vucic-bajden 1МИНХЕН – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас у Минхену са потпредседником САД Џозефом Бајденом који је нагласио да САД подржавају европски пут Србије и да заједно са Европом желе да сарађују са Србијом и на пољу енергетике и на пољу евроинтеграција.

„Радите сјајан посао за Србију. Желим да знате да је Србија важна земља за регион“, истакао је Бајден поздрављајући премијера Вучића.

Бајден је упутио позив српском премијеру за званичну посету Вашингтону, а такође је са своје стране српски премијер позвао америчког потпредседника да посети Србију што је он и прихватио.

Премијер Вучић, речено је у саопштењу, обавестио је потпредседника Бајдена о економским реформама које спроводи српска Влада, споразуму са ММФ који Србија склапа у фебруару и истакао да ће Србија бити у стању да сачува и економску и политичку стабилност Балкана.

„Очекујем унапређење односа са САД“

Српски премијер изразио је вечерас уверење да ће доћи до унапређење и још ближих односа са Вашингтоном.

Он је у изјави новинарима у Минхену рекао да је са Бајденом разговарао о политичким и економским темама, да га је упознао са свим што је урађено у претходном периоду.

Према Вучићу разговор је био срдачан, а Бајден је истакао да је спреман да у сваком тренутку разговоара, те да ће увек бити врло отворен.

Бајден је, како је додао премијер, казао да сматра Србију једном од најзначајнијих земаља у југоисточној Европи, и да је важно што су предузете тешке озбиљне и одговорне реформе.

Он је, како је пренео Вучић, рекао да подржава реформе и реформски пут Србије.

Вучић је изразио задовољство разговорима које је водио на маргинама безбедносне конференције у Минхену.

За мање од 24 сата разговарати са Јенсом Столтенбергом, Викторијом Нуланд, сенаторима и Бајденом је велика ствар, јер је тешко направити термине на скупу, рекао је премијер.

„Када то све успете морате да будете задовољни. Наше је да сачувамо земљу у овом турбулентном времену, да сачувамо мир и стабилност и унапређујемо економију. Очекујем унапређење и још ближе односе са САД“, објаснио је Вучић.

Александар Вучић најавио је раније да ће у разговору са потпредседником САД, покренути тему додатних америчких инвестиција у Србију.

Биће то практично наставак разговора које је већ имао са помоћницом државног секретара САД Викторијом Нуланд, објаснио је Вучић новинарима у Минхену, и истакао да његово учешће на безбедносној конференцији, односно присуство Србије на том форуму, треба видети као прилику да се обезбеди додатна подршка за оснаживање наше економије и спровођење реформи, јер је то предуслов стабилности.

Вучић је рекао да ће у том смислу теме разговора са америчким потпредседником бити енергетска питања, билатерална сарадња, питање европских интеграција, али и питање додатних економских улагања и америчког инвестирања у Србију.

Он је подсетио да је у оквиру минхенске конференције већ разговарао са Нуланд, која, како је приметио, „много тога одлучује“, и кад је реч о САД, али и о стварима које се тичу Европе.

Премијер је навео да је са Бајденом имао два врло срдачна разговора телефоном и да му је захвалан што је у „свој тој гужви“ прихватио да доста времена проведе са представницима наше земље.


Извор: Танјуг, Блиц

Коментари

Један коментар на Вучић се састао са Бајденом

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић се састао са Бајденом

* Обавезна поља