Председник Србије Александар Вучић изразио је амбасадору Руске Федерације Александру Чепурину велику забринутост Србије због најава формирања војске тзв. Косова, супротно Резолуцији 1244, једином правном оквиру, који је у складу са међународним јавним правом и постигнутим договорима.

Председник Вучић је замолио амбасадора Чепурина да председника Путина и руководство пријатељске Русије упозори да Србију и регион као да неко намерно гура у сукоб.

„Србија ничим не изазива нестабилност, али ћемо сталним провокацијама бити доведени у безизлазну ситуацију да штитимо српски народ на Косову и Метохију. Србија не сме да дозволи прогон сопственог народа“, рекао је председник Вучић, саопштила је прес-служба председника.

Амбасадор Чепурин је рекао да је питање Косова и Метохије дуготрајан проблем за који треба тражити разумно решење, корисно за све.

Он је нагласио да званична Москва с пажњом прати развој ситуације, што се види и по реаговањима Министарства спољних послова Русије.

Председник Вучић и амбасадор Чепурин констатовали су да добро теку припреме за предстојећу посету председника Путина Србији.

ВУЧИЋ ЗАТРАЖИО ПОДРШКУ КИНЕ ПОВОДОМ ВОЈСКЕ КОСОВА

Председник Србије Александар Вучић тражио је данас подршку Кине после најава Приштине да ће 14. децембра бити формирана војска Косова.

Кабинет председника Србије саопштио је да је Вучић обавестио амбасадора Кине Ли Манчанга о опасностима најаве формирања војске Косова и замолио га да редовно извештава кинеско руководство о развоју ситуације на Косову.

„Потпуно је јасно да најава формирања војске и инсистирање на таксама од 100 одсто на робу из централне Србије имају за циљ протеривање српског народа са Косова и Метохије, јер му онемогућавају опстанак“, рекао је Вучић.

Председник Србије је оценио да „неодговорно понашање“ Приштине може довести до катастрофе, „јер Србија не може и неће мирно да гледа уништавање српског народа“ и замолио да „братска“ Кина искористи свој утицај у свету и помогне да се одрже мир и стабилност, наводи се у саопштењу.

Ли је рекао да Кина разуме шта се догађа и оценио да политика Србије смета одређеним факторима у међународној политици, додаје се у саопштењу.

„За Кину је Косово и Метохија саставни део Србије и остајемо привржени поштовању њеног територијалног интегритета и суверенитета“, рекао је Ли.

ВУЧИЋ ПОЗВАО САД ДА УПОЗОРЕ ПРИШТИНУ

Председник Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава Кајла Скота, са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, замоливши да САД искористе свој политички утицај и упозоре Приштину да својим потезима угрожава мир и стабилност у региону.

„Истрајавање Приштине на таксама на робу из Централне Србије и, још више, на формирању војске тзв. Косова изазива велику забринутост Србије за будућност српског народа на Косову и Метохији”, рекао је председник Вучић, саопштила је Прес служба Председника.

Амбасадор Скот је нагласио да се таксама крше одредбе ЦЕФТА и угрожава будућност региона. Он је подсетио да је амерички државни секретар Помпео позвао власти у Приштини да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, преноси Танјуг.

Амбасадор Скот је поновио да САД подржавају напоре Београда да нормализује односе са Приштином и да су спремне да помогну у постизању одрживог решења, које би омогућило стабилност, захваливши уједно на уздржаном реаговању Србије на последње догађаје.

Председник Вучић је подсетио на одредбе Бриселског споразума и Резолуције 1244, као и на одредбе ЦЕФТА, нагласивши да Србија није прекршила ниједну од њих. „Србија убрзано економски напредује и зато је искрено за мир и стабилност”, рекао је председник Вучић и додао да је потребно да Приштина укине таксе, како би се, уз посредство Европске уније, наставио Бриселски дијалог и тражење компромисног решења за питање Косова и Метохије.

Амерички амбасадор Кајл Скот констатовао је да су САД и ЕУ уједињене у уверењу да тарифе треба укинути. Он је данас разговарао с председником Србије Александром Вучићем, који га је замолио да САД искористе свој политички утицај и упозоре Приштину да својим потезима угрожава мир и стабилност у региону.

„Нормализација односа између Србије и Косова је једини пут ка стабилности и просперитету. Потребне су мирне главе и храбро вођство. САД и ЕУ су уједињене у уверењу да тарифе треба укинути”, навео је Скот на Твитеру.

Најаву формирања косовске војске, што Србија види као нову опасну меру на штету безбедности и стабилности, није коментарисао.

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић са амбасадорима Русије, Кине и САД

* Обавезна поља