vucic-zakletvaСрбија је добила нову владу, на чијем је челу поново Александар Вучић, а која броји 19 министара. Гласало се јавно, прозивком, а од 225 присутних за избор су била 163 посланика владајуће коалиције и опозиционар Горан Чабради (ЗС), док су против гласала 62 опозиционара. Новоизабрани чланови владе одмах су, у присуству Томислава Николића, председника државе, положили заклетву, чиме су и званично ступили на дужност.

Ово је друга влада коју је саставио Александар Вучић, а у њој је од 19 министара, осам нових, док су остали били на тој функцији до сада и сви су задржали своје ресоре. Од увођења вишестраначја пре четврт века, ово је тек трећи премијер који је два пута добио мандат, пре Вучића, премијери у два мандата били су Мирко Марјановић и Војислав Коштуница.

Нову владу чине: Ивица Дачић, министар спољних послова и први потпредседник владе, Небојша Стефановић, министар полиције и потпредседник, Зорана Михајловић, министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре и потпредседница, Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација и потпредседник, Душан Вујовић, министар финансија, Горан Кнежевић, министар привреде, Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине, Александар Антић, министар рударства и енергетике, Нела Кубуровић, министар правде, Ана Брнабић, министар државне управе и локалне самоуправе, Зоран Ђорђевић, министар одбране, Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Златибор Лончар, министар здравља, Александар Вулин, министар рада, запошљавања, борачка и социјална питања, Вања Удовичић, министар омладине и спорта, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања и три министра без портфеља, Јадранка Јоксимовић, Славица Ђукић Дејановић и Милан Кркобабић.

Чабради (ЗС): Гласао сам „за” зато што је експозе одличан

Опозиционар Горан Чабради (Зелена странка) гласао је „за” избор владе зато што је, како је рекао за „Политику” мандатаров експозе био одличан. То, како каже, не значи да је он постао део власти: „Гласао сам у складу са нашим принципом да није важно ко је власт, а ко опозиција, већ ко ће шта да уради”. Чабради је рекао и да није дошао на седницу са јасним опредељењем да буде ни „за”, ни „против”, већ је желео да чује шта ће мандатар рећи. Он је нагласио: „Оно што су биле неке наше примедбе, а то је да животној средини није посвећено довољно пажње и премијер је сам рекао. Поред тога, он је у експозе уградио и неке наше идеје које смо му представили када смо разговарали. Уколико само пола овога што је наведено у експозеу буде реализовано, ја могу после четири године да кажем да сам срећан што сам гласао за владу.”

Избору владе претходила је дебата о мандатаровом експозеу, која је и другог дана, била врло оштра. Више се полемисало свему другом него о садржини експозеа. Напредњаци су ипак између две полемике мандатара и опозиционара говорили о ономе што је Александар Вучић зацртао као циљ, а већина је експозе описала као научни рад који треба сачувати.

Дебату је отворио Мирослав Алексић (СДС), који је констатовао да би сви могли да се надмећу у дужини говора када би се од тога боље живело. Алексић је, између осталог, рекао да је дозвољен реекспорт и да Србија робу из ЕУ извози у Русију. „Ето зашто је повећан извоз пољопривредних производа из Србије. Српска роба се, нажалост, не продаје или се продаје по ниским ценама”, истакао је он.

Након што је Вучић одговорио да није тачно да је било реекспорта, Алексић је казао: „Наше контроле су ригорозне, а ви ми наведите примере, компаније које реекспортују толике пољопривредне производе, зато што је све увек било рекла-казала, рекла ми баба Смиља.”

Бранислав Блажић (СНС) оценио је да би се за експозе пре могло рећи да је то једна бела књига наше свеопште стварности и додао: „Овде је приказано наше јуче, данас и сутра.” Реаговао је Милорад Мирчић (СРС), рекавши да је Блажић поновио свој говор из 1998. године, када је била влада народног јединства. „Тада је хвалио потпредседника владе Војислава Шешеља, а сад хвали Александра Вучића. То стварно нема смисла”, додао је он.

Маја Гојковић, председница парламента, казала је да је у то време била посланик и да о заштити животне средине у експозеу тадашњег мандатара није било ни говора и казавши Мирчићу да није у праву.

У полемику се потом укључио и Војислав Шешељ: „Рекли сте да влада Мирка Марјановића није водила рачуна о екологији, а ми смо у тој влади били и она је највећу подршку давала екологији. Бранислав Блажић је био министар за екологију у тој влади и сада је узео тај говор јер је било лакше преправити га него спремити нови. Јесте, ако нико не примети. Не може један говор да се држи 20 година.”

Гојковићева је на то одговорила: „Даћете ми тај говор из деведесетих да га упоредим, па ћу онда моћи да пресудим.”

Срђан Ного (Двери) предао је мандатару диск са подацима о контроли рада банака за које је тврдио да их је урадила Народна банка Србије и апеловао на премијера да се појача њихова контрола. Ного је подсетио и на реформу правосуђа коју је спровела Снежана Маловић, када је без посла остало 800 судија, од којих је, како је рекао, њих 600 отишло у СНС и питао: „Где су те судије, јесу ли остали чланови СНС-а?” Вучић му је одговорио да нико ко је члан СНС-а не може истовремено да буде судија, јер је то неспојиво

 

Гојковић: Не може се пре подне бити доктор Џекил, а по подне мистер Хајд

Поруке на „Твитеру” посланика Саше Радуловића (ДЈБ) и Драгана Маршићанина, саветника посланичког клуба ДСС-а, биле тема кратке и оштре полемике.

