Vucic-Supermen-13БЕОГРАД – Спасавање завејаних грађана у Војводини минулог викенда незванично је проглашено за почетак изборне кампање на интернету. У суботу је РТС објавио ексклузивни снимак акције у Фекетићу током које је први потпредседник владе у једном тренутку преносио дечака из завејаног возила у хеликоптер Војске Србије. Неколико сати касније појавила се пародија са титлом преко оригиналног снимка РТС-а која се руга Александру Вучићу (на титлу у једном моменту Вучић тобож тражи од војника да му се „нахвата неко згодно дете за сликање”). Пародија је исте вечери нестала са интернета, а Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) и Шер конференција (окупља блогере и активисте друштвених мрежа) осудили су оно што су назвали „покушајем цензуре на интернету”.

У недељу се огласио вођа напредњака на „Твитеру” и „Фејсбуку”. Одбацио је везу са цензуром, сам поставио спорни снимак и рекао да му је драго што је насмејао Србију али да сматра да није добро када се, макар и у сврху шале, „деца неумесно називају погрдним именима”.

Јуче се испоставило да је брисање пародије изведено уз помоћ софтвера бугарске компаније КВЗ мјузик, који је јавни сервис поставио прошле недеље како би штитио своја ауторска права. Није брисана само пародија, већ и оригинални снимак на ком није било саркастичних титлова, и то са свих сајтова који нису водили ка званичном каналу РТС-а. По речима уредника сајта РТС-а Љубише Обрадовића, софтвер је подешен тако да препознаје дигитални потпис РТС-а и блокира дупликате и то само са оних сајтова који су га, како кажу у РТС-у, „неовлашћено узели”. У изјави за „Политику” Обрадовић је објаснио да њихов нови софтвер не реагује на политички садржај снимка већ на „незаконите дупликате” и аутоматски их блокира. Кад је реч о клипу који је Вучић објавио (са видљивим жигом РТС-а), Обрадовић каже да „треба питати аутора тог снимка и Вучића одакле га је узео”. „То ће наша правна служба размотрити. Ми штитимо своја права на свом каналу на ’Јутјубу’”, каже уредник сајта РТС-а. Он додаје да снимак вероватно потиче са других сајтова или канала ван Јутјуба, а „РТС не може да блокира Фејсбук на ком је Вучић окачио пародију“.

Овим објашњењем нису импресионирани у АНЕМ-у.  Асоцијација независних електронских медија осудила је јуче експресно скидање сатиричног снимка и оценила да уопште није било места заштити ауторских права у овом случају. АНЕМ сматра да је „коришћење снимака који се односе на дневно извештавање”, као и прерада тих снимака као ауторског дела, „слободно и дозвољено по Закону о ауторским правима” и не сматра се кршењем ауторског права.

У београдској адвокатској канцеларији која се бави ИТ правом наводе да је снимак технички могуће скинути због повреде ауторског права али указују на право слободе говора и да снимак не би изазвао сумњу у цензуру да није скидан. „С обзиром на то да је овај снимак видела јавност, као и да је дат у сврху изборне кампање, поставља се питање да ли се коришћењем легитимних електронских средстава покушава да ограничи слобода говора и на крају политичка слобода”.

Драган Варагић, истакнути блогер и саветник за пословну примену интернета, истиче да на „Јутјубу” има на хиљаде незаконито преузетих клипова са РТС-а.

„То мени говори да је неко директно дао налог да се баш тај садржај блокира. Неко ко је близак СНС-у потпуно независно од централе дао је налог великој страначкој војсци на интернету. Они масовним пријавама могу да блокирају и садржај на ’Јутјубу’, а још лакше налог на ’Твитеру’. Ко је наредио да се то деси нема појма с тим шта је интернет. Јер да је питао људе у странци који су за то надлежни добио би савет да то нипошто не ради. СНС има најбољи наступ на интернету”, каже Варагић.

Када се видела реакција народа, приступило се гашењу пожара.

„Било је врло очигледно да је снимак директна пропаганда везана за изборе. Човек одлази у пустару по снегу а тамо је ТВ екипа која снима како он спасава неко дете. Људи су се изнервирали кад су видели ту причу, а посебно причу са цензуром. Политички опоненти су искористили своје ресурсе и помогли да се прошири број пародија”, сматра Варагић. Једна од верзија је да је цензуру спровела опозиција, што је по његовом мишљењу „ужасно паметно”, али он не верује да су српске политичке странке тренутно кадре за такав подухват.

Интернет бруји, а „Политика” потврђује да је аутор пародије београдски глумац Срђан Милетић, који за наш лист није хтео да коментарише било шта у вези са спотом.

„То је ипак само шала која се претворила у нешто што ми није била намера. Не желим да учествујем ни у чијим предизборним кампањама. Ја се труди да будем хумориста”, рекао је кратко Милетић, који је познат по политичким скечевима (серија „Никад извини” емитована на Телевизији Пинк).


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у снегу и сајбер рат

* Обавезна поља