Vucic-JeremicУ другом кругу гласања за генералног секретара УН Србија се први пут званично умешала, што је помогло нашем кандидату да добије само два негативна глас, и тако постане фаворит у трци за генералног секретара УН.

Како Недељник сазнаје, Вучић је наложио и формирање тима за подршку Јеремићу, након што је схватио да су Јеремићеве шансе огромне, али и након молбе нашег представника да пошаљу писмо земљама које се ломе у којем би потврдили да Србија снажно стоји иза свог кандидата.

После овог писма, Јеремић је са четири негативна пао на два, али што је још важније, Британија је била уздржана, иако су неки медији писали другачије, тако да су две сталне чланице Савета безбедности из Европе – Британија и Француска – пропустиле нашег кандидата.

Када на то додамо да су Кина и Русија у другом кругу гласале против Португалца Антонија Гутереша, који у првом кругу није имао ниједан негативан глас, и то због правила да се испоштује ротирање овог места, које сада припада Источној Европи, потпуно је јасно да је Јеремић избио на позицију главног фаворита за место генералног секретара УН.

Антонио Гутереш и Сузана Малкора из Аргентине, како кажу наши извори, фаворити су уколико се поништи то правило, а Јеремић уколико се на њему истраје.

Нашем кандидату највише иде наруку потоп „фаворита“ из Источне Европе, пре свих Мирослава Лајчака за кога се очекује да одустане од трке, али и Ирине Бокове, која је последњих година важила за главног фаворита.

Највећа новина је, ипак, активно укључивање Владе Србије и Вучића у цео процес, а претпоставка је да је управо Вучић успео да омекша став Британаца преко новог министра спољних послова Бориса Џонсона.

На крају, последња препрека за Јеремића остају САД и Саманта Пауер, иако се на Ист Риверу све више помиње могућност да се сачекају амерички избори у новембру.

Нова гласања заказана су за 20. и 26. август када ће све бити много јасније и после чега се очекује утврђивање кандидата који ће ићи на гласање.


Извор: Недељник

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић подржао Јеремића

* Обавезна поља