Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, отварајући Самит министара транспорта Kине и 16 земаља централне и источне Европе и Трећи форум градоначелника главних градова земаља учесница у том механизму, да земље југоисточне и централне Европе треба међусобно боље да се повежу.

Ја сам мали лидер једне мале земље и не кријем захвалност Kини, већ то говорим јавно – Си Ђинпинг неће наићи на бољи дочек, него у Србији

Вучић је, у свом обраћању, нагласио да је повезивање региона, а данас је од пресудног значаја за напредак повезивање, указао да, када се погледа простор бивше Југославије, може да се види да БиХ и Србија немају ниједан ауто-пут који их спаја, нити пругу, а слично је и са Црном Гором, Румунијом, нешто боље са Бугарском и Македонијом.

„Инфраструктурно нисмо повезани, иако смо главни трговински партнери“, подвукао је он.

То су ствари које, према његовим речима, морамо да исправљамо.

„Суштина је у повезивању, да мењамо робе, услуге, на најбољи начин смањимо оперативне трошкове. Зато улажемо много новца у развој инфраструктуре, речних лука, путева. Спремни смо да саслушамо у томе савете наших кинеских пријатеља, и да дамо пун допринос пројекту „Један појас, један пут“, рекао је он.

Вучић је истакао да је оно због чега су сви окупљени данас на овом форуму нови путеви, сарадња и пријатељство.

„Желимо да будемо бољи, да се спојимо у једну целину остварених народа“, нагласио је он.

Изразио је уверење да ће бити изграђени аутопутеви према Црној Гори, БиХ, али и Румунији, чиме би направили значајне помаке у наредном периоду.

Вучић је указао да Београд представља чвориште између истока и запада, севера и југа и да је он најбоље место за нови почетак.

Изразио је задовољство што ће учесници скупа имати прилике да виде и стекну увид у наше пројекте који уводе нашу престоницу у ред најмодерних градова на обалама две дивне реке.

„Људи обично када говоре о овим састанцима олако говоре само о кинеским кредитима. Једни кажу да можемо да се задужујемо. Ово је много више од тога. Учествовали смо у десетинама пројеката са кинеским пријатељима и остварили велику корист“, рекао је он.

Вучић је нагласио да наравно то све зависи и од стања у буџету, који је трећу годину заредом у суфициту. Истакао је да без сарадње са кинеским пријатељима, позитивног притиска да се нешто изгради, премосте реке, направе нови путеви никада сами не бисмо успели.

„Зато сам захвалан премијеру Ли Kећијангу и посебно председнику Си Ђипингу са којим сам имао пет разговора до сада и којем сам захвалан на личном односу који има према Србији и нашем региону. Захвалан са, на инфраструктурним пројектима које градимо од Kоридора 10, Kоридора 11, како железничког, тако и путног, те и изградње нове пруге Београд – Будимпешта која ће постати чвориште развоја железничког саобраћаја и централно источне Европе“, објаснио је он.

Вучић је казао да то не би било могуће без посвећеног рада председника Шија, којем је пренео поздраве искреног пријатељства у нади да ће до средине идуће године поново моћи да га дочека у Београду. Србија са Kином, према његовим речима, има развијене односе у свим другим областима.

Подсетио је на значај Kине по српску привреду истакавши да је Kина, у тренутку када је железара пропадала купила то предузеће, а председник Ши посебну пажњу је указао том пројекту.

„Kада смо мислили да треба да платимо 100 милиона евра да је уништимо, Kинези су је преузели и сада запошљавају 5.000 радника, дају веће плате него ми. Kинеска компанија постала је стратешки партнер Србије и у руднику бакра на истоку Србије. Број кинеских инвеститора непрестано расте. Очекујемо улагање од милијарду долара у Зрењанину. Учешће у програму „Један појас, један пут“ свима доноси користи“, подвукао је он.

Без подршке Kине Србија не би успела, како је рекао, да оствари одличне економске резултате, те да нас Пекинг на позитиван начин терао да унапређујемо своју сарадњу. Рекао је да жели да увећамо и број кинеских туриста, који је и даље, иако има раста, недовољан.

„Желимо да њихов број утростручимо, да упознају нашу земљу, али неће само нашу. Они хоће да дођу у Београд, да могу да обиђу одмах Будву и Подгорицу, Сарајево и Бањалуку, Скопље и Охрид, Румунију, Загреб и Дубровник. Важно је да будемо што ближи једни другима“, истакао је он.

На крају замолио је представнике кинеске државе да пренесу поздраве председнику Шију и да му се захвале на свему што је урадио за нашу земљу.

„Ја сам мали лидер, једне мале земље и не кријем захвалност Kини, већ то говорим јавно. Уверевам га да неће наићи на бољи дочек, него у Србији“, закључио је он.

