vucic-vals 2БЕОГРАД – Премијери Србије и Француске Александар Вучић и Мануел Валс положили су данас венце на Споменик захвалности Француској и поручили да две земље веже дугогодишње постојано пријатељство које ће да се развија и у деценијама које долазе.

Вучић је, обраћајући се бројним грађанима у калемегданском парку, рекао да је Србија победила у Првом свском рату најтеже изазове и поручио свима који покушавају да данас уруше њен мир и стабилност – да у томе неће успети.

„Без обзира на то пред какве нас изазове стављају многи који Србији не желе добро, обећавам нигде нећемо да бежимо, ни од кога да се склањамо, да ћемо да победимо и да ће Србија бити нормална, модерна и успешна земља”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да ће Србија показати своју снагу, храброст и одлучност и да ће се у то уверити сви који су помислили да Србију могу да руше „онако како они мисле и како им је пало на памет”.

Премијер Србије поручио је и да је Србија слободна, једна, једина и недељива и да нико неће сруштити стабилност земље, ма колико се трудио.

„Свима који покушавају да уруше мир и стабилност у земљи, који данас позивају на отцепљење дела наших територија, који политиком, а не правом, покушавају да изазову дестабилизацију Србије, поручујем јасно и недвосмислено – Србија је слободна, једна, једина и недељива, стабилност Србије нећете срушити ма колико се трудили”, рекао је Вучић.

Двојица премијера су подсетила да историјске везе Србије и Француске сежу дубоко у прошлост и да је споменик на Калемегдану симбол веза два народа које ће се развијати и у будућности.

„Врхунац пријатељства исказан је у Првом светском рату, када су Србију напала два царства – аустроугарско и немачко, али и суседна Бугарска, док је Француска показала спремност да помогне српским војницима и рањеницима”, рекао је Вучић и додао да је Француска тиме стекла посебно место у срцу грађана Србије.

Премијер Француске рекао је да су две земље биле уједињене и на истој страни у Првом светском рату, док сада уједињено раде на пројекту мира у Европи.

„То је наш начин да кажемо да волимо Србију, као што је она нас волела”, рекао је Валс парафразирајући реченицу која се налази на Споменику захвалности Француској – „Волимо Француску, као што је она волела нас”.

Влас је рекао да је тај споменик сведок постојаног пријатељског и храброг и захтевног односа које две земље спаја, јер, како је рекао, ми умемо да будемо такви у односима са правим пријатељима.

Према његовим речима пријатељство два народа које је дуготрајно попут француско-српског потребно је да се одржава и за генерације које долазе, и у вези с тим најавио да ће се француска влада у наредном периоду ангажовати на рестаурацији споменика како би му се „вратила младост”.

Премијер Француске је рекао да његова земља није заборавила храброст Срба у Великом рату, што документује и декрет француске владе из 1920. којим је додељен Орден витеза легије части граду Београду, чије становништво, како је рекао, није устукнуло пред већим непријатељем и које је показало огромну храброст.

„Елан који нас је носио да се боримо тада носи нас и данас да одговоримо пред модерним изазовима”, рекао је Валс и указао да две земље данас веже и заједничка сарадња две војске у мировним мисијама Европске уније на афричком континенту.

Он је рекао да младе генерације треба да наставе пријатељство које везује две државе, да међу народима руше зидове и граде мостове.

„Француска спремно чека Србију на њеном отвореном путу ка Европи”, пренео је још једном Валс поруку званичног Париза да помогне нашој земљи у процесу европских интеграција.

„Премијеру Вучићу, водимо две државе, делимо исте вредности, страствене смо патриоте, и знамо где желимо да уложимо нашу енергију за будућност својих земаља”, закључио је француски премијер.

Полагању венаца претходило је интонирање химни Србије и Француске, а на церемонији је хор Француске школе у Београду извео песму „Креће се лађа Француска” која сведочи о помоћи коју је та земља пружила Србији и за коју је премијер Валс рекао да је изузетно дирљива.

Двојица премијера су, после церемоније, разговарала са окупљеним грађанима, међу којима су били и представници друштава пријатеља Француске и за неговање традиције ослободилачких ратова.

Полагању венаца присуствовали су и министри у влади Србије, народни посланици, представници Војске Србије и Француске, градоначелник Београда и други представници градских власти…

Валс: Млади да граде заједничку будућност Србије и Француске

Србија и Француска имају заједничку прошлост, али и будућност – а то је Европа, изјавио је данас у Београду француски премијер Мануел Валс, уз поруку да та будућност припада младима и да они треба да је граде.

„Прошлост не смете да заборавите, ниједан њен део, али морате да напредујете, а знам да за то имате пуно снаге и воље”, рекао је Валс обраћајући се студентима током предавања које је одржао у Ректорату Универзитета у Београду.

„Ја имам веру у Србију, исто као што је и Француска имала 1914. када је Србији пружила своју руку”, истакао је премијер Француске.

Он је поновио да економска сарадња Француске и Србије није на нивоу наших пријатељских односа и оценио да млади треба да учествују у пројектима развоја те сарадње.

