vucic-konsultacijeПредседник СНС и мандатар за састав нове владе Александар Вучић почео је данас консултације о влади. За сада су Демократска странка, Демократска странка Србије и Социјалдемократска странка Бориса Тадића најавиле да неће доћи на консултације. Нова влада би, према Вучићевим најавама, требало да буде формирана до 16. јуна.

Дачић се нуди нападно и понизно

Вучић и његов сарадник Ивица Којић у Дому Народне скупштине разговарали су са  лидером Социјалистичке партије Србије Ивицом Дачићем и председником Јединствене Србије Драганом Марковићем.

Лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је данас да је у најбољем интересу Србије да се настави сарадња СПС-а и СНС-а, а да је на данашњем састанку разговарано о оквирима програма нове Владе, а не о кадровима и ресорима. Лидер СРС-а Војислав Шешељ изјавио је после састанка са мандатаром да неће бити део будуће Владе и изнео разлог.

dacic-konsultacijeДачић је новинарима у Парламенту, после консултација са кандидатом за председника Владе Александром Вучићем, рекао да је Вучићу пренео да има три жеље — да Србија 2020. године уђе у ЕУ, да се настави сарадња коалиције СПС–ЈС и СНС–а, док је трећа у вези са његовом породицом.

„Нашалио сам се са премијером, пошто је увек намргођен, да је данас празник кад се у поноћ замишљају три жеље. Моја прва жеља је да Србија 2020. године уђе у ЕУ, друга је у вези са породицом, а трећа је да се настави сарадња коалиције СПС–ЈС и СНС–а“, рекао је Дачић.

„Мандатар се на то насмејао, а видећемо даље“, рекао је Дачић.

Шешељ: Као да смо први пут причали

seselj-vucic-konsultacijeПосле консултација са представницима СПС–ЈС, Вучић се састао са лидером радикала Војиславом Шешељем.

Шешељ je после разговора изјавио да је мандатару пренео да неће бити део будуће владе.

Шешељ је новинарима у парламенту рекао да је одмах на почетку разговора Вучићу саопштио да је СРС спремна на сарадњу и коалициони споразум под условом да он и његова влада напусте политику учлањења у ЕУ и преоријентишу се на интеграцију са Русијом.

„За све би се могло наћи решење ако одустане од ЕУ и на томе сам инсистирао. То је међу нама провалија која се не може превазићи без промене владине политике“, пренео је Шешељ, приметивши да је Вучић таквим ставом, према његовим речима, био разочаран.

Са Вучићем је, како је навео, разговарао о разним темама, углавном економским, а мандатар му је, додао је, изложио суштину економске политике будуће владе о којој ће се Шешељ изјаснити након подношења експозеа у скупштини.

Упитан како је доживео сусрет са Вучићем након осам година, Шешељ је рекао да је изгледало као да се први пут срећу и упознају. Шешељ је казао и да на састанку није било речи о прошлости.

Радуловић: Вучић ме је вређао и називао лоповом

Консултације кандидата за председника Владе Србије Александра Вучића са представницима покрета „Доста је било“ трајале су свега десетак минута, а лидер тог покрета Саша Радуловић није желео да одговара на питања новинара „Пинка“ и „Студија Б“, називајући их делом пропагандног тима Вучића.

Након састанка он је кратко рекао да је Вучић укратко испричао како Србија напредује, како му је тешко да састави владу, а говорио је и о владавини права.

Радуловић је навео да је покушао да Вучићу уручи тужбу коју је поднео пре две године против њега, а да је Вучић, како тврди, одмах кренуо да вређа, називајући га лоповом и лажовом.

 Представници покрета „Доста је било“ на састанку са Вучићем поводом сазива нове Владе.

Додао је да су представници покрета Вучићу уручили књигу њиховог потпредседника Душана Павловића „Машина за расипање пара“, јер, како је навео, говори о томе шта је проблем у Србији, а након тога су изложили и свој програм од 20 тачака.

Радуловић је навео и да је кандидату за премијера пренео да је све што пуштају „блатоиди“ лаж, подсетивши да је о свему томе са њим разговарао и када је постајао министар, а на питања новинара да ли је имао користи од стечаја предузећа у којима је био стечајни управник, рекао је да никада његова породица није узела динар ни од кога и да је поносан на све што је радио у тим предузећима.

Не мора ЛДП у владу да би подржавала европску политику

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је да ће та странка бити најефикаснија подршка свакоме ко хоће да ојача европску политику у земљи, али да због тога не мора да буде у влади.

„Ако ме питате да ли сам ближи уласку у владу крајњеискрено  вам кажем да је у овом тренутку обавеза ЛДП-а да и председнику владе који се бира и владајућој коалицији каже да ћемо бити најефикаснија подршка свакоме ко хоће да ојача европску политику у земљи, ко хоће да реши проблем Србије са Косовом, БиХ, Хрватском, ко ће направити разлику између односа са Европом и Русијом у корист ЕУ, имати снагу да превазиђе поделе у друштву“, рекао је Јовановић након разговора са кандидатом са председника владе Александром Вучићем.

Чедомир Јовановић и Ненанд Чанак на састанку са Вучићем поводом сазива нове Владе.
© Tanjug/ ТANJA VALIC
Чедомир Јовановић и Ненанд Чанак на састанку са Вучићем поводом сазива нове Владе.

За то, како је истакао, не мора да буде у влади и услов за ту подршку није гурање ЛДП-а у владу.

Јовановић је рекао да је Вучићу пренео да мисли да није тренутак да Србија седи на две столице, те да се он лично опредељује за Србију у Европи, што не мора да угрози односе са Русијом.

Упитан постоји ли столица у влади за њега, Јовановић је рекао да његова улога у овом тренутку другачија, а то је да ради на консолидовању опозиције и јачању странке која би већ на наредним изборима могла да буде солидна конкуренција напредањацима.

Истакао је и да никада није био опозиција Србији.

Вучић ће консултације наставити сутра са представницима мањинских листа.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић почео консултације о новој влади

* Обавезна поља