ALEKSANDAR VUCIC I KLINT VILIJAMSONБЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ће објављивање извештаја главног тужиоца Специјалног тима за истрагу о трговини људским органима током рата на Космету Клинта Вилијамсона бити од огромног значаја за Србију.

Премијер Вучић је на састанку са Вилијамсоном истакао да ће објављивање извештаја потврдити објективност инстутиција Европске уније и међународне заједнице у истрази почињених злочина током рата на Косову и Метохији 1999. године, али и на просторима бивше Југославије, саопштено је из Владе, преноси Бета.

Вилијамсон, који је допутовао у Београд уочи објављивања извештаја Специјалног тима о налазима истраге о трговини људским органима током рата на Косову и Метохији, захвалио је српским правосудним органима на изузетно доброј и ефикасној сарадњи током истражног поступка.

Српски премијер је захвалио тужиоцу за „истрајност“ у расветљавању почињених злочина.

„Ми смо од почетка очекивали поштен и објективан приступ, што је тужилац Вилијамсон својим радом на најбољи начин потврдио и на тај начин оправдао своју репутацију као борац за поштовање права“, нагласио је премијер Вучић.

Амерички тужилац јуче је боравио и на Косову, а према најавама у медијима, крајем месеца, највероватније 28. јула, у Бриселу би требало да обелодани извештај о могућим незаконитим радњама у вези с трговином органима, преноси Танјуг.

Вилијамсон, који од почетка руководи Специјалном јединицом за истрагу случајева поменутих у извештају Дика Мартија о организованом криминалу и трговини органима, требало би у августу да оконча мандат након што претходно саопшти резултате истраге која је трајала три године.

Истрага у случају трговине органима, за коју се претпоставља да је починила бивша Ослободилачка војска Косова на најмање две локације у Албанији, у Бурелу и Фуш Круји, почела је 2011. године.

У априлу је Косово усвојило резолуцију о оснивању специјалног суда који ће се бавити само злочинима из извештаја швајцарског сенатора Дика Мартија.

Вилијамсон је у Приштини разговарао са косовском „председницом“ Атифетом Јахјагом, која му је пренела да је Косово спремно да испуни обавезе како би се процес истраге окончао.

Тужилац се састао и са „замеником косовског премијера“ Хајредином Кучијем, а на састанку су учествовали и „министри унуташњих послова и одбране“, Бајрам Реџепи и Агим Чеку.

Вилијамсон се, међутим, није састао са косовским „премијером“ у оставци Хашимом Тачијем, јавила је агенција Индекс онлајн, блиска „косовској влади“.

Вукчевић: Време за одлуке о случају жута кућа

БЕОГРАД – Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је данас да је истрага о трговини органима на Косову и Метохији – случају жута кућа, дошла до краја и да сада треба да се одлучи да ли ће оптужница бити подигнута или ће се одустати од ње, поручивши да докази које има Србија говоре о постојању ратних злочина.

„Докази које смо прикупили говоре да је било ратних злочина, али нисмо дошли до извршилаца. Ми смо дефинисали постојање кривичног дела ратних злочина, али нисмо могли да утврдимо да ли је баш дошло до трговине органима”, рекао је Вукчевић.

Он је додао да су покушали са албанским колегама да остваре сарадњу и приступе локацијама за које су сумњали да су на њима сахрањене жртве, али да нису имали приступ терену.

Вукчевић је, новинарима у Специјалном суду, рекао да очекује да ће главни тужилац специјалног тима за истрагу о трговини људским органима током рата на КиМ 1999. година Клинт Вилијамсон, који данас борави у Београду, у наредним данима објавити резултате истраге о том случају.

Вукчевић је рекао да је тужилаштво за ратне злочине дошло до податка да је на том простору нестало више од 300 особа неалбанске националности.

На питање новинара да ли зна шта се налази у Вилијамсоновом извештају Вукчевић је рекао да не зна, не желећи да помене ни једно име о евентуалним осумњиченима до којих је дошло српско тужилаштво.

Вукчевић и Вилијамсон ће се састати данас у 14.30 у Специјалном суду.

 


Извор: РТС, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић са Вилијамсоном

* Обавезна поља