бринули о Железари. Они брину о будућности“, навео је премијер и додао да је ово нови почетак за Србију.

Вучић је рекао да је Србија власник Железаре и да ми све контролишемо, а да ће ХПК управљати Железаром све до приватизације.

„Не рачунајући Ер Србију, овим смо успели да покренемо нешто где су сви видели катанац. И то ће доприносити развоју. Комплетна привреда Србије ће почети да раде“, истакао је Вучић.

Пилот пре пада рекао „Имам проблем“

Београд — Премијер Александар Вучић каже да се, према прелиминарним резултатима извештаја о паду хеликоптера у коме је погинуло 7 особа, не искључује да је реч о квару.

Вучић је рекао да су људи који су летели и управљали хеликоптер били врхунски обучени људи са којима је и он летео и у много горим метео условима.

Премијер, такође, наводи и да је летелица имала довољно горива, као и да је хеликоптер био апсолутно исправан када је полетео. Ипак, он истиче да су две последње реакције пилота биле:

„Прво је рекао „Видим писту“, а у другом тренутку каже „Имам проблем, морам у пењање“. До краја истраге ће се утврдити шта је разлог пада. Да ли реч о квару или је било нешто друго у ваздуху сазнаћемо из комплетног извештаја сутра или за који дан“, изјавио је премијер за РТС.

Премијер је нагласио да „по овоме што се види није било никаквог кршења процедура, а да је до тога дошло поступило би се одговарајуће“.

О хеликоптерској несрећи 

Говорећи о паду хеликоптера који је превозио бебу из Новог Пазара премијер је упитао критичаре да ли неко за то уопште мора да буде крив.

„Ми нисмо у стању да достојанствено тугујемо, да достојанствено испратимо боље од нас. Ја сам ове људе, пилоте, лично познавао и то су људи који су задужили ову земљу“, каже премијер.

Истиче да од њега лично нико није тражио савет да ли да се оде по болесно дете, али да би, да су га питали, рекао да оду.

„Да се није отишло по дете, критичари би рекли да је то због вероисповести родитеља детета“, објашњава Вучић.

Каже да се прича како су министри Гашић и Лончар  отишли на аеродром да би се сликали.

„Гашић је био у Крушевцу ,нико није хтео да се слика. Хеликоптер је требало да слети на ВМА, а када је министар Лончар чуо да није слетео и да ће отићи да аеродром, Лончар је отишао тамо да види како је дете“, истиче Вучић.

Премијер каже да се не палши одговорности и да су му смешни они који мисле да ће из личне мржње да наставе да пљачкају и да отимају.

„Сем мржње не видим ништа, зато не измишљајте да вам сметају Лончар и Гашић, ваша тема сам ја и рушење власти у Србији. Ја ћу да кажем да сам крив“, истиче премијер.

Штрајк просветних радника

Говорећи о нападу на министра Вербића током штрајка просветара, Вучић је рекао да жели да верује да је ово био издвојени напад.

„Не желим да је то извршио неко ко ради у просвети. Честитао бих Вербићу што је отворено рекао шта може а шта не може да се испуни“, навео је Вучић

Премијер је рекао да је министар Вербић могао просветарима да понуди поштовање. „Они су заслужили да имају веће плате, али у овом тренутку то није могуће, али они су први на листи“, каже Вучић и додаје да због штрајка просветара највише испаштају деца.

„Ја њихову тешку позицију разумем, како се осећају понижено, али за њихову позицију није крива Влада и Вербић“, рекао је Вучић.

„Ово што ми радимо је најтеже, али доноси најбоље резултате“

Влада доноси тешке одлуке, али су њени резултати добри, сматра премијер.

„Све полако подижемо, идемо у Крупањ да отворимо фабрику, Обреновац се још ради. То су све добре ствари, али се не виде одмах. Дачић се на влади нашалио па рекао ‘Дај веће плате’, има пара. Рекао сам ‘Не дам’. Само је једна странка СНС, у Србији једина која никоме није дужна у Србији. То говори о нечијем односу, како се понашате према парама, државном новцу, будућности… Код нас су најпопуларнији они који кажу да се не плаћа струја, а у Швајцарској би га стрпали у лудницу“, рекао је Вучић.

Он није желео да говори о реконструкцији Владе.

„Не могу да говорим о реконструкцији ни које је мени најближе решење од оних о којима сам говорио. Нећу да обрадујем тамо неке…“, рекао је премијер.

Вучић је рекао да је доста тога учињено, али и да има још много посла.

