vucic-savamalaПремијер Александар Вучић обелоданио је да иза рушења објеката у Савамали стоје највиши органи градске власти у Београду и да  ће одговорни сносити кривичноправну, прекршајну, политичку и сваку другу одговорност. „Дошао сам због обичних грађана који су били забринути јер се нешто дешавало под окриљем ноћи и који не желе да се то дешава.

Њима се обраћам и због њих имам обавезу да данас о овоме говорим”, казао је Вучић на ванредној конференцији за штампу у Скупштини Србије, сазваној у року који је сам обећао пре десет дана. Није навео имена одговорних, истичући како за то треба сачекати да своје кажу надлежни државни органи. Изнео је уверење да они који стоје иза рушења „нису имали криминалну намеру”, али нагласио да је „урађено нешто лоше, што не сме да се понови у Београду”.

„Поносан сам на чињеницу да сам председник владе, где се истина не крије, и што грађани могу да имају поверење у своје институције и у истинитост података које те институције износе”, рекао је Вучић.

Мандатар је 29. маја обећао да ће се за десетак дана знати ко је и по чијем налогу рушио објекте у Херцеговачкој улици, а на то обећање подсетили су га пре подне и опозициони одборници у градској скупштини.

„Сигуран сам да су хтели да очисте тај простор од уцењивача, полукриминалаца или чистих криминалаца који су га злоупотребљавали за своју зараду. Сачекаћемо надлежне органе, а ја сам рекао нешто што је била моја обавеза као председника владе јер нећу да ми за 14 година неко каже да сам био исти криминалац као они који су некада владали, а сад ми соле памет”, истакао је Вучић.

Он је казао да се на овај начин подвлачи разлика између „садашње и неких ранијих власти, за време чије владавине нисмо сазнали ко су били они који су под фантомкама хапсили Милошевића”, додавши да то не знамо ни данас, јер су документа уништена.

На питање да ли градоначелник Београда Синиша Мали и даље ужива његову подршку, Вучић је рекао да је реч о градоначелнику који је „највише урадио за Београд” и да његово мишљење неће променити ни „катастрофални догађаји у Савамали”.

„Он је успео да за две и по године спусти дуг Београда за 260 милиона евра, а дефицит са 21 на 6,5 одсто. Мали је направио најчистији Београд у његовој историји, заслужан је за покретање највећих пројеката, међу којима је и најлепше шеталиште на Сави. Тако како смо то ми урадили немате нигде другде у Европи”, казао је Вучић и додао да се у Београду коначно креће у обнову зграде некадашњег савезног МУП-а, да се завршавају најмодернији хотели, почиње реновирање Улице кнеза Милоша и сређивање Трга Славија.

„То мислим о Синиши Малом као градоначелнику”, закључио је Вучић, поручивши да ће сачекати да надлежни органи говоре „ад персонам”.

mali-vucic

Он је навео и да су поједини медији најављивали да ће власт измислити епилог овог случаја тиме што ће наћи „шест осуђеника којима ће да смање казну за нека друга дела”. „Али све су слагали, као што су лагали и да су тамо везивани људи”, казао је Вучић.

На питање новинара одакле му ова сазнања, будући да је тужилаштво раније у току дана саопштило да не располаже новим информацијама о Херцеговачкој, Вучић је рекао да је из истраге МУП-а добио „одређене ствари” и да, према том извору, није било везивања, али да су „два човека потврдила да јесте било фантомки”. Мандатар је навео и да на основу својих сазнања не може да каже има ли у томе елемената кривичног дела и којег, као и да то није његов посао.

Упитан за евентуалну одговорност врха полиције сходно извештају заштитника грађана, Вучић је рекао да о томе за сада не зна ништа, али да је сигуран да нико из полиције није учествовао у извршењу дела. А друго је питање има ли пропуста у поступању, истакао је он, и то „нема везе са кривичноправном одговорношћу”.

Наводећи да је индиције о овом случају имао „одавно”, а сазнања „одскора”, Вучић је оценио да је одговорно поступио тиме што није раније изашао у јавност.

„Тек кад сам био сигуран шта иза свега стоји, појавио сам се пред грађанима. Задовољан сам што сам рекао истину и што ћемо тај диван пројекат ’Београд на води’ наставити да радимо”, казао је Вучић.

Он је поновио да „постоје докази” о томе да су власници објеката у Савамали, за које је рекао да су бесправни, долазили у поједине институције и претили да се неће склонити док не добију одређене суме новца. На питање где постоје ти докази, он је новинарима узвратио: „Видећете.”

