srs-obraz-nasi-kosovoБЕОГРАД – Изборна листа Српске радикалне странке поднела је данас Републичкој радиодифузној агенцији нови приговор на извештавање медија о изборној кампањи. Радикали, СНП Наши и Образ оптужили су националне медије да врше дискриминацију њихове изборне листе, али и РРА да не одлучује о свим приговорима истом брзином. Oни кажу да су у потпуној медијској блокади.

– РРА је одлучила о приговору Двери после два дана, док приговор СРС, СНП Наши и Образа после шест дана није ни стављен на сајт РРА. Због чега РРА има различите аршине о решавању приговора изборних листа – пита заменик председника СРС Немања Шаровић.

У СРС тврде да су чланови РРА избегли да се састану са њима.

– Српска радикална странка принуђена је да поднесе још један приговор не само поводом неравноправног третмана изборне листе Српске радикалне странке од стране емитера већ и због очигледно неравноправног третмана наше изборне листе од стране Савета Републичке радиодифузне агенције (у даљем тексту РРА) из следећих разлога. Дана 24. фебруара 2014. године, заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић контактирао је РРА и у разговору са извршним директором РРА Драганом Лукићем затражио хитан састанак са члановима Савета РРА. Састанак је заказан за четвртак 27. фебруар у 14 часова и обећано је да ће се неко од чланова Савета РРА састати са представницима Српске радикалне странке као што су се састајали и са представницима других учесника на изборима. Упркос обећању, 27. фебруара на састанку заказаном три дана раније од стране РРА у просторијама РРА није се појавио нико од чланова Савета РРА већ је представника изборне листе СРС др Војислав Шешељ дочекало двоје људи из стручних служби који су одмах саопштили да су сви чланови Савета РРА на путу и да они немају никаква овлашћења да предузму било какву законску меру већ да ће се Савет РРА састати и реаговати у року од 48 часова једино у случају подношења званичног приговора – напомињу у СРС.

Српска радикална странка поднела је у први приговор у петак 28. фебруара 2014. године са захтевом да РРА у складу са својом законском обавезом и овлашћењима обезбеди равноправне услове представљања свим изборним листама.

– РРА не само да није реаговала на приговор Српске радикалне странке у року од 48 часова како је то чинила поводом претходно поднетих приговора већ је након 72 сата у телефонском разговору са извршним директором РРА представник листе СРС обавештен да се Савет РРА неће састајати нити одлучивати о приговору Српске радикалне странке до четвртка 6. марта када је предвиђена редовна седница РРА! Посебно истичемо да су приговори компаније „Делта“ и „Двери“ поднети 24. фебруара и да је о њима одлучено и по њима поступљено у року од 48 часова односно 26. фебруара 2014. године. Описаним противзаконитим и дискриминаторним поступањем и одбијањем да без одлагања поступи у складу са својим законским овлашћењима и обавезама Савет РРА се отворено ставио у службу режима и јасно показао да не само да нема равноправности у медијима већ да равноправност не постоји чак ни поводом поднетих приговора, чиме је емитерима суштински ставио до знања да и даље слободно крше закон! – кажу у СРС.

Они подсећају РРА је објавила Извештај о надзору над радом емитера током предизборне кампање за републичке и локалне изборе 2014. године, из кога се види да је Патриотски блок Српске радикалне странке, Образа и покрета Наши чији кандидати наступају на листи Српска радикална странка др Војислав Шешељ убедљиво најслабије представљена у медијима. СРС је у свом саопштењу представила упоредну анализу заступљености у медијима СРС и СНС:

РТС 1 – Редовне и специјализоване предизборне емисије (Око, Да Можда Не, Упитник) – Заступљеност изборне листе СРС je 0,0%! (листа А. Вучић – 26,17%)

РТС 1 – Централна информативна емисија (Дневник у 19:30) – Заступљеност изборне листе СРС je 3,37%! (листа А. Вучић – 19,06%)

РТС 2 – Дневник РТ Војводине – Заступљеност изборне листе СРС je 0,0%! (листа А. Вучић – 43,10%)

ТВ Прва – Централна информативна емисија (Вести у 19) – Заступљеност изборне листе СРС je 0,99%! (листа А. Вучић – 34,05%)

ТВ Прва – Редовне и специјализоване предизборне емисије (Став Србије) – Заступљеност изборне листе СРС je 0,0%! (листа Чедомир Јовановић – 51,50%)

РТВ Пинк – Дневне информативне емисије – Заступљеност изборне листе СРС je 0,45%! (листа А. Вучић – 26,57%)

РТВ Пинк – Редовне и специјализоване предизборне емисије (Тешка Реч) – Заступљеност изборне листе СРС je 0,0%! (листа А. Вучић – 100,0%)

Хепи ТВ – Дневне информативне емисије (Вести, Телемастер) – Заступљеност изборне листе СРС je 6,23%! (листа А. Вучић – 16,70%)