Подсетивши да традиција размене студената између две земље сеже још из периода Првог светског рата, Валс је изразио жељу да се број српских студената у Француској утростручи до краја деценије и навео програм „Еразмус” као добар начин да се поспеши мобилност младих.

„Европска унија, коју често критикујемо, како у Француској тако и у Србији, доста тога пружа младима, нарочито кад је реч о мобилности, а млади су тога често и свеснији него њихови родитељи”, приметио је он.

„Ви треба да водите земљу ка Европи, а за то данас имате моћна средства каква раније нису постојала – друштвене мреже. Ви сте градитељи Србије и Европе будућности”, поручио је Валс младима.

Француски премијер је напоменуо да је свестан сумњи које постоје у нашој земљи кад је реч о европским интеграцијама, с обзиром на историју Србије и региона и „ране које још нису зарасле”.

Он је, међутим, младима поручио да су економске потешкоће управо разлог да верују у европски пројекат.

„Привреда ЕУ и привреда Србије су веома повезане и зато Србија треба да буде пуноправна чланица Уније, што ће убрзати њен економски и друштвени развој”, истакао је француски премијер, поновивши да су реформе у том циљу неопходне, и то не само економске, већ и на другим пољима.

Он је поздравио програм који Влада Србије спроводи на путу ка Европској унији и оценио да је Србија учинила много више у циљу побољшања ситуације у земљи него друге државе које су већ чланице ЕУ.

„Сви елементи тог програма – јачање привреде, успостављање правне државе, борба против корупције, унапређење слободе медија и, нарочито, јачање стабилности на Балкану – чине да ствари иду у добром правцу”, рекао је Валс.

Без тог циља придруживања ЕУ, можда ствари не би ишле тако, указао је он, нагласивши да је ЕУ фактор убрзања.

„Иако има још пуно тога да се уради, Србија је учинила много више у циљу побољшања ситуације у земљи него друге државе које су већ чланице ЕУ”, оценио је Валс и поручио: „Морате да наставите са напорима”.

Он је изразио наду да ће његова посета, захваљујући присуству бројних медија, допринети да се промени слика о Србији и да ће још више појачати интересовање младих Француза за нашу земљу.

Студентима се обратио и српски министар просвете Срђан Вербић, подсетивши на подршку коју је Француска пружила младим Србима који су се у тој земљи образовали у периоду Првог светског рата.

„Као министар просвете, изражавам наду да ће нам наши француски пријатељи, поред подршке коју нам пружају на путу ка ЕУ, помоћи и у унапређењу нашег обазовања”, рекао је Вербић.

Француски премијер, који завршава дводневну званичну посету Београду, изјавио је раније данас да његова земља Србију чека раширених руку на њеном путу ка Европи.

Његовом предавању на Ректорату присуствовали су представници Владе Србије, декани, професори и студенти Београдског универзитета, ученици француске школе у Београду и велики број представика медија.

Валс: Деца Обреновца представљају најлепшу поруку наде

ОБРЕНОВАЦ – Никада нећу заборавити децу Обреновца која представљају најлепшу поруку наде, рекао је данас француски премијер Мануел Валс који је са премијером Србије Александром Вучићем у посети Обреновцу.

Премијере су испред зграде општине дочекали Обреновчани, а ученици основних школа и најмлађи чланови културно-уметничких друштава госте су поздравили заставицама Француске и Србије.

„Има тренутака када са политичке и дипломатске димензије пређемо на нешто много јаче а ово је тај тренутак”, рекао је Валс на заједничкој конференцији за новинаре са српским премијером Александром Вучићем у згради општине Обреновац.

Валс је поручио на крају посете Београду никада неће заборавити два дана које је овде провео.

Према његовим речима, француски ватрогасци који су помагали у поплављеном Пожаревцу и Костолцу били су задивљени храброшћу становника погођених области и доживели су јединствене тренутке које никада неће заборавити, осетили солидарност и склопили пријатељства са угроженим мештанима.

„Као пре сто година Француска и Србија поново стоје заједно”, рекао је он и додао да Француска жели да и даље учествује у радовима и обнови.

Обративши се грађанима Обреновца окупљеним испред зграде општине, Валс је поручио да ће Србија и Француска градити заједничку будућност у ЕУ и да ће Француска бити уз Србију.

Тиме што је помогла погођеним подручјима у Србији Француска може да буде поносна на себе јер је била са Србима у тешким тренуцима, као и пре сто година, рекао је он.

„Никада нећу заборавити овај тренутак и сусрет са вама Обреновчанима. Никада”, рекао је Валс.

И Валсу и Вучићу грађани окупљени испред зграде општине су скоро непрекидно аплаудирали.

Ускоро француска компанија отвара радна места у Обреновцу

ОБРЕНОВАЦ– Премијер Александар Вучић најавио је данас да ће једна компанија са већинским француским капиталом за седам дана потписати са Владом Србије меморандум о разумевању а затим и уговор који ће омогуићи посао за 1.400 људи у Обреновцу.