Убудуће без хајдучије

Оцењујући да је Србија безбедна држава, Александар Вучић је казао да наша земља „више никада неће личити на Србију од пре пет, десет или двадесет година, када је владала хајдучија”.

„У целој Србији нема на недељном нивоу толико убиства колико има у једном приморском месту у окружењу”, истакао је Вучић, који се у неколико наврата упуштао у полемику с новинарима појединих редакција.

Мандатар је казао да ће увек бити отворен за питања и слободан да одговара, али и да себи даје за право да може без спречавања да каже шта мисли.

„Испричали су да ћу да бежим када се Војислав Шешељ буде вратио, а то су говорили они који су га мрзели. Када је дошао на консултације (око формирања владе) сам, избацио сам шефа свог кабинета и рекао да хоћу да будем сам с њим. Тако су рекли да ћу летети када дође Радуловић, а он је излетео кукајући да ли је лопов или лопужа. Не сећам се шта сам му рекао, али сам рекао истину”, нагласио је Вучић.

Мандатар се осврнуо и на објављивање снимка напада припадника Жандармерије на његовог брата Андреја Вучића, казавши да је сигуран да се на РТС-у никада неће видети снимак пребијања Милановића. Новинаре „Истиномера” Вучић је упитао мери ли њима неко истинитост оног што објављују, на шта су они узвратили да увек траже коментар од саговорника пре него што нешто објаве.

Просечна плата први пут прешла 400 евра

Данашњи сусрет с новинарима Вучић је почео изношењем економских података, рекавши да је „просечна плата у Србији први пут прешла 400 евра” и да је у априлу износила 401 евро.

„Крајем године и почетком 2017. очекујемо да и у јавном сектору примања буду већа”, поручио је Вучић, истичући да Србија од октобра бележи „континуирани узлазни тренд”.

Као пример рекао је да је у првих пет месеци дефицит износио 11,3 милијарди, а план са ММФ-ом је био 75,4 милијарди, да је акциза порасла за четвртину у односу на 2015. годину и да сви порески облици расту, баш као и индустријска производња и прерађивачка индустрија, али и рударство, чија је стопа раста 12,5 одсто.

Мандатар је рекао и да је „Ернст и Јанг” констатовао да је Србија једно од „најатрактивнијих места за инвестиције” и да је друга држава по стопи раста броја нових радних места створених страним директним инвестицијама, иза Мађарске.

Дај микрофон!

Новинари су се борили да дођу до микрофона како би могли да поставе питање. После питања Гордане Узелац са ТВ Пинк, микрофон је већ био у рукама Иване Чкоњевић, новинарке РТС-а, када га је затражио Драган Ј. Вучићевић, главни уредник „Информера”.

Чкоњевићева није хтела да уступи микрофон, Вучићевић је инсистирао, међу новинарима је настало комешање, које је и премијер приметио, па су из Службе за информисање хтели да интервенишу у корист уредника „Информера”.

Умешао се новинар Фонета Давор Лукач, да помогне колегиници са РТС-а, на шта су му из службе рекли да су и „они новинари”.

Лукач је узвратио: „Они нису новинари, они су власници новина.” Вучићевић је, ипак, добио микрофон, а Чкоњевићева је поставила питање после њега.

Шабић – Савамалом да се баве полиција и зужилаштво а не Вучић

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је данас да утврђивањем одговорности за рушење објеката у Савамали треба да се баве тужилатво и полиција, а не премијер.

„Овде постоји држава и институције које морају да раде свој посао. Не разумем да ми месец и по дана немамо поуздану информацију о томе шта се догодило и то од органа који су дужни да је дају. Премијер је извршна власт, ово није посао за њега, ово је посао за истражне органе. За тужилаштво и полицију“, рекао је Шабић.

sabic-savamala

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да се нада да ће се о кривичним делима приликом рушења објеката у београдској Савамали изјаснити правосуђе, а да ће се Влада изјаснити о политичкој одговорности.

„Оно што сматрам да је добро је да овај случај није на неки начин пуштен да га време само од себе затвори, већ да се предузимају мере како би се штета која је нанета правном поретку Републике Србије и поверење грађана у институције Републике Србије ипак отклонила“, рекао је Јанковић за Радио Слободна Европа.

Мандатар за састав нове Владе Александар Вучић је данас на конференцији за новинаре рекао да иза ршења Савамале стоји градска власт и да ће за то сносити одговорно, али да мисли да нико није желео да у Савамали почини кривично дело.

