misel cosudovski„Анаконда 16“, највећа војна вежба НАТО снага у Пољској, треба да убије две муве једним ударцем, рекао је канадски аналитичар и писац Мишел Чосудовски.

Како је навео за Прес ТВ, НАТО има циљ да запрети Русији и помогне Вашингтону да ратује широм света, посебно на Блиском истоку.

Канадски аналитичар, који је на челу Центра за истраживање глобализације, указао је на коинциденцију да се војна вежба НАТО/а одржава на 75. годишњицу операције „Барбароса“ када је нацистичка Немачка извршила инвазију на Совјетски савез, што је почело 22. јуна 1941. године.

Чосудовски је рекао да „Анаконда 16“ као и друге војне вежбе НАТО, не представља непосредну претњу за Москву, али гомилање војске Алијансе може створити озбиљну забринутост.

„Иако се ‘Анаконда 16’ изводи пред вратима Русије, то не представља реалну претњу за Русију, бар не у блиској будућности“, рекао је он, преноси „Спутник“.

Његова логика је једноставна – нема ништа тајновито у „ратним играма“ НАТО.

„Историја нас учи да су ратни планови базирани на обманама. Конкретно у овом случају они отворено размештају своју војску и опрему по источној Европи и Балтику. То је део пропагандне кампање којом долазе у фокус пажње медија“, наставља он.

То је оно што „Анаконду 16“ разликује од операције „Барбароса“, која је била у тајности планирана, додаје он.

Како је навео, ипак, планови НАТО нису добронамерни.

„Звецкање оружјем НАТО користи само да запрети Русији, али не војном акцијом. Ипак, циљ Алијансе је да створи могућност САД да воде ратове у другим деловима света, посебно на Блиском истоку“, закључио је он.

Песков – Вежбе НАТО не доприноси стабилности у Европи

peskov 1МОСКВА  – Војне вежбе које НАТО тренутно изводи у Пољској и још неколико европских држава не доприносе атмосфери поверења и безбедности на континенту, поручио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

НАТО је јуче покренуо највеће војне вежбе у Пољској под називом „Анаконда” у којој учествује око 31.000 војника.

Учествују војници из 24 земље чланице Алијансе и бивших совјетских „Партнерство за мир” држава, укључујући и Украјину.

Око 14.000 америчких војника придружиће се групи од 12.000 пољских воника и још 1.000 из Британије у вежбама у којима ће бити ангажовано око 3.000 возила, 105 авиона и 12 бродова морнарице.

Шеф здруженог штаба америчких оружаних снага Марк Мили је изјавио у Варшави да присуство САД у овим вежбама „показује да смо раме уз раме са пољским народом” и да ће вежбе „побољшати нашу колективну спремност”, пренео је АФП.

Вежбе се одржавају уочи кључног самита НАТО у Варшави на ком се очекује одлука да ће значајан број снага и опреме НАТО бити распоређено у Пољској и балтичким државама, наводи АП.

Вежбе ће трајати до 16. јуна


Извор: Танјуг, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Чосудовски и Песков о вежби НАТО у Пољској

* Обавезна поља