„Оно што је важно да кажем је да је Железара завршен посао, Завршићемо ФАП, Азотару, до 27. априла. Не могу да обећам за Петрохемију, јер морамо да нађемо инвеститора за то. Треба завршити фабрике у Крупњу и Владичином Хану.

Радимо полако, темељно, снажно и енергично, и то мора да донесе резултате“, рекао је Вучић.

За два и по месеца суфицит 6,5 милијарди динара

Премијер Вучић изјавио је вечерас да је Влада Србије остварила изузетне резултате у фискалној консолидацији, и да је у овој години до сада остварен суфицит буџета од 6.528.000.000 динара.

„То нам се није догодило неколико деценија уназад“, рекао је Вучић.

Премијер је подсетио да програм са ММФ-ом неће донети бољитак за три месеца и замолио грађане да се стрпе до 2016. године.

Говорећи о добрим резултатима за ову годину, он је рекао да су до сада забележени приходи од 190.862.000.000 динара, и расходи од 184.344.000.000 динара.

Према његовим речима, на крају марта, дефицит ће износити око 20 милијарди динара, а по договору са ММФ предвиђено је 55 милијарди.

„Ми ћемо имати око 250 до 300 милиона евра уштеде, односно имаћемо бољу реализацију у буџету него што договорили са ММФ-ом. То значи да смо постигли изванредне резултате у фискалној консолидацији у прва три месеца“, рекао је премијер.

Он је истакао да је још важније што је наплата ПДВ-а пети месец за редом „у претицању“, односно наплата је већа у односу на исти месец претходне године.

„То значи да смо, и поред мера фискалне консолидације, успели да покрећемо привреду“, навео је он.

Према његовим речима, производња је у јануару мања зато што и даље нема пуне производње угља, опала је производња електричне енергије, а и даље имамо нешто нижу производњу Фијата.

„Очекујем да се све то дигне, а тек сад нам долази Железара. Тек сад нам је остало шест милиона кубних метара воде у Тамнави а имали смо 240 милиона кубних метара воде. Све нам полако од априла креће да расте“, закључио је премијер.

Косовски Албанци да испуне коалициони споразум

Вучић је изјавио да није проблем да се Срби врате у институције Косова, али да то зависи од воље албанских странака да испуне коалициони споразум.

„Хоћемо ми у косовске институције, имаћемо већи утицај и желимо да

разговарамо са њима, али не може ‘Српска листа’ да уђе у косовске институције пре него што они који су обећавали да ће нешто да ураде, не ураде то“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је са председником Србије Томиславом Николићем разговарао о његовој платформи за Косово, председник Владе је казао да Николић „зна све што зна и он“, да добро обавља посао и да има његову подршку.

„Док сам на челу СНС (Српске напредне странке) подржаваћемо председника СНС. Ако се буде кандидовао 2017. имаће подршку, уколико се ја за то будем питао на било који начин“, нагласио је он.

Неке критике на рачун владе потекле из – владе

Премијер Вучић изјавио је вечерас да неке критике на рачун владе потичу управо из – владе.

 

„Свако вече добијам извештај за сваку од области и пројекат на којем се ради, упознајем се с тим šта је урађено и колико се напредовало“ рекао је Вучић и додао да је из владе потекла критика „деливерy унитс“, односно јединица за испуњење циљева.

vucic-zabrinut

Вучић је то рекао гостујући на РТС и додао да критике потичу од оних који су се уплашили провере резултата.

„Нећу виšше да слушšам ‘šшупље приче'“, приметио је премијер и објаснио да зато тражžи дневне извешšтаје.

Како је додао, критизерима су се придружили они који и немају политику, осим да критикују и нападају владу, поред осталих и они који не могу да изгласају ни Грб покрајине Војводина.

Не знам да ли ће доћи до поскупљења струје

„ЕПС је у тешкој ситуацији. То предузеће служило је као полигон не само партијских службеника, већ и оних који су налазили у њему разне интересе. Струја је код нас јефтинија седам-осам пута од најразвијенијих землаја, и најнижа од свих землаја у региону. Од 1. априла је немогуће да поскупи струја. Да ли ће и за колико бити, дајте стрпљења, борућу се са нашим пријатељима из ММФ а да то буде мање повећање. Да то буде седам-осам одсто. Покушати минимално могуће, јер ово је превелики залогај.

Наћи ћемо решење и олакшице и по неким другим питањима како да се људима помогне. Гледаћемо да се снизи и цена гаса, пала је и цена нафте и деривата, пре свега захваљујући светском тржишту“, рекао је Вучић.


Извор: РТС, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић на РТС-у

* Обавезна поља