„Твој тата ради у иностранству, је ли тако?“ – упитао је председник Србије девојчицу. „Да, ради у Немачкој“, одговори она. „Ако бих ти рекао да имам идеју и план како да твог тату, али и све друге очеве вратим у Србију?“, поново упита он. „То бих волела највише на свету“.

Разговор Александра Вучића и девојчице део је предизборног спота Српске напредне стране под слоганом “За нашу децу”.

Градећи град од коцкица, планирајући путеве, школе и вртиће, њих двоје разговарају о томе шта још треба саградити у Србији.

“Пут”, рекла је девојчица.

“Кад имају путеве, људи имају више шанси и више могућности за посао”, рекао је Вучић.

Девојчица, потом, додаје: “Могу да иду код бабе и деде”.

“Да направимо још школа и вртића?” – пита потом.

“Аха, да деца имају где да уче”, рече девојчица.

“То је важно. Направићемо још обданишта и школа. Наставићемо да градимо за нашу децу”, поручио је Вучић, да би на крају спота порука била о враћању свих очева који раде у иностранству – у Србију.

Ово, иначе, није први пут да се у предизборним кампањама користе деца.

Последњи случај, како наводи портал Инфоцентрала.рс збио се у Основној школи у Поточцу код Параћина, где је снимљена група активиста СНС у јакнама са обележјима странке, како уређује двориште а у томе учествују и малолетни ђаци.

Како је Нова.рс већ писала, политички аналитичар Цвијетин Миливојевић и професор на Факултету политичких наука Ђорђе Павићевић, још су се, након мартовског расписивања избора сагласили у оцени да слоган СНС “За нашу децу”, представља злоупотребу деце у политичке сврхе.

Миливојевић је тада, гостујући на Н1 уочи ванредног стања, констатовао да опозиција није уочила још једну ствар, а то је да слоган владајуће партије представља превод слогана с којим су немачки нацисти изашли на изборе 1934. и 1936. године.

“Искрено верујем да Вучић не зна, није информисан, али верујем да део његовог изборног штаба зна који су били ударни слогани Адолфа Хитлера пре него што је постао то што је постао. Владајућа странка води страховиту кампању да је опозиција фашистичка, Бошка Обрадовића називају фашиста Обрадовић, а РИК се прави да није одавле, што би рекао Неле Карајлић”, указао је Миливојевић.

Телевизија Н1 упућује захтев РЕМ-у да процени да ли је у споту прекршен Правилник о заштити права малолетника у области медијских услуга

После почетка емитовање изборног спота СНС, у ком се уз председника СНС појављује дете, у јавности се поставило питање да ли је овим пропагандним спотом прекршен Правилник о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга.

Телевизија Н1 упутиће током дана званичан захтев Регулаторном телу за електронске медије да да јасно тумачење правилника зато што се у њему, између осталог, наводи: „Забрањено је користити учешће малолетника у програму у политичке сврхе или на други начин злоупотребљавати то учешће“.

ССП тражи забрану спота

Странка слободе и правде (ССП) оценила је данас да је промотивни спот председника Србије Александра Вучића у коме се појављује са једном девојчицом, скандалозан и тражи од Регулационог тела за електронске медије (РЕМ) да забрани емитовање истог у року од 24 сата.

„Странка слободе и правде захтева од РЕМ-а да у року од 24 часа закаже ванредну седницу на којој ће забранити емитовање скандалозног предизборног спота Српске напредне странке у коме Александар Вучић на шокантан начин злоупотребљава малолетну девојчицу у политичке сврхе, и на тај начин сву децу у Србији доводи у позицију да постану његове медијске жртве“, наводи ССП у саопштењу.

Овај предизборни спот је, како оцењује ССП, најгрубље кршење Конвенције Уједињених нација о правима детета, и Кодекса о заштити деце од политичких злоупотреба, и незабележен је у историји предизборних кампања у савременом свету.

„РЕМ има обавезу прописану законом о електронским медијима члан 23, и Правилником о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга (Службени гласник Републике Србије 25/2015) да одмах забрани емитовање овог спота, пре него што наступи још већа штета од његовог емитовања, односно још веће узнемирење деце и родитеља“, наводи ССП.

