vucic-i-tenkСеријска производња „Лазара 2”, једног од најмодернијих оклопних возила, с митраљезом калибра 12,7 милиметара, почеће марта наредне године, најавио је премијер Србије Александар Вучић у фабрици „Борбени сложени системи” у Великој Плани, где је прототип поменутог возила направљен. Вучић је оценио да би то „могао да буде одличан извозни посао”.

„Наше возило има митраљез тог калибра, ту се човек не појављује ван возила, већ њиме управља помоћу компјутера. Људи са више страна могу и да осматрају, пуцају и да буду заштићени”, објаснио је Вучић. Како је пренела Бета, Вучић је додао да Србија „полако улази и у те сложене борбене системе, и да ће унапредити све ковачнице, капислане и све фабрике муниције”.

„У овом тренутку смо доминантна сила у региону у овом сектору и имамо капацитета да се бранимо. Наш одговор и наша сила сувише су велики у односу на оне који би евентуално хтели да нас нападну”, указао је премијер.

Вучић је с министрима одбране Братиславом Гашићем, унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, и с начелником Генералштаба Војске Србије Љубишом Диковићем присуствовао презентацији дела производног програма – самоходне хаубице „Нора” и вишенаменског оклопног борбеног возила „Лазар 2”, као и „опреме војника будућности ВБ 10”.

Како је пренео Танјуг, Вучић је рекао да наменска индустрија Србије не може да постигне да произведе колико се у свету ратује, те да све што направимо имамо коме да продамо, а по квалитету не заостајемо. „Застава”, на пример, рекао је он, не може да прима нове наруџбине.

„Подижемо полако наменску индустрију, а не заостајемо квалитетом. Рецимо, кад се наши системи покваре, ми можемо ручно да их подешавамо, а неке развијене земље немају ту опцију. Имамо чиме да се поносимо”, рекао је Вучић и додао да Србија истовремено жели да буде фактор стабилности у региону.

Вучић је подвукао да је поносан на успех наменске индустрије, а као пример навео је то што је већ шест борбених возила „нора” продато Бангладешу.

„Немачка је, рецимо, продала 300 или 400 таквих, а ми ћемо од новембра следеће године бити у стању да производимо 25 до 30 ’нора’ годишње, и то без повећања капацитета”, рекао је Вучић. „Норе” имају, како је навео, по 36 пројектила и пуњења, па уништавају све у полупречнику од 80 до 100 метара. „Неки су говорили како су претекли све у региону, али ево, ми их престижемо, и то не туђом памећу и куповином туђе технологије, већ сопственом памећу. Ми сами производимо и далекометне ракете”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, 18 „нора” ће бити обезбеђено за Војску Србије, и то раније него што је планирано, већ у наредној години. План је, како је рекао, био да војска до 2018. године добије та возила, али ћемо првих шест добити већ почетком 2016, а осталих 12 до краја следеће године.

Вучић је обелоданио и да држава улази у коначну набавку два руска и два немачка хеликоптера. Неки ће, објаснио је, стићи одмах, а неки за годину дана, чиме се појачавају војне и хеликоптерске јединице. „До септембра 2016. ми ћемо имати у најбољем стању и ваздухопловне јединице – пет „мигова 29” и три „мига 21”. То је осам озбиљних ловаца. Радимо и на „галебу 4” и надам се да ћемо успети да постигнемо добре уговоре и договоре”, навео је премијер.

Србија ушла у групу глобалних играча на светској сцени наоружања

Србија је развојем вишенаменских борбених возила „Нора” и „Лазар 2” ушла у групу глобалних играча на светској сцени наоружања и стоји раме уз раме с произвођачима са Запада, рекао је јуче помоћник директора „Југоимпорт СДПР-а” Александар Лијаковић, пренео је Танјуг.

Према његовим речима, серијска производња вишенаменског оклопног борбеног возила „Лазар 2”, који је сад прототип, почеће у марту следеће године. Лијаковић је навео да је „Лазар 2” пројектован тако да буде потпуно равноправан са светским возилима у тој класи и подсетио да, на пример, Хрватска и Словенија склапају возило „патрија”, које је развијено у Финској. „Лазар 2” има могућност осматрања, гађања и самоодбране из возила и посебно је значајно за акције у насељеним местима, у селима, за заседу, рекао је Лијаковић.

И док се серијска производња „Лазара 2” очекује почетком следеће године, Србија већ производи „Нору”, оклопно средство самоходне артиљерије, које је, према речима Лијаковића, најважнији производ којим је Србија ушла међу глобалне играче. „Нору” Србија интензивно извози, а управо се завршава производња шест возила за купце из Бангладеша. „Ту смо раме уз раме с произвођачима са Запада, а имамо и одређене предности у односу на њих”, рекао је Лијаковић и додао да српско оклопно возило, на пример, има могућност ручног управљања у случају отказа функције у борби.

Богаташи ће морати да објасне порекло имовине

Председник Владе Србије поручио је јуче да ће богаташи морати да објасне одакле им богатство и најавио да ће до краја септембра у Скупштину Србије бити упућен на усвајање предлог закона о пореклу имовине, пренео је Фонет.

„Не можете да имате пријављену плату од 50.000 или 80.000 динара, а да сте велики газда који има два ’поршеа’ или два велика ’мерцедеса’ и 17 кућа и станова”, рекао је Вучић. „То од плате од 80.000 динара не може, онда ћете морати да објасните како сте то стекли, оно што можете да објасните то је ваше и то је у реду, бићемо чак и флексибилни, али оно што не можете да објасните, то значи да сте узели на рачун државе”, додао је он.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић о наменској индустрији и пореклу имовине

* Обавезна поља