Док је трајала седница, Радуловић се такорећи из минута у минут оглашавао на „Твитеру”, а у једном „твиту” је, како је на седници указао Александар Мартиновић (СНС), навео да скупштина подсећа на фарму, „чиме је на најгрубљи начин увредио Народну скупштину”. Оценивши да је то скандалозно, Маја Гојковић, председница парламента, рекла је да „бити посланик значи представљати грађане на сваком месту” и додала: „Друштвене мреже нису нешто толико виртуелно па да мислимо да да пре подне може да се буде др Џекил, а поподне мистер Хајд. Ово је тешка увреда за парламент.”

Реаговао је Радуловић, оптуживши Гојковићеву да злоупотребљава позицију председнице скупштине: „Јер ви нисте председник ’Твитера’.” Истакавши да је то што она ради омаловажавање посланика и насиље над њима, Радуловић је захтевао да се гласа о њеној повреди пословника, а Гојковићева му је одговорила да ничим није повредила пословник, да је то што је он урадио скандалозно и додала: „Шта је ово здање за вас и шта значи воља грађана за вас, показали сте у овој једној реченици.” Она му није дозволила реплику, јер на то, како је рекла, нема право.

Још један Радуловићев „твит” изазвао је реакцију Гојковићеве, пошто је наведено да је прекршила члан 46 Устава, који гарантује слободу говора. Гојковићева је казала да један посланик очито хоће да комуницира у парламенту са свима само преко „Твитера”. „Не пада ми на памет да се мешам шта ће ко да напише на ’Твитеру’, али дужност ми је да браним достојанство парламента и свих посланика и да не дозволим да било ко од вас буде на друштвеним мрежама приказан као стока. Ви добијате једнаку плату као и они за које говорите да су стока и не гадите се те плате. Колико знам, нисте одбили да примите ни паушал ни плату од државе за рад на ’Твитеру’”, навела је она.

„Твит” Драгана Маршићанина, који је написао да је „Калигула у Сенат увео једног коња, а Вучић у скупштину и у владу целу ергелу” изазвао је реакцију мандатара, који је посланицима и, како је рекао, грађанима пренео шта је Маршићанин написао: „Зоран Живковић је малопре рекао у Народној скупштини да сам ментално болестан и да не бих могао да прођем такву врсту прегледа. Слушали смо и друге увреде о диктатури, о диктатури говоре у медијима и у овој скупштини.” Вучић је казао да је то озбиљан притисак који ће се наставити „све док се не дочепају поново прилике да пљачкају Државну лутрију”. „Њу сам узео као парадигму, а мислим и на све друго што су пљачкали и чиме су се бавили у претходном периоду”, прецизирао је он.

Стојимировић (СНС): Диплома Томислава Николића је регуларна

„Диплома Томислава Николића је регуларна, он је код мене полагао испит, као што су то чинили и многи други, међу којима су и поједини министри”, рекао је Љубиша Стојимировић (СНС), одговарајући на поновљене тврдње посланика СРС-а да је Николићева диплома купљена.

Стојимировић је рекао: „Кажу да је диплома лажна и купљена. Није тачно, његова је диплома регуларна и није купљена. То је доказало и неколико инспекција упућених на факултет. То што се вама не допада Николић не значи да треба да износите неистине. Николић је дипломирани инжењер менаџмента, који је у пракси показао да је добар менаџер.” Међутим, Наташа Јовановић (СРС) остала је при тврдњи радикала, наводећи да је Николићу диплому омогућио баш Стојимировић, а реаговала је Маја Гојковић, која јој није дозволила да „вређа председника”.

Калигула, Влах, вера и вечера и пољупци

premijer-vukadinovic

Посланик ДСС-а Ђорђе Вукадиновић констатовао је да је Вучић говорио шест сати, наводећи да је „све преко два сата непристојно”. „Жалосно је што то нико од пријатеља и саветника није рекао”, додао је он и, између осталог, казао да Пајтић није напао Вучићево дете, него он Пајтића и његову супругу… Вучић му је одговорио да „сем мржње и острашћености ништа није чуо” и узвратио: „Да бисте се дочепали фотеље у овом парламенту, били сте Влах.” Вучић је оптужио Вукадиновића да му је једино важно да се „дочепа Државне лутрије Србије”: „А од Државне лутрије за вас нема више ништа, све иде у буџет.”

Вукадиновић му је одговорио: „Што се тиче промене вере за вечеру, господине Вучићу, ви сте овде једини, уз понеке саборце, који сте мењали веру за вечеру. Ви сте постали протестант. Не знам да ли сте Србин политички, а идеолошки свакако нисте. Ви бисте волели да личите на Ангелу Меркел, на Путина, али нажалост, највише ме асоцирате на Калигулу и Нерона. Вучић му је узвратио: „И Калигулу и Нерона је историја запамтила, а вас ниједан Влах ни у Нересници, ни у Манастирици. Не бих ја био Нерон и Калигула, већ бих био Де Гол да има Државне лутрије за вас, али нема. Ја, Александар Вучић, крив сам што што Државна лутрија Србије не плаћа рекет Ђорђу Вукадиновићу. Што се вере тиче, поштујем протестанте, Вебера, али сам поносан на то што сам Србин православне вере.”

Вукадиновић је напустио седницу, а Маја Гојковић је пренела да је, одлазећи, послао пољупце Вучићу. Вукадиновић је новинарима у холу рекао да су пољупци били иронични: „Нису били израз љубави, али је тај гест значио и да немам ништа лично против Вучића.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићева влада положила заклетву

* Обавезна поља