migranti-horgosНОВИ САД – Војвођански секретар за локалну самоуправу Бранислав Бугарски изјавио је данас да је ситуација на Хоргошу тешка, а да је ноћас између два прелаза и на зеленој површини између њих било више од две хиљаде избеглица.

Бугарски, који је ноћ провео у Кањижи, објаснио је да ће се данас прво решавати проблем с тоалетима и водом за избеглице и навео да су ноћас подељени и прекривачи.

„И поред уверавања Мађарске да подизање жице неће ништа променити, нажалост, и те како јесте, јер је главни путни правац тренутно ван функције и то је највећи проблем који две владе морају решити у току данашњег дана”, казао је Бугарски за агенцију Бета.

Он је објаснио и да су мађарске власти ноћас позивале избеглице да се региструју, али да су одмах након тога издавале решења о одбијању захтева за азил и забрани уласка у ЕУ на десет година, након чега су те избеглице враћене у Србију.

„Мислим да републичка влада мора оштро да реагује у Бриселу и да тражи да се и Србија укључи у решавање проблема, али на конструктиван и проактиван начин”, додао је покрајински секретар.

Он је казао и да је јуче на српско-македонској граници регистровано око 1.600 улазака, те да је то број избеглица који се данас очекује на Хоргошу, али и на граници са Хрватском.

Бугарски је подсетио и да је Покрајинска влада уступила Комесаријату за избеглице објекат Принциповац код Шида, који има капацитет од око 200 лежајева.

„Међутим, тај капацитет зависи од организације, јер тамо има простора да се смести и више људи”, казао је Бугарски.

Покрајински секретар је упозорио и да на граници са Хрватском нису до краја разминирана подручја која су била захваћена ратом из деведесетих година прошлог века, што може да представља велику опасност за избеглице.

„За време поплава у Јамени (из 2014. године) имали смо ситуације да је вода носила нагазне мине, али не желим да спекулишем колики је тачан ризик од њих. Сигурно је да постоје делови који и даље нису разминирани”, истакао је Бугарски.

Он је рекао да ће Покрајинска влада наставити да помаже све локалне самоуправе на територији Војводине и да се избегличка ситуација прати из часа у час.

 

Деминери послати у граничну област

Хрватски деминери послати су у граничну област у коју су данас преко Србије почеле пешице да улазе избеглице.

„Полиција нас је позвала и ми смо послали тим на границу у источном делу Хрватске”, рекао је за Ројтерс неименовани саговорник из Хрватског центра за деминирање.

Агенција напомиње да су у тој области вођене борбе у периоду од 1991. до 1995. године а да су полицајци изразили забринутост због опасности од минских поља.

Вулин: Уколико буде потребе, биће отворен још један центар

СУБОТИЦА – Уколико дође до повећаног прилива избеглица због затварања границе са Мађарском и њиховог дужег задржавања, у Суботици ће бити отворен још један прихватни центар који неће бити трајног карактера, најавио је данас министар за рад, запошљавање и социјалну политику Александар Вулин.

„Уколико буде повећања броја избеглица, имаћемо простор где ћемо их сместити. Све је спремно како би један значајан број људи могао да буде смештен на територији града Суботице, али опет у одговарајућем простору који неће реметити свакодневни живот грађана Суботице”, рекао је Вулин.

Он је новинарима након састанка са руководством локалне самоуправе рекао и да се захвалио на разумевању коју су показали у решавању проблема избеглица и нагласио да се тај проблем решава уз бригу како о здрављу и безбедности миграната, тако и грађана у локалним срединама.

Вулин је поновио да се отварање сличних центара очекује и у Шиду, Сомбору и Кикинди, појединачног капацитета више стотина људи.

„Пратимо кретање ових људи, никога не усмеравамо, нити можемо, нити хоћемо. Било би добро да људи прелазе на легитимним путним правцима, да их тамо одговарајуће владе прихвате, прегледају, виде шта ће са њима, да те људе не гурамо у неизвесности и опасност”, додао је Вулин.

Он је нагласио и да се предаја захтева за азил на прелазима Хоргош и Келебија одвија јако споро и да је за разлику од Прешева, где се дневно регистровало и до две хиљаде избеглица.

У Мађарској је јуче процедура у вези азила била јако спора и готово сви захтеви су одбијени, подвукао је Вулин.

Министар је рекао и да не зна колико ће гранични прелаз Хоргош бити затворен и додао да је то питање за оне који су га затворили, а то није Србија, оценивши да је зид који је постављен на граници – зид према Европи.

Такође је још једном апеловао на земље Европске уније да пронађу решење тог проблема и нагласио да то више није питање Србије и Мађарске, веће ЕУ унутар ње саме и тога да ли њена чланица може да затвори пут који користе друге земље Уније.

„Ако ЕУ мисли да је могуће да буде функционална, организована и јединствена, а да њена чланица може да затвара међународне ауто-путеве, бојим се да то организација која треба озбиљно да размишља о својој будућности”, рекао је Вулин.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи уверен је да ће се Суботица изборити са ситуацијом насталом после затварање граничних прелаза и да ће је држати под контролом, као и до сада.

То је, по његовим речима подразумевало, хуман однос према избеглицама и очување безбедности грађана.

Он је стављање у функцију првог транзитног центра за избеглице најавио за наредних месец дана и истакао да је припремљен и сценарио прихвата већег броја избеглица на одговарајућој локацији, иако мисли да избеглице које не буду ушле у Мађарску неће остати у Суботици.

Председник Радне групе за праћење миграција у Суботици Миломир Вујадиновић је оценио да се ситуација на граничним прелазима са Мађарском одражава на свакодневни живот Суботичана, а њима поручио да могу бити мирни и спокојни.

Иако је прелаз Хоргош на територији Кањиже, према његовим речима, Суботица је јуче избеглицама обезбедила воду, медицинску помоћ, тоалете, као и аутобусе за оне који желе да се врате у прихватни центар у Кањижи.

madjarska-migranti-foto-rojters-1442319887-741183

У Мађарску илегално ушло 367 избеглица, сви ухапшени

БУДИМПЕШТА – Првог дана примене оштријих закона о нелегалном преласку границе, у Мађарску је јуче илегално ушло само 367 избеглица и сви су ухапшени, саопштила је данас мађарска полиција.

Судски поступак биће покренут против њих 316 због оштећења заштитне жичане ограде подигнутој на граници са Србијом, а осталих 51 особа биће оптужена за нелегалан улазак у Мађарску.

Ове године је кроз Мађарску прошло више од 200.000 избеглица, од којих већина жели да дође у Немачку.

Само у понедељак, рекордан број од 9.308 избеглица ушао је у Мађарску, пренео је АФП.

Према новом закону у Мађарској, за илегалан прелазак границе запрећена је казна затвора до три године затвора.

Та казна може бити повећана на пет година уколико починиоци при том оштете жичану ограду високу четири метра, која је још у изградњи дуж 175 километара дугачке границе према Србији.

Мађарска планира да жичану ограду, због избеглица, постави и на граници са Румунијом.

Те намере критиковале су групе за заштиту људских права као и Савет Европе.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Напето на Хоргошу

* Обавезна поља