papa Franja-bozicАНКАРА — Турска је опозвала амбасадора из Ватикана јер је папа Фрања изјавио да је масовно убиство Јермена у доба Отоманског царства било „први геноцид у 21. веку“.

Турско министарство спољних послова је данас саопштило да турски народ не признаје тај папин став који је, како се наводи, „контроверзан у сваком погледу, заснован на предрасудама које искривљују историју“.

Историчари процењују да је до 1,5 милиона Јермена убијено у Турској у време Првог светског рата. Тај догађај се међу научницима сматра првим геноцидом у 20. веку.

Турска тврди да је број убијених надуван и да су заправо ради о жртвама грађанског рата и побуне, а не о жртвама геноцида.

Папа Фрања је данас позвао међународну заједницу да масовни злочин из доба Отоманске Турске назове геноцидом – у деликатно време за хришћанско-муслиманске односе.

Председник Јерменије, Серж Саркистан похвалио је папу због тог става, али је Турска – која непрестано негира да је починила геноцид над Јерменима – сместа позвала ватиканског амбасадора у Анкари да му уручи протестну ноту.

Анкара наводи да папина оцена „своди патње на подручју Анадолије, у околностима Првог светског рата, само на припаднике једне верске заједнице“.

Фрања има блиске везе са Јерменима још од дана своје службе у Аргентини. Он је бранио своје ставове изјавом да му је дужност да ода почаст невиним људима које су отомански Турци „безумно“ побили.

Папа Фрања наљутио Турску

Турска је позвала на разговор амбасадора Ватикана у Анкари, пошто је папа Фрања, говорећи о масовном покољу Јермена под османском влашћу током Првог светског рата, употребио реч „геноцид“. Министарство спољних послова Турске захтевало је састанак с представником Ватикана у Анкари, известили су турски медији, пренеле су агенције. Јерменија и многи историчари тврде да су османске снаге убиле чак 1,5 милиона људи 1915. Турска, међутим, тврди да је тај број знатно мањи и стално негира да су та убиства геноцид.

papa-franja 3

 

Папа је реч „геноцид“ употребио током обраћања на миси у базилици Светог Петра поводом обележавања стогодишњице покоља Јермена у Османском царству. Како наводе агенције, он је цитирао саопштење из 2000, које су потписали папа Јован Павле II и јерменски патријарх. То би могло озбиљно да наруши дипломатске односе између Ватикана и Турске, оцењују страни медији.

Папа је први пут реч „геноцид“ употребио за убиство Јермена пре две године, када је такође изазвао жестоку реакцију Анкаре. Он је на јучерашњој миси рекао да је човечанство искусило „три масовне трагедије без преседана“ током последњих сто година. „Прва, коју многи сматрају ‘првим геноцидом 20. века’, погодила је ваш јерменски народ“, рекао је, цитирајући саопштење папе Јована Павла II из 2001. Папа се такође осврнуо на злочине који су „починили нацизам и стаљинизам“, након којих су, како је рекао, уследили геноциди у Камбоџи, Руанди, Бурундију и Босни. Он је нагласио да је његова дужност да ода пошту убијенима. „Скривање или порицање зла је као да пуштате да рана крвари, не превивши је“, додао је папа.

Јерменија ће 24. априла обележити сто година од почетка масовног покоља. Ова земља већ дуго спроводи кампању за веће признање да су та убиства геноцид. Реџеп Тајип Ердоган је 2014. као тадашњи премијер Турске први пут изразио саучешће потомцима убијених Јермена. Он је, међутим, тада нагласио да је недопустиво да Јерменија од тог питања прави „питање политичког конфликта“.

Државе које су убиства Јермена признале као геноцид су Аргентина, Белгија, Француска, Италија, Канада, Русија и Уругвај. Турска стално наглашава да је велики број убијених страдао у сукобима за време Првог светског рата и да је тада страдао и велики број Турака.


Извор: Бета, Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Турска опозвала амбасадора из Ватикана

* Обавезна поља