vucic-bajden-tanjug_ВАШИНГТОН – Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас после састанка са потпредседником САД Џозефом Бајденом да је Србија добила подршку САД за економске и политичке реформе и европски пут, наводећи да овакво поштовање у Вашингтону нашој земљи није било исказано ни после 5. октобра 2000. године.

Вучић је за РТС у Вашингтону рекао да је Бајден показао велику срдачност и искрено поштовање према економским реформама Србије и односу према избеглицама, да није вршио никакав притисак по питању односа Србије и Русије.

Премијер је Бајдену пренео да ће Србија учинити све што може како би казнила одговорне за убиство браће Битићи.

Вучић је, наводећи да је с Бајденом разговарао о свим кључним билатералним питањима, европском путу Србије и подршци САД на том путу, рекао да потпредседник САД сматра да ни ЕУ ни Европа нису потпуни док Србија не постане део ЕУ.

Премијер је додао и да се нада да ће долазак америчких инвеститора у Србију бити Европи сигнал да нас САД види у ЕУ.

„Грађани Србије могу да буду задовољни третманом који Србија има и начином на који смо дочекани“, рекао је Вучић и додао да је Бајден имао речи хвале за српску владу и храбре потезе које је предузела.

Вучић је рекао да је на састанку лично покренуо питање случаја браћа Битићи, да је говорио о огромном труду који Србија предузима с тим у вези и да ће наша земља урадити све што може да се казне они који су починили злочин.

„Србија ће то да уради јер ми смо правна држава без обзира ко је и над ким починио злочин“, рекао је Вучић.

Како је додао, Бајден сматра да је Влада Србије поуздан партнер и да верује да ће то бити и учињено.

„То ће додатно да отвори врата наше међусобне сарадње“, рекао је Вучић, али и додао да Србија уз овакво поштовање чак ни после 5. октобра није била дочекана у Вашингтону.

Упитан да ли је Бајден вршио притисак по питању односа Србије и Русије, Вучић је одговорио „апсолутно не“.

„Бајден је један од људи који изванредно добро познаје саговорнике, фантастично му раде профиле и ниједног секунда није покушао ни желео да врши притисак, има разумевања и зна каква је позиција Србије“, рекао је Вучић.

Он је додао да је са Баједном разговарао и о енергетској безбедности Србије, као и о свим политичким питањима на Балкану, односу са Приштином.

Подсетивши да ће у Вашингтону током тродневне посете разговарати са високим представницима ММФ и Светске банке, привредницима и пословном заједницом, Вучић је рекао да грађани Србије треба да буду поносни на своју земљу јер такви сусрети за кратко време нису мали успех.

„То говори о нашој посвећености и о томе да морамо још брже напред“, рекао је Вучицћ.

Наводећи да је Бајден током састанка имао речи хвале за премијерову личну храброст и за храброст владе, Вучић је рекао да је то снажни подстрек за још јачи и напорнији рад.

„Надате се да ћете једног дана, па и кад вам престане мандат, такво признање моћи да добијете и од свог народа“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је са потпредседником САД разговарао о томе да ли ће се Бајден кандидовати за председника САД, Вучицћ је рекао да му је Бајден пренео да још није донео ту одлуку.

„Лично бих волео да се Бајден кандидује, али то је мој став“, закључио је Вучић.

Нема места паници због избегличке кризе

Вучић је изјавио да ће се Србија у избегличкој кризи понашати у складу са европским духом иако није чланица ЕУ и истакао да нема места паници.

„Ми ћемо се понашати у складу са европским духом, спроводићемо европске идеје иако нисмо чланица Европске уније, за разлику од многих који то јесу“, рекао је Вучић.

Он је навео да ће Србија учинити све што може да помогне избеглицама и да ће се трудити да сачува свој образ.

„Све ћемо проблеме ми умети и успети да решимо“, истакао је Вучић.

Он је рекао да нема места паници и замолио људе који, како је рекао, на било који начин имају утицај на јавност у Србији да „не измишљају и да не праве фантазмагоричне приче о катастрофама које нас чекају“.

„Никаква нас катастрофа не чека, ни у погледу миграната нити у било ком другом погледу“, рекао је премијер.

Пред Србијом је, како је истакао, динамичан раст.

Србија ће, према његовим речима, и ове године и у наредне три бити земља истинског и динамичног економског раста.

„Ми само морамо да радимо још више, да се боримо још висе и резултати неће изостати“, нагласио је премијер.

Србија данас када је најцењенија у свету после много година треба да искористи ситуацију за боље позиционирање.

„Онако како смо те позиције изгубили у претходних 25 година, (треба) да се позиционирамо у наредних 50 година у политичком смислу и да из тога извучемо највећу економску благодет за наш народ и нашу земљу“, навео је Вучић.

Премијер Александар Вучић разговарао је са потпредседником САД Џозефом Бајденом, који је поручио да је успех Србије веома важан за САД.

Бајден је истакао да је Србија кључна за стабилност целог региона Западног Балкана.

Бајден је истакао и да ће Европска унија бити потпуна када Србија постане њена чланица.

Вучић и Бајден су разговарали о билатералним односима, европском путу Србије, мигрантској кризи, инвестицијама америчких компанија и инвестиционој клими у Србији.

Тема разговора била је и регионална стабилност и сарадња у области енергетике, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Премијер Србије је обавестио Бајдена о економским реформама које је Србија спровела, као и о процесу евроинтеграција, нагласивши да је Србији у том процесу потребна подршка САД.

„Велики интерес америчких компанија да улажу у Србији показује да смо на добром путу“, изјавио је премијер Вучић.

Он је истакао да су политика српске Владе и економске реформе које она спроводи наишли на најширу подршку потпредседника Бајдена.

Српски премијер је изразио задовољство што је према Србији исказано велико поштовање, без обзира на то што још много тога треба да буде урађено како бисмо достигли стандарде које САД од нас очекују.

Бајден је поздравио економске реформе српске Владе и истакао да од успеха реформи у Србији зависи и успех целог региона.

Он је позитивно оценио и законске реформе, као и борбу против корупције.

Тема разговора двојице званичника био је и случај браће Битићи.

Састанак премијера Вучића и потпредседника Бајдена почео је сусретом у четири ока, који је трајао више од пола сата, након чега су се српски председник Владе и потпредседник САД придружили делегацијама, наведено је у саопштењу.

Како је најављено, после сусрета са Бајденом Вучић се састаје са потпредседником Савета безбедности за Европу и Централну Азију Цирилом Милером, као и председником Светске Банке Џимом Кимом.

Премијер ће током дана имати и низ састанака са представницима водећих америчких компанија.

Другог дана посете предвиђени су разговори премијера Вучића са конгресменима и сенаторима САД, као и састанак са државним секретаром САД Џоном Керијем, а потом и са председником Института Брукингс Стробом Талботом.

Тродневну посету Вашингтону премијер Вучић завршава одвојеним сусретима са Генералним секретаром Организације америчких држава Луисом Алмагром, директорком ММФ Кристином Лагард и замеником секретара за трговину САД Брусом Ендрусом.

Вучић је претходно у јуну боравио у САД када је разговарао са високим америчким званичницима, а у Вашингтон ће поново отићи крајем месеца како би, на позив председника САД, учествовао на међународној конференцији посвећеној борби против тероризма.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић самохвално о пријему код Бајдена

* Обавезна поља