Председник Србије Александар Вучић изјавио је да мисли да је немогуће да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама, осим ако се не постигне нека врста историјског споразума, којим би Срби били задовољни.

„Овако је апсолутно неприхватљиво“, рекао је Вучић у интервјуу за новогодишњи троброј Вечерњих новости.

Вучић је рекао да би било добро да се до краја 2018. године „коначно распетља косовски чвор“ али и додао да није оптимиста по питању постизања договора са Албанцима.

„И даље мислим да су нам шансе за обострано прихватљиви договор мање од пет одсто. Али, и за договор унутар Србије, између нас. Практично је немогуће решити ово питање без великих сила“, рекао је Вучић.

Он је рекао да зна да би био проказан у највећем делу српске јавности од првог тренутка, када би се евентуално дошло до компромиса са Албанцима, али да мисли да би за 20 година био слављен.

„И када шетам па ми неки добаце ‘издајниче’, други вичу ‘педеру’, неки викну ‘стоко радикалска’. Али сви се негде надају и чекају да Вучић то реши, да сва кола тешког товара сруче мени на леђа, и знајући да је то добро, кажу како је то катастрофа за наш национални интерес. Но, без обзира на то, историјска ствар би била да постигнемо договор са Албанцима и то без сукоба“, рекао је Вучић.

О београдским изборима: „Очекујем притиске споља“

Говорећи о предстајећим београдским изборима, Вучић је рекао да је већ чуо да се неки тајкуни хвале како контролишу све процесе и додао да очекује притиске споља, не зато што очекују да промене власт већ зато што желе да ослабе позиције државе.

„Није мој обичај да говорим о њима али људи који су, не заборавите, задужили Београд за 1,2 милијарде евра и оставили дефицит од 18,6 одсто сада се представљају као нека нова снага. Нема сумње да ће бити тешко да се супротставимо њиховој медијској, спољној и тајкунској машинерији“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се „најпознатији тајкун у Србији“ хвали да је он спојио Сашу Јанковића, Вука Јеремића и Драгана Ђиласа, као што је некада „правио Владу између демократа и социјалиста“, али да је порука партије коју предводи да ће дати све да победи „тајкунско-лоповску коалицију“.

„Стефановић врши притисак за ванредне парламентарне“

Говорећи о евентуалним ванредним парламентарним изборима, Вучић је рекао да није променио своје мишљење да они сада нису потребни.

„Небојша Стефановић сваког дана врши притисак на мене да идемо на изборе. Он ми је веома близак сарадник и веома поштујем то што говори али нисам променио своје мишљење о том питању“, рекао је Вучић.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић о столици Косова у УН

* Обавезна поља