vucic-smederevoЋУПРИЈА – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да неће бити проблема око градње гасовода Јужни ток кроз Србију, и да ће држава испунити све своје обавезе.

„Неће бити никаквих проблема око Јужног тока”, рекао је Вучић у Ћуприји приликом потписивања Меморандума о разумевању за изградњу фабрике за производњу делова аутомобилске индустрије „Траклајт”.

Поводом изјаве премијера Ивице Дачића да изградњу Јужног тока кроз Србију одлаже проблем обезбеђивања државних гаранција, Вучић је рекао да је он веома озбиљан човек и да се бави озбиљним питањима.

„Држава ће испунити све своје обавезе, а то да ли неко негде некоме од министара нешто пребацује, ја тиме нећу да се бавим. Србија је много озбиљнија држава него што би неки који у тој држави раде, желели да постане”, рекао је Вучић.

Градњу деонице гасовода Јужни ток у Србији одлаже то што нису обезбеђене државне гаранције за оснивачки улог Србијагаса у предузећу Јужни ток Србија. Реч је о гаранцијама за кредит од 75 милиона евра које нису дата због рестриктивне политике Министарства финансија.

Међународни гасовод Јужни ток, пројекат који је покренула руска државна компанија Гаспром, вредан је више од 16 милијарди евра и довешће руски гас цевима испод Црног мора и копном преко Бугарске, Србије и Мађарске до потрошача у југоисточној и западној Европи.

Градња деонице Јужног тока у Србији званично је почела 24. новембра 2013. и требало би да буде завршена за две године, чиме ће Србија добити други правац снабдевања руским гасом. Требало је да се радови интензивирају у марту 2014.

Вредност тог дела пројекта је 1,9 милијарди евра, а реализује га предузеће Јужни ток Србија, у којем руски Гаспрома има 51 одсто, а Србијагас 49 одсто власништва.

Помоћи ћемо Ивановићу

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће поводом најаве о формирању оружаних снага Косова разговарати са Кетрин Ештон.

„Све што мислимо саопштићу Кетрин Ештон чим се будемо видели. Постоје многе ствари које се дешавају а нису у складу са договором“, рекао је он у изјави новинарима.

Навео је и да ће држава предузети све што може да помогне Оливеру Ивановићу.

„Наш посао је да заштитимо нашег човека који сматра да су му не само људска права већ и безбедност угрожени“, нагласио је Вучић.

Вучић изјавио је данас да је важно да међународна заједница одмах реагује на штрајк глађу Оливера Ивановића и да ће Србија предузети све што може.

„Мислим да ћу упутити телефонски позив и покушати да разговарам са више важних људи у Европи и свету тим поводом. Наш је посао да заштитимо нашег човека, човека који се осећа угрожено и који сматра да му је безбедност угрожена, а не само његова основна људска права“, изјавио је Вучић у Ћуприји где је потписан Меморандум о разумевању о изградњи фабрике за производњу ауто делова за аутомобилску индустрију Трак лајт.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић – Неће бити проблема око градње „Јужног тока“

* Обавезна поља