Aleksandar-Vucic-foto-BETAБЕОГРАД – Сви шефови управа у полицији биће смењени и то је пет шефова у пет управа, а уместо њих привремено ће те послове обављати њихови заменици, изјавио је данас премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре након седнице Бироа за координацију рада служби безбедности.

Држава је такву одлуку донела јер, како је рекао, грађани желе да имају потпуну сигурност кад виде полицајца на улици и неће да читају о политичким сплеткама у полицији.

„Ми смо данас донели одлуку, њој су претходили дуги разговори, али одлука је донета у складу с иницијативом министра унутрашњих послова, а сагласност је дао и директор полиције, и сви шефови управа у полицији биће промењени, а на њихово место доћи ће привремено њихови заменици”, изјавио је Вуцић.

То је, како је навео, био једини начин, што не значи да ће било ко било коме да скида главу у полицији, имаће ти људи много тога да раде у полицији.

У том смислу навео је да би данас био смењен и директор полиције да није изабран на конкурсу, из моралних разлога, али да он остаје на том месту и пред њим су велики задаци – он зна који, додао је председник Владе.

Одлука о смени шефова управа полиције, како је објаснио, резултат је објективне ситуације да су полицијске службе почеле да се баве саме собом, политиком и све већим утицајем на медије.

Одлука је донета и зато што Србијом неће владати Дарко Шарић, али ни Љубиша Буха Чуме, који је извор свих медијских информација ових дана о „земунском клану”, и зато што никад висе полиција неће да се бави полицијом, већ својим послом, рекао је премијер и додао:

„Влади Србије неће наређивати Дарко Шарић и зато и данас мислим да је Родољуб Миловић поштен полицајац, што сам мислио и пре полиграфа, али исто тако како неће Србијом управљати Дарко, не може ни Љубиша Буха Чуме”.

Поручио је да жели да се настави жестока борба против нарко-дилера у највећим градовима – Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Суботици, Лесковцу, Краљеву.

На почетку обраћања новинарима премијер је навео и да осим акције „Гром1” нисмо имали готово ниједну успешну акцију против нарко картела и дилера, те да је пре 20 дана министру Стефановићу и директору полиције Вељовићу, шефовима управа Милићу и Миловићу рекао да сами бирају датум и да покажу резултат.

Желео сам да наставимо жестоко по нарко клановима и тражио сам резултате а да они употребе сва могућа средства, рекао је Вучић и додао да се тада нажалост видело да постоје унутрашње ствари које много више занимају неке људе у оквиру полиције, а њихове акције свеле су се на „бацање певачица по сплавовима”.

„Тома (Николић) је управу кад каже да је увек дојављивано дилерима кад кренемо у акцију, али то се дешава и претходних 20 година. Ни ми, међутим, немамо до сада драматично велику акцију против њих, па у коме је онда проблем”, упитао је Вучић.

Тражио је, како је рекао да се поименце означе лица која су на различитим мерама и зна се да су највећи нарко дилери, да буду праћена и приведена правди, али то се није догодило.

„Ипак, то је једина моја велика замерка полицији коју сам имао, а честитам људима у полицији који су свој посао добро радили”, поручио је Вуцић и поновио да је одлука о сменама била једино ресење у ситуацији када су полицијске службе почеле да се баве собом, а затим и политиком, све већим утицајем на медије, уз подршку појединих лица из криминогене средине.

Он је грађаним Србије поручио да за оне који су криминалом и корупцијом упрљали руке неће бити ваздуха у Србији, да ће полиција радити још боље и још више да би се они осећали сигурно и безбедно.

Мој син неће бити Марко, ја нисам Милошевић

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ни голман Владимир Стојковић, ни полицајац који је с њим био на сплаву Фристајлер нису били извор лажне информације да је његов син учествовао у тучи на том сплаву, већ неки други људи.

Премијер је рекао на прес конференцији да је два дана пре тог догађаја опоменуо сина да води рачуна како се понаша, јер ће он морати да да оставку уколико буде умешан у нешто недолично.

Вучић је рекао да је нагласио сину да он неће „бити Марко Милошевић”, као што ни он сам није Слободан Милошевић.