Он је додао да је сигуран да је мотив оних који су рушили Савамалу био најчистији и да су желели да обезбеде „лепши простор чистећи нешто од уцењивача, полукриминалаца или криминалаца који су злоупотребљавали тај простор за своју зараду“.

„Мислим да је штетно ако не и забрањано називати криминалцима људе који то нису. Надам се да ће сви, укључујући и председника Владе Србије престати да било ког грађанина Србије називају криминалцем уколико за то не постоји претходно утврђена судска пресуда“, рекао је Јанковић.

Вучић: Не знам какве везе Шабић има са Савамалом

Упитан да коментарише изјаве омбудсмана и повереника, а која су се односила на сазнања која је изнео у погледу одговорности врха власти у Београду за догађаје у Херцеговачкој, Вучић је синоћ рекао: „Не знам какве везе Шабић има са Савамалом, али он је стручњак за све. Рекао сам да чекам надлежне, али и да сам спреман да на своја рамена примам политичке ударце. Рекао сам људима да ће да имају истину, да хоћемо да успоставимо поверење са грађанима и да никада такве ствари не смеју да буду поновљене”.

Неће, додао је, дозволити да било ко, и без обзира на то ко га финансира, уништи будућност и најлепши пројекат, „Београд на води”. „Можете да се зовете како год хоћете, на изборима ме нисте победили, сви сте се ујединили, од СПС до овог што је побегао брзином муње, сви они заједно су добили 40 одсто гласова, тих 10 партија, само једна листа је добила 49 одсто. Само да ми они не говоре ни о чему, да ми не држе придике, јер оно што ћемо да радимо није због њих, већ због интереса народа”, поручио је Вучић.

А ти стручњаци, додао је алудирајући на Шабића и Јанковића, они ће наставити као до сада, то им је посао, јер, како је рекао, следе уосталом председнички избори, пренео је Танјуг.

МУП и тужилаштво без одговора

Поводом изјаве Александра Вучића да иза догађаја у Савамали стоје највиши органи градске власти, у МУП-у Србије, као ни у Вишем тужилаштву у Београду за „Политику” није одговорено на питања да ли је истрага у овом случају завршена, шта је утврђено и ко су одговорни.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да неће износити детаље, већ да ће то урадити тужилаштво и полиција када за то буду спремни, пренео је Танјуг.

„Од мене не очекујте имена, већ од надлежних органа. Зна се на коме је одговорност, у врху градске власти, али за имена ћете морати да сачекате надлежне органе”, објаснио је Вучић.

Мали и Весић без коментара

Када је Александар Вучић за ноћно рушење под фантомкама на углу Херцеговачке и Мостарске улице у Савамали оптужио највише органе управе града Београда, на један сат је прекинута седница београдског парламента која је у том тренутку била у току.

Пауза од шездесет минута није била довољна да се страсти смире после Вучићеве изјаве. По повратку у салу најговорљивији су били одборници опозиције, а од градских челника једино се огласио Никола Никодијевић, председник Скупштине града. Он је указао да ће овај случај, колико год тема била непријатна, врло брзо добити епилог, али и да се нада да ће јавност једног дана добити одговор и на питање ко су људи под фантомкама који су хапсили Слободана Милошевића.

Покушали смо да сазнамо како градоначелник и градски менаџер коментаришу ове Вучићеве наводе и шта ће предузети поводом тога, али до затварања овог броја они нису одговорили на наше позиве и поруке.

vesic-mali01

Причљивији у вези са овим догађајем градски челници нису били ни у претходна 53 дана. И тада се међу првима се огласио управо Никодијевић.

Он је за Ускрс тврдио да нико 25. априла није пријавио да се руше објекти у Херцеговачкој, да градске службе нису учествовале у томе и да се све своди на изјаве неколико људи. Нем је био и Синиша Мали, који је први пут детаљнију изјаву поводом овог догађаја дао тек 4. маја, када је рекао да се није распитивао о рушењу.

„Нити је град, нити су градске институције умешане у то. Нема потребе да се ја мешам, то препуштам надлежнима”, био је изричит Мали.

Најтиши поводом рушења у Савамали, које је под лупу јавности још више дошло после вести о смрти чувара Слободана Танасковића, био је градски менаџер Горан Весић. Он је углавном понављао да „надлежни државни органи раде свој посао” и да ће „истрага показати шта се десило у Савамали”.

