vucic-aerodrom-fonet-1Премијер Србије Александар Вучић посетио је припаднике 204. ваздухопловне бригаде и 250. ракетне бригаде Војске Србије на аеродрому у Батајници. Вучић је аеродром посетио с министром одбране Братиславом Гашићем, начелником Генералштаба ВС генералом Љубишом Диковићем, командантом РВ и ПВО генерал-мајором Ранком Живаком који су, с командантима 204. вбр и 250. рбр бригадним генералом Предрагом Бандићем и пуковником Савом Миленковићем разговарали о анализи стања у српском ваздухопловству.

Како је пренео Танјуг, премијер је у обраћању новинарима рекао да је опредељење Владе да се чува Војска, унапређују њени ресурси и капацитети, како би увек била спремна да сачува своју земљу, иако Србија води „мирољубиву политику и не очекује никакве проблеме”.

Вучић је најавио да ће се одмах кренути у набавку два хеликоптера Ми-17 или модернијег Ми-171, јер „треба да ојачамо транспортну авијацију”. Такође, већ на седници Владе Србије у четвртак биће, како је рекао, донета одлука о финансирању набавке резервних делова за комплетну ловачку авијацију.

„То није мали новац. Циљ нам је да имамо све четири двадесетдеветке и двадесетјединицу у најбољем могућем стању, а жеља нам је да до краја 2016. имамо четири једноседа и два двоседа. За све ово, осим овог последњег, издвојили смо новац или ће он бити издвојен у четвртак на седници Владе”, рекао је Вучић, наводећи да је реч о 400 плус 200 милиона динара.

Упитан да ли је током посете војном аеродрому Батајница било разговора и о удесу војног хеликоптера, Вучић је рекао да је о томе разговарано, али је додао да у војсци на такве ствари мора да се рачуна, иако се све чини да се несреће избегну.

„У бившој Југославији ја мислим да је унапред било урачунато да целу чету изгубите, што на гађањима, што на другим активностима. У војсци на такве ствари морате да рачунате. За нас је важно да и дух у Војсци и борбеност и храброст и жеља да се помогне људима постоји и даље”, навео је Вучић. Како је пренео Фонет, премијер је оценио да ће припадници Војске с још већом храброшћу и посвећеношћу наставити да помажу грађанима у тешким ситуацијама.

„Ако је питање да ли ће сутра неко да полети да спасава нашу децу и да помаже грађанима, да, Војска ће то да ради и наставиће са свим задацима с једнаком храброшћу и посвећеношћу. Још снажније него што је то био случај до сада због храбрости који су показали погинули припадници Војске”, истакао је Вучић.

Mig 21 manja

Он је рекао да су српски војни пилоти боље обучени него раније и да имају много више сати летења него раније. Вучић је нагласио да ће Војска Србије, упркос удесу војног хеликоптера, наставити да обавља своје задатке и помаже грађанима у складу са Уставом и законом, као и да ће бити људи спремних да издају налоге и наређења у тим случајевима.

„Оно што сам ја хтео народу да кажем, пошто то занима народ, јесте да то неће значити да нико више не сме да полети и да више нико неће да заштити наше небо”, поручио је Вучић.

Приметивши да је било идеја да ми своју авијацију угасимо како би нам неко други и радарски, али и у полицијском смислу штитио небо, Вучић је био изричит:

„Ми такве идеје не прихватамо. Србија ће сама да штити своје небо, суверенитет и ваздушни простор и бићемо оспособљени то да радимо”, подвукао је премијер.

Премијер Србије, министар одбране и начелник Генералштаба присуствовали су данас на батајничком аеродрому приказу борбене готовости српске ловачке авијације и ракетне бригаде. Како је посета Батајници уприличена на Ускрс, гости су се опробали у традиционалном туцању јајима, у чему је најуспешнији био генерал Љубиша Диковић.

Не знам да ли су авиони полетали од среде

Упитан о евентуалним сменама у ВС због одговорности за пад хеликоптера, Вучић је рекао да о томе могу да одлуче војни органи, а да остало треба да ради тужилаштво, а на питање да ли му је познато да ли су авиони летели од среде, рекао је да није, али да ће авиони летети увек када за то буде постојала потреба.

„Не знам да ли су полетали од среде. Да ли је било потребе? Ако није било потребе нису полетали. Да је било потребе, полетали би и полетаће увек за све оне који мисле да могу да угрожавају суверенитет Србије”, рекао је Вучић.

Сукоби не постоје, Диковић не одговара

На новинарско питање за начелника Генералштаба Војске Србије Љубишу Диковића да ли постоје сукоби у Војсци, Вучић је рекао да „само он одговара на питања, а да ће Диковић то учинити неки други пут”.

„Данас ја одговарам на питања. Мораћете код господина Диковића да идете неки други пут, а не постоје сукоби у Војсци. Војска је јединствена и снажна и спремна да одговори на све задатке”, нагласио је Вучић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић обилази Војску и не да Диковићу да одговори

* Обавезна поља