„Неко је тај разговор слушао”, рекао је премијер и додао да је након тога избила афера Фристајлер.

Који начелници Управа у МУП-у су смењени

На предлог министра унутрашњих послова, смењени су начелник Управе полиције Младен Курибак, Управе граничне полиције Ненад Бановић, Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић и Управе за обезбеђење Зоран Томашевић, сазнао је Танјуг.

Са Драгишом Симићем, који је већ недавно смењен са места начелника Управе саобраћајне полиције, то је пет полицијских функционера, о чијој смени је данас говорио премијер Алекасабдар Вучић.

У седишту Министарства унутрашњих послова има седам Управа.

Управу за управне послове води Зорица Лончар Касалица, а Управу за међународну оперативну полицијску сарадњу Милан Димитријевић.

Управу саобраћајне полиције, после смене Симића, као вршилац дужности води Владимир Ребић.

Николић тражио смене у полицији

Председник Србије Томислав Николић

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић затражио је данас од Владе Србије смењивање у полицији и постављање на одговорне функције искрених бораца против криминала.

„Нисам задовољан борбом против криминала у самој полицији и искорењивању зла са улица – нарко дилера и нарко картела. У борби против тог зла које уништава наше друштво, нису постигнути никакви резултати у последњем периоду, очигледно зато јер те криминалне групе имају свој сараднике, саучеснике и доушнике у самом МУП-у”, рекао је Николић у обраћању грађанима преко Радио-телевизије Србије.

Он је поручио да институција која је задужена за унутрашњу безбедност, полиција, мора да се врати у оквире морала, правичности, поштења и правде.

„Нажалост, због непрофесионалног односа појединаца из полиције према свој послу, адекватна борба против корупције није могућа и зато тражим од владе да постављањем искрених бораца против криминала обезбеди да одговорни раде свој посао”, рекао је Николић.

Председник Србије навео је да полиција не би смела да се служи медијским спекулацијама, нити би смела да поступа по „самовољи високих чинова” и да подлеже политичким притисцима.

„Убеђен сам да ће влада реаговати ефикасно и тражим да ме о предузетим мерама извести, како би се о том извештају огласио и Национални савет за безбедност”, рекао је Николић.

Он је оценио да мора да се поврати поверење грађана у полицију, која мора да буде „модерна, деполитизована и ефикасна служба”.

Николић је раније данас разговарао са премијером Александром Вучићем и министром унутрашње полиције Небојшом Стефановићем о стању у полицији.

До састанка је дошло, дан након што је Вучић рекао да месец и по дана након формирања владе постоје „различити удари из више области друштвеног живота”.

Оптужени за шверц кокаина и прање пара Дарко Шарић, у понедељак 16. јуна, изјавио да је процес против њега монтирао начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић, који је јуче због тих навода саслушан на полиграфу.

Вучић је 29. маја изјавио за Радио-телевизију Србије да је „добар део полиције и система” био незадовољан због хапшења Шарића.

„Претпоставили су да ће на видело да испливају тајне коме је Шарић давао новац, а није мало давао. Он је већ нешто о томе говорио, а могуће је да ће да говори и у будућности. Наравно, то би увек требало узети са резервом и да се види шта је тачно а шта није, то мора да буде проверљиво”, рекао је тада Вучић.

Пре две недеље са функција су смењени начелник саобраћајне полиције МУП-а генерал Драгиша Симић и начелник јединице за заштиту сведока Милош Перовић.

—————————-

Вучић: О састанку код Николића после седнице Бироа

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће о састанку који је имао са председником Србије и са министром полиције, Томиславом Николићем и Небојшом Стефановић, али и о стању у полицији, говорити након седнице Бироа за координацију служби безбедности, која је заказана данас у 15 сати.

„Не желим да се било ко у Србији бави органима безбедности данима и недељама и да између себе воде сукобе. То није примерено цивилизованој земљи”, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Јутрос је у Председништву Србије одржан састанак председника, премијера и министра унутрашњих послова.

Премијер Вучић најавио је јуче да ће држава у најхитнијем року ставити тачку на кризу коју сам од себе производи систем безбедности.


Извор: танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Николић чисте полицију – смењени шефови управа

* Обавезна поља