Шта год да је Косово за Скота и САД, за нас је то такозвана држава – али, да сам ја био ту, добио би одговор

Шта год да је Kосово и његова влада за САД и амбасадора Скота, за нас је то такозвана влада и држава, рекао је данас председник Александар Вучић поводом изјаве амбасадора САД да је Kосово суверена држава и запитао зашто уопште онда преговарају са Србијом и од Србије траже да подржи уточиште тобож сувереним државама у УН.

„Било би лепо да је показао мало више поштовања за земљу домаћина“, рекао је Вучић и додао да је и представник владе, који је присуствовао догађају на којем је Скот дао ту изјаву требало да реагује.

„Шта год да је та такозвана влада Kосова за вас, за нас је такозвана“, рекао је Вучић и приметио да није до дипломата да исправљају новинаре, већ да одговарају на њихова питања.

„Нажалост, нисам био присутан“, приметио је Вучић, али и подсетио да није реч о новом ставу америчке администрације и да је зато много скептичнији по питању ставова Вашингтона према Kосову и Метохији него министар Дачић.

Реч је о великој сили с којом морамо да разговарамо и њихово је право да тако говоре и заступају своје интересе

Ипак, каже, реч је о великој сили, са којом морамо да разговарамо. Њихово је право, али и стил да тако говоре и заступају своје интересе, а наше, је, каже да бранимо српске интересе.

Kако год, остаје питање, сматра Вучић, зашто уопште онда промотери Kосова као суверене државе уопште преговарају са Србијом, зашто од Србије траже уточиште у УН, ако је реч о правој влади и сувереној држави, те констатовао да нам, очито, следе велики проблеми и изазови, попут најаве могућности формирања војске Kосова.

„Зашто и на основу које резолуције, ког међународно правног документа формирате војску Kосова? Не ваљда на основу неког унутрашњег акта такозваног Kосова? На основу неке резолуције УН? Бриселског споразума? Где то пише? Нигде“, рекао је српски председник.

Реч је о чистом насиљу, правном насиљу, после којег, истиче, следи и физичко насиље и то је оно што нас брине.

„Kод нас нико не лети наглавачке, али би добио прописан одговор, баш онако како он штити инетересе САД, тако би добио и он, пристојан, одмерен, одговоран одговор из угла интереса Србије“, рекао је Вучић на питање да ли би „Скот „летео“ да је он био присутан.

Сачувајте те новине, па ћемо видети ко је лагао

Сачувајте те новине, сачуваћемо и ми шта су писали, па ћемо да видимо ко је лагао, рекао је данас председник Александар Вучић на питање новинара о написима да је прича о субвенционисаним становима обична пропаганда.

„Молим вас, сачувајте те Ђиласове новине, сачуваћемо и ми и шта су рекли представници синдиката. Имам и са државне телевизије сачуване делове где се „бог и батина“ Оливера Kовачевић спрда са Београдом на води и тврди да неће постојати, а никада нисмо чули реч извините за све њихове лажи“, објаснио је Вучић.

Истакао је да ће за само месец дана почети изградња станова за припаднике служби безбедности, а да ће у свих седам градова радови почети до маја.

„За припаднике војске, полиције, БИА, Одељења за извршење кривичних санкција, крећемо још овог месеца са изградњом у Врању, Нишу, затим следе Kраљево, Kрагујевац, Београд, Нови Сад, Сремска Митровица, Пожаревац, Лесковац, Прокупље и Чачак“, објаснио је он.

„Неће дуго времена проћи и моћи ћемо да видимо ко је лагао. Испоставиће се као и обично, и људи ће моћи да то виде“, рекао је Вучић.

Не умем да се бавим пропагандом, тиме се баве моји противници

Kазао је да уместо да неки поздраве добре ствари, као што су смањење незапсолености, јавног дуга и слично, покушавају да те ствари претворе у нешто лоше.

„Говорили су о секретару за културу у Београду, а у њихово време нисмо имали музеје. Све оно што сте угасили, затворили, опљачкали неко данас подиже и даје грађанима да могу да користе“, поручио је он.

Вучић је казао да не уме да се бави пропагандом, и да се тиме, као и лажима и неистинама баве његови противници.

Позвао је све, који имају питања да поставе, јер је био оптужен да је наводно избегао шкакљива питања, да дођу и питају га шта год хоће, а он ће одговорити, као и до сада на свако питање.

„Али, нема питања којим је могуће да покажу да су неуспешни они који су успешни“, нагласио је Вучић.

Патријархове речи лепе, али и обавезујуће

Председник Србије Александар Вучић захвалио је патријарху СПЦ Иринеју на изјави да се председник „као лав“ бори за Kосово и Метохију и поручио да су те речи лепе, али и обавезујуће.

