vucic-upitnik 1Председник Владе Републике Србије Александар Вучић истакао је данас, у разговору са делегацијом ММФ-а, да је ово преломни тренутак за опоравак домаће економије и захвалио ММФ-у и Светској банци на великој помоћи и жељи да Србија буде макроекономски уређена земља на путу развоја и просперитета.

Вучић се састао са делегацијом ММФ-а поводом четврте и пете ревизије аранжмана из предострожности, који је Влада Србије потписала са том међународном финансијском институцијом.

Он је нагласио да су добри резултати делом условљени и великом жртвом, али и да они неће опстати уколико Влада не буде потпуно посвећена даљем спровођењу Програма, саопштила је владина канцеларија за сарадњу с медијима.

Шеф делегације ММФ-а Џејмс Руф, изјавио је да се Аранжман успешно спроводи и да Србија постиже изузетне резултате у односу на постављене циљеве, посебно нагаласивши јачање инвестиција у приватном сектору којима су допринели позитивни трендови и опоравак на фискалној страни Програма.

Тема састанка биле су започете структурне реформе о којима ће се разговорати током боравка делегације ММФ-а у Београду, а најважније су рационализација запослених у јавном сектору, реструктурисање великих државних предузећа као што су ЕПС, Србијагас и Железнице и завршетак процеса приватизације највећих предузећа у власништву државе међу којима су и РТБ Бор, Ресавица, Петрохемија, итд.

vucich-i-mmf

„И поред тешких разговора о предузећима у државном власништву, првенствено ЕПС-у, Србијагасу и Железницама, као и проблему приватизације, наша жеља је да Србија успешно настави путем којим већ иде, са идејом да резултат буде добар за све учеснике”, истакао је Руф.

Он је указао на важност инфраструктурних пројеката и доношења Закона о финансирању локалне самоуправе, нарочито са аспекта припреме буџета за наредну годину, али и на реформу здравства и школства и Пореске управе на територији читаве Србије.

„Пред Србијом су велики резутати, али и високи циљеви, истакао је премијер Вучић и додао да је поносан на резултате у фискалном дефициту као и на одличне приходе од наплате ПДВ-а, али и поручио да је за опоравак економије, неопходно сузбијање сиве економије, кроз адекватну мотивацију грађана да траже фискалне рачуне и да лично, својим примером, помогну држави у наплати пореза.

„Држава је”, како је нагласио, „са сваким ненаплаћеним порезом, сиромашнија”.

Он је, у име Владе Србије, захвалио свим члановима делегације ММФ-а на саветима и супервизији и рекао да очекује интензивне и продуктивне разговоре током трајања посете делегације ММФ-а Београду.

Вујовић започиње спин о повећању плата

Министар финансија Душан Вујовић оценио је данас да је шанса за повећање плата у јавном сектору и пензија од 1. јануара 2017. веома велика, да је након првих разговора са ММФ било много добрих сигнала, али да повећање не би требало обећавати пре завршетка анализе, посебно због елемента ризика који би могли да утичу на до сада постигнут добар резултат.

Вујовић је рекао да је влада кренула у амбициозне задатке, али да ће влада бити у бољој позицији да прича о већим платама и пензијама за недељу дана, кад и цифре буду познате.

„Данас смо тек почели разговоре о укупном програму и они ће трајати седам-осам дана. Сви елементи које смо имали раније и даље су на столу и разговарамо. Бићемо у бољој позицији да о томе причам за недељу дана кад будемо знали јасније како стоје ствари”, рекао је Вујовић новинарима у Влади Србије.

Према његовим речима, добра назнака је што се очекује већа стопа раста БДП-а, уместо 1,8 одсто очекује се 2,5 одсто за 2016, али је добар сигнал и што је дефицит буџета на крају маја износио свега 11 милијарди динара.

„То је све значајно боље него што смо планирали, и већ је јасно да ћемо у фискалном делу остварити одличан резултат. То говори да се налазимо на добром путу и да стварамо добар оквир за разговоре о свему па и о платама и пензијама. Али, не треба то обећавати док не будемо видели који су то елементи ризика који ту постоје – структурне реформе и ризици из окружења”, објаснио је министар.

vucic-mmf-3

Шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф поменуо је на састанку, додаје он, да се налазимо на путу 3,5 одсто структурног прилагођавања, а просле године је речено 2,5 одсто – опет изнад очекивања, констатовао је Вујовић.Он је додао да ће се тек након шест до девет месеци знати боље колико ће се тим Србије и ММФ-а наћи на истим цифрама када је реч о платама и пензијама, јер је, подсетио је, тако рађено и прошле године. „Тако смо и прошле године радили и мислим да је и ове године шанса доста велика, али треба бити реалан и не би требало обећавати ништа пре него што завишимо анализе”, рекао је Вујовић истичући истовремено да је и данашњи разговор донео оптимизам, јер је ММФ пристао на повећање прогнозе раста за ову годину, а уз то је и резултат структурног прилагођавања бољи од планираног.

Упитан који су то ризици, он је рекао да се појављује опасност од такозваног глобалног повлачење великих инвеститора са светских тржишта и инвестиционих фонодова, због промене цене нафте и гаса.

Како каже, велики инвеститори смањују учешће на свим ти тржиштима и то утиче и на Србију.

„Други елемент је како ће се квантитавно попуштање одразити у Европи на каматне стопе и на услове, али и шта ће се догогодити по питању Брегзита и на плану економског раста, јер 70 одсто нашег извоза иде у Европу, а нама су извоз и инвестиције главни извори фианснирања”, навео је Вујовић.

Додао је да се повлаче и велики инвеститори из Садијске Арабије и УАЕ пошто имају мање приходе од продаје нафте и гаса.

Он је рекао да се Србија ипак налази на таласу нових инвестиција и изразио очекивање да ће тај тренд бити настављено упркос лошим условима за инвестиције у свету, пошто је Србија 10 пута мање погођена тим променама.

Министар финансија је нагласио да је наша земља изложена лошим утицајима више него, на пример, земље попут Пољске или Румуније.

Оодсећа да је Србија прошле године имала 1,8 милијарди евра страних дирктних инвестиција те да смо зато врло осетљиви на то што се дешава у свету.

„Ми се налазимо на таласу нових инвестиција, ми очекујемо да ће се тај тренд наставити, постоје ризици ако се смање, али мисли да неће бити смањења инвестиција”, закључио је Вујовић.

ММФ подиже процену раста БДП са 1,8 на 2,5 одсто

Међународни монетарни фонд сагласио се да подигне процену раста БДП у Србији за 2016. годину са 1,8 на 2,5 одсто, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић.

„Прихватили су 2,5 одсто, што је јако добро, то ће помоћи да се уклапамо у мере фискалног прилагођавања, да останемо на путу одрживог раста у наредним годинама”, рекао је Вујовић новинарима у Влади Србије, после првих разговора са Мисијом ММФ у Београду.

Вујовић је рекао да то на најбољи начин потврђује да је Србија на добром путу, јер је ММФ конзервативан и не даје олако више процене раста


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић са ММФ-ом

* Обавезна поља