Потребу да дају конкретније коментаре у вези са догађајима у Херцеговачкој улици Мали, Весић и Никодијевић нису осетили ни када је Саша Јанковић, заштитник грађана, 9. маја објавио извештај у коме је указао да полиција у ноћи 25. маја није поступила по пријавама грађана из Савамале.  Три челна човека престонице нису реаговала ни 30. маја, када је Јанковић навео да га је Никола Ристић, начелник Комуналне полиције, преварио, тврдећи да комуналну полицију нико није звао те ноћи.

ДС тражи оставку Малог

Балша Божовић, председник београдског одбора ДС-а, за рушење у Савамали оптужио је цео државни врх. Он је затражио оставку градоначелника и министра полиције, истичући да је овим чином Александар Вучић изгубио право да буде мандатар за састав владе.

Лазовић: Задовољни смо, али не одустајемо од протеста у суботу

За иницијативу „Не давимо Београд” нови детаљи о рушењу у Савамали нису никакво изненађење.

– Задовољни смо јер се остварио наш циљ да се истина открије, али с друге стране смо и уплашени, јер је очигледно да власт ради само под притиском јавности и да је за овако нешто било потребно да људи изађу на улице – рекао је Радомир Лазовић из иницијативе „Не давимо Београд”, додајући да ће ова иницијатива ипак одржати протест заказан за суботу на коме ће поново затражити оставке Синише Малог и осталих одговорних.

Начелник Комуналне полиције: Одговорност за рушење осећам колико и за бомбу у Истанбулу

Никола Ристић, начелник Комуналне полиције, чија је улога у ноћном рушењу и даље нејасна, не осећа се прозван Вучићевим открићем да су уклањање објеката на углу Херцеговачке и Мостарске извршили највиши градски органи. Он је, како је рекао, затечен идејом новинара „Политике” да њега, полицајца, пита да ли осећа одговорност поводом рушења и да ли ће поднети оставку.

– Одговорност за рушење Савамале осећам колико и за бомбу у Истанбулу – прецизирао је Ристић.

Михајловићева: Подршка резултатима Синише Малог

„Градоначелник Београда Синиша Мали најзаслужнији је за убрзани развој и покретање многих важних пројеката којима се српска престоница наметнула као једна од најбољих дестинација за улагање у региону”, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

У изјави достављеној медијима, она је подсетила да је у претходне две године градска власт консолидовала јавне финансије, смањила задуженост Београда и покренула велике инфраструктурне и комерцијалне пројекте. „Министарство који руководим изузетно добро је сарађивало са градоначелником Малим на најважнијим пројектима у граду, као што су ’Београд на води’, изградња прве робне куће ’Икеа’, нова железничка станица ’Прокопу’, као и низу других пројеката, који потврђују поверење инвеститора у Београд”, поручила је Михајловићева, пренео је Танјуг.

ДЈБ: Иза рушења стоји мандатар

Коментаришући изјаве Александра Вучића, Покрет „Доста је било” поставио је питање како противзаконите активности највиших органа градске власти могу бити најбоље за град и државу. Уз опаску да је налог полицији да не реагује морао да дође од ресорног министра полиције, а комуналној полицији од градоначелника, ДЈБ је закључио у саопштењу да је налог и министру и градоначелнику могао доћи само од мандатара, који је „покушао да оптужи оштећене становнике Савамале за уцењивање људи у институцијама”.

Нова: Вучић пребацује одговорност

zoran-zivkovic-cepa- kurirАлександар Вучић је потврдио оно на шта је Нова странка указала – да је он одговоран за разбојничко рушење у Савамали, саопштила је та партија, оцењујући да је мандатар посегао за „пребацивањем одговорности на жртвено јагње”.

„Лицемерно је да шеф Синише Малог истовремено кривце проглашава жртвом, говорећи да је криминални чин изведен из часних намера. Још лицемерније је да праве жртве негира, тврдећи да никаквог везивања није било, иако за то постоје сведоци”, наводи се у саопштењу Нове странке.

ДСС: Хоћемо београдске изборе

Демократска странка Србије оценила је као велики искорак то што је дошло до помака у расветљавању случаја рушења у Савамали и да је „добро и то што ће одговорни из градске власти бити приведени правди”.

Истовремено, како преноси Танјуг, ДСС од Александра Вучића захтева да покрене поступак разрешења градоначелника Синише Малог и распише ванредне изборе за градски парламент.

 


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић за Савамалу оптужио београдску власт

* Обавезна поља