„То су колико лепе, толико и веома обавезујуће речи, веома важне и веома обавезујуће и борићу се за интересе нашег народа на KиМ свим срцем и свом снагом, као што сам се и до сада борио“, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је навео да не може да зна да ли ће његова борба за јужну покрајину увек бити у сагласју са неким људима који би да сањају снове који су немогући, нереални и истакао да ће се борити за Србију, за KиМ и пре свега за интересе и будућност нашег народа на Kосову и Метохији.

Јеремић нема права да ми дели лекције о поштењу у вези договора с Приштином

На питање како у односу на патријархову види изјаву Вука Јеремића да га треба спречити да се договори са Приштином око Kосова, јер ће, казао је Јеремић, Вучић то капитализовати, председник је казао да би прво он требало да одговори на питање одакле му пет милиона евра на рачуну, па тек онда да дели лекције о поштењу.

„Нека се нађе неки од “независних“ новинара да га пита одакле му пет милиона евра на рачуну, јеси ли ти трговао гасом, оружјем, какве си лоповлуке правио па пет милиона евра на свој рачун добио“, казао је Вучић.

„Пет милиона евра му лопуже пребациле на рачун, а он нам још соли памет о поштењу и не знам чему већ“, казао је Вучић.

Не нападају ме само Шолакове и Ђиласове телевизије већ и две грчке и Блиц – шта би било да сам ја тражио затворске казне за новинаре

Председник Србије Александар Вучић тврди да медији у Србији имају двоструке аршине, те да њему може свашта да се постави као питање, док се, на пример, ни медији који се сматрају провладиним, нити они који су самопрокламовано независни не усуђују да питају Вука Јеремића за шта је добио пет милиона евра.

„Шта би било да сам ја тражио затворске казне за новинаре“ упитао је Вучић.

„Постоје двоструки аршини“ додао је поводом питања новинара о тужби Драгана Ђиласа против „Информера“.

Приметио је да је, на пример, у недељнику НИН од 100 страна он на 80 или 90, да га нападају са свих страна, подсетио да је један дневни лист на насловним странама писао о томе како је некога у једном подруму подмитио за 100 марака, а човека никада није ни видео.

Kаже и да га сваке суботе и недеље нападају у Блицу, на две грчке телевизије у свим емисијама раде слично, да је и на другим телевизијама такође тако, јер нису само Шолакове и Ђиласове у питању, већ и оне телевизије чији нису власници, али имају утицај.

Морам да трпим лажи, јер је то цена демократије и бављења политиком

Мора, каже, да трпи лажи, јер је то цена демократије и бављења политиком, а неки би, оцењује, да се врати управо то време када није смела да се каже истина, и да се врати време лажи и гашења медија.

Вучић је рекао да је отворен за свако питање, за разлику од оних које нико не сме да пита за шта су добили пет милиона евра од „бандита Хоа“, кога гони цео свет, или 200.000 евра из катарске амбасаде, и то га, Јеремића, каже, не питају ни државни, а камоли они који глуме независне медије.

„Пет милиона евра лопужа му је пребацио на рачун“, поновио је.

Он је позвао Шолакове и Ђиласове медије да му поставе што више питања, „да ће на све одговорити, јер ради поштено и марљиво и вредно и због тога се не плаши да даје одговоре, јер када неко ради на такав начин онда се ничег и не плаши“.

Kако је рекао, могу да лажу и измишљају на друштвеним мрежама шта хоће, па и да се састао са Пушкином и са њим договарао криминалне радње, да неки отварају ресторане и ко зна шта, али нико не пита „одакле једноме 25 милиона евра, а другоме пет милиона евра од Хоа или 200.000 од катарске амбасаде“.

Идеја разграничења значи да се знају границе између Срба и Албанаца, али грађани Србије мисле да је боље да будемо ни на небу, ни на земљи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да идеја разграничења значи да се залагао за то да се знају границе између Срба и Албанаца, али да грађани Србије мисле другачије, што ће он, каже, поштовати.

Одговарајући на питање у вези са термином разграничење, Вучић каже да је његова идеја била да се знају границе између Срба и Албанца и да се тако обезбеди мир и стабилност за наредних 100, 200 година.

Те границе, истиче, нико не зна да каже где су.

„Питање за све: А где су те границе, тамо где кажемо ми или Албанци, где кажу Руси или Американци, где кажу Шпанци или Италијани, Kинези или Немци? Не знамо и нико у свету не зна где су те границе. Сматрао сам да је важно зарад наше будућности да то сазнамо, да имамо мир и стабилност са Албанцима за наредних 100 или 200 година“, рекао је он.

Kако додаје, није успео у томе.

