vucic-helikopter 2БЕОГРАД – Пред Србијом су дани изазова и тешких одлука по различитим питањима изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић и позвао грађане на потпуно јединство.

Премијер је новинарима у парламенту рекао да се у наредним данима и месецима мора очувати пуна политичка активност да би Србија имала сигурнију будућност и унапредила своју економију.

Вучић је рекао да предстоји више важних датума, тешки разговори у Бриселу 23. јуна, 26. долазак Борда ММФ, следи и обележавање Видовдана, долазак немачке канцелааке Ангеле Меркел, као и обележавање 20 година злочина у Сребреници.

„Предстоји много тешких одлука које ће се доносити у најбољем интересу Србије и грађана, а не политичке популарности било кога у влади”, казао је премијер и позвао грађане на очување стабилности земље јер тиме, како је рекао, Србија постаје снажнија од свих других.

Он је подсетио да синоћ нису успели разговори у Македонији, да је европски комесар Јоханес Хан, са којим је синоћ разговарао, отказао посету БиХ.

Вучић је оценио да се ствари у региону компликују у сваком погледу.

Србија, поновио је премијер, неће да одговара на провокације из региона и учиниће све да се очува стабилност и обезбеди боља будућност.

Указао је, међутим, да откада је постао премијер, упркос поплавама, почетку украјинске кризе, мисли да ће наредни месеци бити најтежи за Србију и зато је потребно одговорно понашање свих – нас и грађана.

„То ће бити веома тежак период, што можете да видите по мом лицу”, рекао је премијер.

Говорећи о ситуацији на Западном Балкану, Вучић је рекао да се она додатно компликује, јер на Коовоу постоје велики унутрашњи проблеми и превирања, затим у Албанији су локални избори и извесно је да ће опозиција добити Скадар, у БиХ се стварају још већи антагонизми, а Хрватска, како је рекао, 5. августа жели да слави.

„А шта да слави, када ми будемо плакали и жалили”, запитао је премијер.

Он је најавио да ће у наредном периоду имати веома важну посету Швајцарској, а политичку посету Норвешкој где ће бити присутни и албански представници.

Предстоје тешки преговори са Приштином и све, како је рекао, четири теме о којима ће се разговарати су „катастрофалне и кардинално тешке за нас”.

„Шта год будемо урадили у Бриселу 23. јуна увек ћу бити крив. Отишао не отишао у Сребреницу опет ћу бити крив, али ћу се руководити интересима Србије у свим случајевима”, поручио је Вучић.

Вучић – Волео бих да је Србију неко питао о резолуцији

Премијер Вучић изјавио је данас да би волео да је Србију неко нешто питао о највљеној резолуцији о Сребреници – али није, те да зато не може и неће то да коментарише.

Вучић је рекао да тај документ није видео и да би зато било неозбиљно да га коментарише.

„Оно што нисам видео не могу да коментаришем. И нећу. Било би неозбиљно Моја изјава обавезује”, рекао је Вучић и додао да би све друго било неозбиљно.

Када би, како је рекао, било шта рекао по том питању, онда би то имало свој утицај, свој значај и своју важност.

„Волео бих да су неки консултовали Србију. До сада ме нико ништа о томе није питао, а колико видим ни никог другог у Србији. Зато не могу по том питању да се изјашњавам, али тај круг који се прави је за нас веома, веома тежак и нажалост помало опасан”, казао је премијер.

Вучић је поручио да је то све што може да каже у овом тренутку на питање новинара о резолуцији о Сребреници, те да када је реч о тој теми неће бежати од новинара и јавност.

Упитан да ли ће ићи у Сребреницу 11. јула када се навршава 20 година од злочина, премијер је рекао да му је потребно још мало времена за изјашњавање, за изјашњавање о хапшењу Насера Орића и односима са Бошњацима.

Премијер је поновио и да Србија жели да има најбоље могуће односе са Бошњацима, инвестираће у те добре односе са Бошњацима и од те политике неће одустати.

Вучић – Србија спремна да субвенционише српске компаније

Србија је спремна да субвенцијама помаже бројне српске компаније које би биле добављачи за једну од највећих америчких компанија Џенерал Електрик, поручио је данас премијер Александар Вучић.

Вучић је говорећи на скупу „Дан добављача – Џенерал Електрик” рекао да је интерес Србије да субвенционише креирање нових радних места, опрему за инвестиције за отварање нових радних места кроз СИЕП-у, за пружање услуга консалтинга, доделу бесповратних средстава за стицање сертификата и, наравно, уз подршку НАЛЕД-а упрошћавање свих административних процедура.

Премијер на скупу у организацији НАЛЕД-а и и Џенерал електрика, као и Економским кокусом Скупштине Србије и ПКС, поручио и да је Србија до сада успела да очува политичку економску стабилност успркос економским реформама и у не баш, како је рекао, лаком оркжзењу Западног Балкана.

„Србија ће бити стуб стабилности у овом делу свету. Присуство америчких и највећих светских кмпанија не значи само економски и убрзани развој Србије него и утицај на политичку стабилност земље”, рекао је премијер.

Вучић – Нема продаје Телекома без добре понуде

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће да продаје компанију „Телеком Србије” ако не добије одговарајућу цену и гаранцију да ће након продаје та компанија да функционише боље.

„Ако не можемо да добијемо цену, квалитет и гаранције да ће та компанија да функционише боље, ми то нећемо ни да радимо. Увек је одлука на нама”, рекао је Вучић новинарима у Скупштини Србије.

Премијер је поручио да ће Влада Србије да донесе најбољу одлуку за Србију и да одлука о продаји „Телекома Србије” искључиво зависи од владе, од тога да ли може да добије добру понуду и у зависности од препорука приватизационог саветника „Лазарда”.

Вучић је рекао да су представници „Телекома Србија” у Лондону разговарали са потенцијалним инвеститорима.

Вучић је навео да три компаније до краја ове године хоће да запосле 2.000 људи у Србији, јер смо, како је истакао, очували политичку стабилност.

Премијер је рекао да влада припрема идеје за преговоре са ММФ током јула и августа за повећање плата и пензија, те да је за реализацију тих циљева потребна политичка стабилност.

Вучић – САД су показале поштовање према Србији

БЕОГРАД– Председник Владе Србије Александар Вучић данас је, у разговору са амбасадором Сједињених Америчких Држава Мајклом Кирбијем, нагласио да су током његове недавне посете Вашингтону САД показале поштовање према Србији.

У разговору је оцењено да је посета премијера Вучића Вашингтону била веома успешна и да је значајно допринела унапређењу билатералних односа двеју земаља.

„САД су показале поштовање према Србији”, рекао је српски премијер, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

Амбасадор Кирби је, као резултат посете, истакао првенствено већу заинтересованост америчких компанија за инвестиције на српском тржишту. Он је нагласио да је, после премијерових разговора у Вашингтону, јасан став америчке администрације да подржава европски пут Србије и да ће САД охрабрити Европску унију да отвори прва поглавља у преговорима са Србијом.

Премијер Вучић и амбасадор Кирби разговарали су и о напретку дијалога Београда и Приштине, уочи нове рунде дијалога 23. јуна у Бриселу, и размотрили ситуацију у региону.

„Србија остаје посвећена одржавању стабилности и безбедности у региону”, нагласио је Вучић, наведно је у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић најављује тешке одлуке!!

* Обавезна поља