Papa se saginje VartolomejuМОСКВА – До уредника сајта АгионОрос.ру дошао је текст поруке Киноније (свештене општине) Свете Горе Атонске патријарху Вартоломеју, преноси угледни сајт Православие.ру. Писмо је посвећено посети папе Цариграду у новембру 2014. године, написано је у децембру, али је јавности тек сада доступан текст. Још нема пуног превода на руски језик.

Атонци изражавају узнемиреност и забринутост због догађаја у Цариграду. Посебно, због пољупца патријарха и папе током Свете Литургије.

У писму, светогорски монаси дају примере литургијских књига и дела Отаца Цркве, говорећи о јеретичким грешкама Латина. Поред тога, они су подсетили на велики број светогорских мученика који су патили због одбијања да „прихвате латиномудрујуће“.

Следујући преподобном Силуану Атонском они кличу: „Верујемо само Православној цркви: у њој је радости спасења у Христовој смирености!“

Свештена општина Свете Горе позива на окончање теолошког дијалога са римокатолицима који и даље опстају у својој јереси. Такав дијалог води само до смутње међу вернима и не доноси никакве конкретне резултате.

Атоски монаси изражавају патријарху „обеспокојеност“ и жељу „да опстане црквено јединство свих православних хришћана, а вера монаха Свете Горе непоколебана“.

Кликните на слику за увећање

У завршном делу свог писма, „представници свих манастира Свете Горе“ са „жаљењем и забринутошћу“ наводе да, у случају даљег приближавања Латинима, могу да се понове догађаји од пре педесет година, када су светогорски манастири престали да помињу патријарха цариградског Атинагору, који је скинуо анатему са паписта.


Извор: Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Писмо светогорских монаха патријарху Вартоломеју

* Обавезна поља