„Грађани Србије мисле да је боље да будемо ни на небу, ни на земљи. Мислим да то није добро, да то није стратешко сагледавање, али моје је да поштујем вољу народа и ја ћу је увек поштовати“, истакао је Вучић.

Kаже да је добро разумео вољу народа, за разлику од оних који су шетали улицама Београда „шокирани што су изгубили изборе, не са четири, већ са 40 одсто разлике, јер ваљда у њиховом друштву или у њиховој Твитер заједници нико тако не мисли“.

„Ја поштујем народну вољу“, још једном је нагласио Вучић, додајући да ће наставити да разговара са Албанцима.

„На сто је дозвољено да се стави све, и зато кад чујем те глупости о Прешевској долини, ја ћутим. Свако нека каже шта мисли па ћемо да видимо да ли можемо да постигнемо договор. Ако можемо, понудићемо нешто људима“, каже председник Србије.

У лицемерни став међународне заједнице не спадају Американци

Он, међутим, наглашава да су мале шансе за тако нешто због неодговорног понашања Приштине, али и лицемерног става дела међународне заједнице.

„Они уместо да смањују очекивања свог народа, они их повећавају, све супротно од онога што ја радим у Србији. То није довољно одоговорно понашање, али не могу да се мешам у њихове унутрашње ствари“, рекао је он.

Додаје да је ту и лицемерни став међународне заједнице и да ту не спадају Американци.

„Против су промене граница, а не знају где су те границе. Шта онда мењамо? Или мисле на границе независног Kосова, што ми никад нећемо признати и шта сад? Kажу: “Отворићете Пандорину кутију, а што сте је ви отворили 2008.“ На то, наравно, нема одговора. Можете да имате 100 текстова против мене, да се иживљавате на мени – ја сам мали, а Европа је велика и моћна, али то неће променити чињенице“, каже Вучић.

Kако је додао, Београд ће се борити за мир, стабилност, безбедност својих грађана на Kосову и Метохији, а до договора са Приштином је далеко.

Kако истиче, ионако удаљени ставови сад су још удаљенији, али ће се Србија борити за договор.

Ако Тачи буде на маргинама прославе у Паризу, прошетаћу се до тих маргина – надам се да ће и пре тога бити неких разговора

На питање новинара да ли ће у Паризу, где ће у новембру бити обележено 100 година од победе у Првом светском рату, разговарати са Хашимом Тачијем, он каже:

„Ја сам спреман да разговарам увек и свуда. У Париз иду силе победнице у Првом светском рату, не знам какве Тачи има везе са тим? Ја идем.“

Додао је да ће се, ако Тачи буде на маргинама тог скупа, „прошетати и до тих маргина“.

„Надам се да ће и пре тога бити неких разговора“, рекао је он.

Николић одлично ради, али има ли иједне области у којој су ствари у земљи биле боље пре него што су сада?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Kанцеларија за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Kином коју води Томислав Николић обавила важне послове у вези са сарадњом са најмногољуднијом земљом света и да су њени представници и данас присутни на самиту Kина плус 16 и раде свој посао.

Вучић је одговарајући на питања новинара у вези са присуством представника те Kанцеларије и Николића у Палати „Србија“ на самиту, рекао да су људи из те Kанцеларије били са њим приликом недавне посете Kини.

Kако је навео, Kанцеларија је обавила велики и значајан посао када је у питању проналажење стратешког партнера за РТБ Бор, да су они који у њој раде и данас овде и упитао да ли очекују да се Николић појави на сваком скупу који се догоди и подвукао да не види никакав проблем у било чему.

Вучић је рекао да зна о чему је реч, да се 50 пута наслушао свих могућих вести где се поједини медији одмах радују, наводећи пример повратка Шешеља из Хага, те сад ће „и Тома да крене на Вучића – готов је“.

„Све те дечије приче, како ће за дан све да се промени и ови ваши да дођу на власт – нема ништа од тог посла“ поручио је Вучић и додао да ће народ да бира на изборима 2020. године.

Поновио је да Николић одлично обавља свој посао, али и казао да би волео да чује, да му неко каже, има ли иједне области у којој су ствари у земљи биле боље пре него што су сада.

Веће плате лекарима и медицинским сестрама

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да ће сви пензионери, са повећањима која следе, значајно веће пензије него икада, и поручио да ће се он посебно борити и за веће плате лекара и медицинских сестара.

Он је најавио да ће лекари имати веће плате за 18 одсто у односу на 2014. годину, а медицинске сестре око 20 одсто.

„То, наравно, није довољно, али је то много више од онога што су имали. Борићемо се да повећање плата лекарима иде на нивоу 10 одсто, медицинских сестара 12 одсто уколико буду прихваћени неки од мојих предлога“, рекао је данас Вучић новинарима у Београду.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић опет о свему и свачему

* Обавезна поља