Хепи ТВ – Редовне и специјализоване предизборне емисије (Ћирилица, Знање на поклон) – Заступљеност изборне листе СРС je 0,0%! (листа Борис Тадић – 54,21%)

Б92 – Дневне информативне емисије (Вести, Вести у 10, Вести у 16, Вести у 18:30) – Заступљеност изборне листе СРС je 3,78%! (листа А. Вучић – 22,17%)

Б92 – Редовне и специјализоване предизборне емисије (Кажипрст, Одлука 2014., Утисак недеље) – Заступљеност изборне листе СРС je 4,32%! (листа А. Вучић – 33,79%)

РТВ 1 – Дневне информативне емисије (Вести и Дневници) – Заступљеност изборне листе СРС je 4,19%! (листа А. Вучић – 18,35%)

РТВ 2 – Дневне информативне емисије (Вести и Дневници) – Заступљеност изборне листе СРС je 4,18%! (листа А. Вучић – 18,86%)

РТВ 2– Редовне и специјализоване предизборне емисије – Заступљеност изборне листе СРС je 0,00%! (листа Борис Тадић – 28,57%)

ТВ Студио Б – Дневне информативне емисије (Вести и Дневници) – Заступљеност изборне листе СРС je 4,32%! (листа ДСС Војислав Коштуница – 16,44%)

ТВ Студио Б – Редовне и специјализоване предизборне емисије – Заступљеност изборне листе СРС je 0,00%! (листа Драган Ђилас – 27,48%)

НТВ – Нишка телевизија – Дневне информативне емисије (Вести и Дневници) – Заступљеност изборне листе СРС je 3,14%! (листа А. Вучић – 44,56%)

НТВ – Нишка телевизија – Редовне и специјализоване предизборне емисије – Заступљеност изборне листе СРС je 0,00%! (листа Драган Ђилас – 44,15%)

РТВ Крагујевац – Дневне информативне емисије (Вести и Дневници) – Заступљеност изборне листе СРС je 5,48%! (листа Млађан Динкић – 34,04%)

РТВ Крагујевац – Редовне и специјализоване предизборне емисије – Заступљеност изборне листе СРС je 0,00%! (листа Драган Ђилас – 43,78%)

У СРС тврде да и простор који њихова листа добија у медији често буде пропраћен „малициозним извештајима“ посебно апострофирајући РТС.

– Поред огромне диспропорције у заступљености изборних листа, неравноправност у представљању огледа се не само у времену које се посвећује свакој изборној листи већ и у редоследу емитовања прилога јер је код готово свих емитера први прилог посвећен коалицији око Српске напредне странке и Александру Вучићу док се прилози о активностима Патриотског блока Српске радикалне странке, Образа и покрета Наши, уколико се уопште емитују, по правилу емитују на крају изборне хронике. Неравноправност се огледа и у томе што емитери уместо да обезбеде исто време за представљање сваке поједине изборне листе, активности коалиција око СНС-а, СПС-а, УРС-а, ЛДП-а, НДС-а, често представљају тако што емитују посебан прилог за сваког од чланова наведене коалиције иако учесници на изборима нису поједине странке већ наведене коалиције. Такође, посебан проблем је малициозно извештавање појединих емитера попут РТС-а којим се наноси више штете него користи листи која се наводно представља. Пример за то су прилози попут онога када је у оквиру изборне хронике за Београдске изборе читано саопштење за локалну кампању а емитован прилог са скупа у Зрењанину из републичке кампање – кажу у СРС.

Радикали су затражили да медији обуставе праћење појединих листа које су до сад биле у много већој мери представљане, а да до краја избора објављују прилоге само о листима које су биле дискриминисане како би се успоставила равнотежа.

– С обзиром на то да „упозорења“ која је РРА упућивала емитерима не само да нису довела до побољшања медијске слике већ се диспропорција у заступљености погоршава из дана у дан и сата у сат, као и да је остало свега девет дана до почетка предизборне тишине када више неће бити могуће обезбедити поштовање закона и равноправну представљеност изборних листа, Српска радикална странка, Образ и СНП Наши чији кандидати чине изборну листу Српска радикална странка др Војислав Шешељ од РРА захтевају да изврше своју законску дужност и обезбеде равноправност изборних листа које учествују на изборима тако што ће обавезати све емитере (на националном, регионалном и локалном нивоу) да емитују искључиво прилоге о активностима изборних листа које до сада нису равноправно представљене а да прилоге о изборним листама које су надпредстављене не емитују док не буде обезбеђена равноправност свим учесницима избора. Захтевамо да РРА, сваком емитеру који не поступи у складу са својом законском обавезом и налогом РРА, у складу са привремено или трајно одузме дозволу за емитовање програма – стоји у последњем приговору СРС.


Извор: Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Двоструки стандарди РРА

* Обавезна поља