v-borБОР – После разговора са пословодством РТБ „Бор“, Вучић је радницима топионице у препуној хали рекао да се влада нашла пред избором да прода РТБ, или да уложи додатни напор да завржи топионицу и на тај начин „купи“ будућност басена, па да му онда тражи партнера, али да задржи већинско власништво, преноси Танјуг.

„Али, после овог додатног улагања, мора доћи до озбиљне контроле пословања и до озбиљних уштеда, јер држава нема новац за бацање“, рекао је Вучић, који се радницима обратио уз помоћ мегафона.

Он је додао да држава располаже са 15 милијарди динара, односно 130 милиона евра за предузећа у реструктурирању и мора да брине и о оним радницима тих предузећа за које се не може наћи решење као за РТБ „Бор“.

„Држава неће бежати од одговорности, али новац који ћемо вам дати не сме бити бачен у бунар“, указао је председник српске владе.

Он је подсетио да је то новац пореских обвезника, односно грађана Србије и да се сваки динар мора трошити одговорно.

„Нема пара у државној каси“, рекао је Вучић и додао да је Србија данас презадужена, јер су неодговорни људи од 2007. до 2009. године трошили новац купујући гласове за изборе, уместо да су се суочили с кризом, дошли међу раднике и рекли да мора да се штеди.

Он је објаснио радницима да држава мора да направи флексибилније тржиште рада, али и да награђени могу бити само најбољи радници, а не они који забушавају на сваком месту.

Премијер је у разговору са радницима борског басена рекао да никада неће прихватити да се за раднике у Србији, било да су то рудари или возачи багера или камиона, залажу они који о њима никада нису бринули.

„Ја вас молим да, онако како сте увек радили, поштујете и волите свој РТБ, своју државу и молим вас да цените то што ће држава знати, моћи, хтети и помоћи да овде чините добро, да имате будућност и ваша деца да имају будућност“, рекао је Вучић.

Показати да се улагања исплате

Премијер је раднике Рударско-топионичарског басена „Бор“ замолио да, када им буде стигла подршка државе посао заврше на, како је рекао, најбољи и најквалитетнији начин, како бисмо показали да су се улагања исплатила, да Србија види да можемо више и боље.

Увек ћу, додао је, доћи и бити спреман да вам се обратим, да трпим и псовке и критике, понекад похвале, да чујем шта мислите и да ја вама кажем шта држава може да уради. „Држава вас неће оставити“, поручио је премијер и истакао да ће финансијска подршка РТБ-у бити реализована до краја ове године, како би се у првих шест месеци наредне могли видети бољи резултати.

Премијер је рекао и да држава нема одлуку о стратешком партнерству. „Ми хоћемо да увек имамо већински пакет у рукама. Сад се игра мења. Сад сви други знају да не могу да уцењују Србију“, рекао је Вучић истакавши да држава покушава да нађе решење и за себе и за раднике РТБ „Бора“.

„У сваком случају, већински пакт ће бити државни и она ће за све остале који долазе да поставља услове“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања радника, Вучић је рекао да не може да се сложи да је држава пљачкала РТБ „Бор“, али да може да каже колико је уложила.

„Нисам ја ни луд ни блесав да дођем овде међу вас 1.000 и да пред свима кажем да ћемо Топионицу да завршимо, а да се то не деси. Ја сам рекао да ће држава помоћи зато што је то важно Србију, вашу децу и државу. И бакар, и злато, и сребро хоћемо да припада и да остане нама и држави Србији“, рекао је Вучић.

О Закону о раду

Објашњавајући измене Закона о раду, он је рекао да је, кад је реч о рударима, задржан бенефициран радни стаж 53 године и три или четири месеца, али да то не може да важи за секретарицу, као што важи за војника који се спрема на фронт.

„Уништили смо државу у претходних 20 година и ми морамо да је опоравимо. Кажу, задужила се држава у претходних шест година осам милијарди само на увећане плате и пензије. А ни у једну фабрику и постројење нисмо уложили… ни за једно радно место“, рекао је премијер.

Он је поновио да је брига за Топионицу, брига за будућност, зато што ће људи у Бору имати тако посла у наредних најмање 50, можда и 100 година.

„Ми морамо да водимо рачуна, не само о томе како је нама данас, већ и како ће бити и 2016. и 2020. године. Ми овде причамо о 30 милиона евра, то су огромне паре. Те паре су улажу да би се обезбедила увећана производња, чистија производња и да би било више шансе да се зарађује“.

„Али, потребна је и ваша одговорност. Ово је последње што држава даје на такав начин и тражи одговорност, обавезу и озбиљност и поштовање новца који уложи. То је ствар коју вас молим да разумете“, истакао је Вучић. Према његовим речима, ако будемо радили и ако будемо знали шта нам је посао, постићи ћемо добар резултат.

„Боримо се са огромним проблемима да бисмо урадили нешто за нашу земљу. Радићемо поштено да нешто од наше државе направимо, али то не можемо сами и не можемо без вас“, пренео је Вучић радницима.

„Држава ће од сада да ради за вас – то сам дошао да вам кажем – и тако ћемо убудуће да се понашамо“, поручио је Вучић.

Говорећи о новом Закону о раду, премијер је рекао да је „блесаво да неко мисли да се закон доноси против некога“, већ да је, напротив, важно да постоји поверење и „да ви знате да смо ми овде да радимо у вашу корист, а не против вас“.

Законом о раду успели смо да зауставимо раст камата на дуговања Србије на међународном финансијском тржишту, навео је Вучић и додао да је и то доказ да сви у свету виде да хоћемо да оздравимо Србију за неколико година.

Навео је да су предложеним решењима у том закону драматично пооштрене санкције за послодавце који не поштују права радника, те да ће се, у том смислу, држава од сада понашати много ригорозније.

„Биће грешака, али важно је да се о свим спорним питањима договарамо и да на цивилизован начин решавамо све проблеме“, закључио је Вучић.

Када држава нешто обећа, то и испуни

Одговарајући на питање одакле рачунице да држава задржи већински удео у Рударско-топионичарском басену „Бор“, премијер Александар Вучић је рекао за РТС да имамо истражена налазишта за наредних 55 година, а да прва ископавања страних компанија показују да је могуће да имамо и налазишта за наредних сто година, и то не само бакра, већ и злата и сребра.

„Са друге стране, овде је питање одговорног менаџмента, можемо ли да будемо одговорнији него што смо били до сада“, навео је Вучић и додао да је смео да дође пред хиљаду радника и да говори и ономе што им није пријало. „Радници знају да, када држава нешто обећа, то и испуни“, каже Вучић.

Премијер се нада да ће држава успети да пронађе мањинске стратешке партнере, јер су они потребни за нова ископавања, да држава не би издвајала искључиво свој новац.

„Завршетак Топионице значи много више новца за нас – овде 97 одсто онога што се произведе иде у извоз – и надам се да ће радови до краја године бити завршени“, навео је Вучић.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Бору

* Обавезна поља