„Ми смо тиме, чини ми се, за Обреновац учинили највећу ствар – да људи раде, да могу да живе од свог рада, да деца имају будућност”, рекао је Вучић и захвалио грађанима на стрпљењу, разумевању и поштовању државе.

Вучић је приликом обиласка Обреновца с француским премијером Мануелом Валсом захвалио француској влади на брзој и ефикасној помоћи након поплава које су задесиле то место као и на ангажовању француских фирми које су помогле у санацији штете.

Наводећи да је до сада у Обреновац уложено пет милијарди динара, да су сазидане или се зидају 64 куће, Вучић је подсетио да су Обреновчани прошли кроз голготу, због чега разуме да људи не могу бити задовољни, али је истакао да је влада учинила све што је могла да им помогне.

Захваливши француском колеги Вучић је рекао да је посетом Обреновцу учинио највећу част том месту у претходних пет деценија.

„Почаствовани смо и охрабрени вашом посетом и поносни што вас је хиљаде људи дфочекало” рекао је Вучић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је поносан што може да поздрави Маунела Валса као највећег државника који је био у Обреновцу у последењих 50 година, истакавши да нас је посебно дирнула лична жеља француског премијера да дође у Обреновац,

Чучковић је захвалио француској држави и друштвено одговорним компанијама из те земље које су помогле обнову Обреновца после разорних поплава, наводећи да ће сваки договор који буде направљен са премијером Србије у Обреновцу бити спроведен у дело.

Након обраћања Чучковића приказан је кратак филм који представља сведочанство о ономе што се догодило у Обреновцу.

Вучић и Валс обишли кућу у изградњи у Обреновцу

ОБРЕНОВАЦ– Премијери Србије и Француске Александар Вучић и Мануел Валс обишли су данас локацију на којој се, средствима француске владе, гради једна од седам породичних кућа у Обреновцу и поручили да ће бити завршена до Божића.

Вучић је у разговору са петочланом породицом Ивашковић, у насељу Забрежје, у Обреновцу, рекао да се санација последица поплава у том граду полако приводи крају и да ће људи бити задовољни.

„Када за седам дана потпишемо уговор са једном фирмом, чији назив још не могу да објавим, мислим да ћемо своју мисију у Обреновцу завршити”, рекао је премијер.

Валс је оценио да ће изградња куће бити леп поклон за Божић за породицу Ивашковић, подсетивши да је и Француска у више наврата била погођена поплавама.

Он је истакао да нико није заштићен и да је нужна превенција природних катастрофа.

Према његовим речима, потребна је и солидарност, какву су показале Француска и Србија.

Изградња седам породичних кућа у Обреновцу, површине од 80 или 100 метара квадратних, почела је ове недеље, а извођачи радова су француске компаније Лафарж, Сен-гобен група и Шнајдер електрик, које ће у те објекте уградити своје најквалитетније материјале.

Власник куће Дејан Ивашковић рекао је Танјугу да је добио обећање да ће градња куће бити готова до зиме, до када би требало да се усели.

„Тада би све требало да буде готово по принципу кључ у руке. Чекали смо неко време, али смо увек веровали да ће све бити завршено”, рекао је Ивашковић додајући да су куће његових првих комшија такође оштећене током поплаве, али да се за сада на њима не ради.

Француски медији: Прича о француско-српском пријатељству

ПАРИЗ/БЕОГРАД – Француски медији известили су данас о посети премијера Француске Мануела Валса Србији истичући у први план везе које уједињују две земље.

„Фигаро” доноси текст под насловом „Мануел Валс у Београду: прича о француско-српском пријатељству”.

Текст о везама које уједињују две земље почиње реченицом исписаном на Споменику захвалности Француској на Калемегдану – „Волимо Француску као што је она нас волела”.

„Упркос срџби и бесу Срба 1999, када је Француска учествовала у НАТО бомбардовању њихове земље (Споменик захвалности Француској био је том приликом прекривен црним платном), интензитет односа наших двеју земаља, уједињењих кроз векове пред турском претњом, немачким империјализмом или нацистичким варварством, сигурно није промакао Мануелу Валсу”, наведено је у чланку.

Подсећајући на седам векова блиских односа двеју земаља, „Фигаро” примећује и да су боје српске заставе изабране на основу боја француске заставе.

Радио Франс ентернасионал (РФИ) наводи да је циљ Валсове посете Београду унапређење економских односа Француске и Србије и истиче да је премијер, први пут откад је ступио на чело владе, позвао делегацију челника великих француских компанија и малих и средњих предузећа да га прате у посети.

„За француског премијера, Србија, стратешка земља на Балкану, предуго занемаривана, може да постане партнер првог реда”, оцењује РФИ и додаје да Париз подржава чланство Србије у ЕУ.

Агенција Франс прес известила је да је Валс у Београду обећао да ће Француска пружити Србији „братску руку” на путу ка чланству у ЕУ.

Француска агенција пренела је и да је француски премијер подсетио Београд на значај добрих односа с Приштином и наставак постизања напретка у дијалогу јер ће то, како је казао, убедити државе чланице ЕУ у посвећеност Србије евроинтеграцијама.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Валс положили венце на споменик захвалности Француској

* Обавезна поља