putin dodik 1БЕОГРАД – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је референдум о неуставним и антисрпским правосудним институцијама у БиХ неминован ако не буду испуњени захтеви Републике Српске и изразио захвалност Русији која је отворено подржала референдум.

„Неопходне су корените реформе правосуђа БиХ. Наши аргумент су необориви, а веома смо захвални Русији која је отворено подржала референдум. Став Москве се мора поштовати! Охрабрују нас овакви ставови Русије, која је увијек отворено бранила позицију Српске и, истовремено, водила објективну и принципијелну политику према БиХ“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

Према његовим речима, подршка Москве веома је значајна и долази у правом тренутку, јер је Република Српска неоправдано изложена нападима међународне заједнице због демократске одуке о референдуму.

Додик је рекао да ће наставити интензивне разговоре са премијером Србије Александром Вучићем о референдуму у Републици Српској.

„Вучић ми је предочио свој став о том питању. Рекао ми је шта су му о свему казали свјетски званичници са којима је разговарао. Српска никада неће дозволити себи да направи неки проблем Србији. Такође, очекујемо конструктиван приступ Београда и даљу подршку Републици Српској“, истакао је Додик.

„Новости“ пишу да у државном врху Србије поздрављају Додикову спремност да у дијалогу размотри одлуку о референдуму и тврде да ће Београд увек бити уз Републику Српску.

„Србија ће увек бранити интересе српског народа. Наравно, важни су нам и добри односи са ЕУ, Руском Федерацијом и САД“, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Београдски дневник наводи да би Србија могла да се поново нађе у спољно-политичком клинчу између Запада и Русије поводом референдума који припрема Република Српска, подсећајући да је званична Москва недвосмислено подржала потез председника Додика да се народ изјасни о Суду и Тужилаштву БиХ, док су Брисел и западне силе против тога.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик изразио захвалност Русији

* Обавезна поља