aleksandar-vucic-zamisljenБЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић одржаће сутра конференцију за новинаре поводом демарша Европске уније упућеног Србији.

У међувремену, Танјугу је у Влади Србије потврђено да је демарш стигао у Владу.

У седишту ЕУ у Бриселу Танјугу нису могли да потврде да је Србији упућен демарш, али су званичници Уније упућивали на закључке са недавно одржаног састанка шефова дипломатија ЕУ, у којима се треће земље и земље кандидати позивају да не користе руски ембарго против европских произвођача.

„Европска унија жали због објаве мера Руске Федерације о забрани увоза одређених пољопривредних производа из Европске уније. Да би се обезбедило јединство међународне заједнице и поштовање међународног права, Европска унија очекује од трећих земаља и земаља кандидата да се уздрже од мера које су усмерене на искоришћавање нових трговинских могућности насталих након увођења ових мера”, наводи се у тачки 11 закључка са састанка Савета министара Европске уније 15. августа.

Данас се огласило и Министарство спољних послова Русије, оценивши да апел Брисела трећим земљама да не извозе пољопривредне производе у Русију показује да ЕУ не жели да напусти перспективно руско тржиште и изнело уверење да те земље могу саме да одлуче како да се понашају.

Према речима портпарол МСП Русије Александра Лукашевича, „очигледно је да Брисел нема шта да понуди својим пољопривредницима у смислу реалне надокнаде губитака и зато је неопходно да покаже забринутост на такав трапав начин”.

Лукашевич је у одговору на молбу новинара да прокоментарише изјаве званичника ЕУ упућене трећим земљама да не повећавају извоз пољопривредних производа на руско тржиште, рекао да верује да те земље могу саме да одлуче како да се понашају.

„Верујемо да треће земље на које Брисел апелује могу саме да одлуче како да се понашају у ситуацији која пружа нове услове за пословање и ширење тржишта, укључујући повећање извоза на руско тржиште”, рекао је Лукачевић.

О томе данас пише и угледни швајцарски лист „Ноје цирхер цајтунг” (НЗ З), наводећи да су државе ЕУ упозориле земље кандидате да „не ускачу у рупе на руском тржишту, настале ембаргом Москве на увоз прехрабмених намирница из Уније”, и уз опаску да се од увођења ембарга „нови понуђачи тискају” на тржиште Русије.

И док у Турској не хају много за упозорења Брисела, она се у земљама кандидатима на Балкану озбиљно схватају. Албанија и Црна Гора су одмах скренуле на бриселски курс, док је ситуација компликованија за Македонију, а нарочито за Србију, пише НЗ З.

Казнене мере против Москве су у Србији непопуларне – не само из економских разлога, оцењује лист наводећи да је Русија после Немачке и Италије трећи трговински партнер Србије која је истовремено потпуно зависна од руског гаса.

„Повећањем цене гаса Москва би могла да отера Србију у банкрот. Са друге стране, руски ембарго за ЕУ нуди српској пољопривреди шансу, и то не само захваљујући споразуму о слободној трговини са Русијом”, констатује швајцарски лист.

Русија је недавно забранила увоз прехрамбених производа из земаља чланица ЕУ, након чега је Брисел затражио од трећих земаља да не користе руске санкције како би повећале извоз својих производа у Русију.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић сутра о демаршу ЕУ

* Обавезна поља