Странка слободе и правде позива све државне институције, новинарска удружења, и организације за заштиту права деце да дигну глас против незабележене злоупотребе деце радиочувања недемократске власти једног човека.

„Позивамо, и мисију Европске уније, и ОЕБС да се јавно огласе, и осуде ову манипулацију деце која је само још један доказ да у Србији 21. јуна нема никаквих избора већ је то само позоришна представа Вучићевог режима у којој су жртве сви грађани Србије, па чак и деца“, истиче ССП у саопштењу.

Вучић о споту са дететом: СНС ће повући предизборни спот с дететом ако надлежни тако одлуче

Једино још да замолим грађане да гласају за моје политичке противнике, каже Александар Вучић поводом примедби опозиције, које следе, како каже, шта год да ради.

Вучић је то рекао поводом захтева Странке слободе и правде да РЕМ забрани његов предизборни спот у којем разговара са једном девојчицом, те подсетио да је опозиција имала децу у скоро свим својим спотовима. “Они су имали децу у свим спотовима. Могу да вам излистам 50 спотова и Бориса Тадића и Драгана Ђиласа и других. Потребно је да само да имате сагласност родитеља. Ми ћемо свакако поштовати одлуку надлежних”, навео је он и додао да у споту нема ружне речи, нити било чега спорног.

Вучић у предизборној кампањи, 30.05.2020 – Фото: Инстаграм/Будућност Србије

Не разуме, при том, шта је спорно у том споту СНС, одбацује примедбе да је реч о злоупортреби деце и истиче да је прибављена сагласност родитеља детета, те наводи да у споту нема ружне речи, нити било чега спорног и да зато не разуме шта им смета.

Уколико нам надлежни органи забране спот, ми ћемо такву одлуку поштовати, изајвио је председник Србије и СНС-а Александар Вучић, коментаришући захтев опозиције РЕМ-у да се предизборни спот напредњака у коме се са Вучићем појављује девојчица забрани.

Разговор Александра Вучића и девојчице, којој жели да “врати оца из Немачке”, део је предизборног спота Српске напредне стране под слоганом “За нашу децу”. Представници ССП и Један од пет милиона тражили су његову забрану, а према оцени ССП на спот је “најгрубље кршење Конвенције Уједињених нација о правима детета и Кодекса о заштити деце од политичких злоупотреба и незабележен је у историји предизборних кампања у савременом свету”.

“А што да се забрани? Злоупотреба детета? Само сам се питао шта ће да ураде”, навео је он.

Вучић је изјавио да ће поштовати одлуку надлежних органа, ако таква одлука буде донета.

Чланица РЕМ-а Вишња Аранђеловић – Обуставити емитовање спота

Обустава даљег емитовања спота Српске напредне странке, у којем је председник са малолетним дететом, довољна је и примерена, изјавила је чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије Вишња Аранђеловић, подсећајући да је правилником тог регулатора забрањено коришћење деце у политичке сврхе, преноси УНС.

Чланица РЕМ-а Вишња Аранђеловић – Извор: НСПМ

Аранђеловић је за Удружење новинара Србије рекла да је Правилник о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга јасан и да је према њему забрањено коришћење деце у политичке сврхе, без обзира на то да ли постоји сагласност родитеља.
„Од момента када је СНС листу назвао ‘Александар Вучић – За нашу децу’ службе за мониторинг РЕМ-а са посебном пажњом посматрају њихову кампању. Очекујем да ће се ово питање наћи пред нама у недељи која следи“, каже она.

Истиче да брзина реаговања РЕМ-а не зависи једино од рада службе, већ и да су поједини чланови Савета захтевали да материјал за седницу добијају три дана раније, што њих како се сада испоставља, каже, успорава.

„Видећемо шта ће рећи извештај службе. Чини ми се да су овај спот емитовале све телевизије чији рад прати РЕМ у предизборној кампањи. Сматрам да је обустава даљег емитовања спота сасвим довољна и примерена“, рекла је за УНС Аранђеловић.

УНС подсећа да је председник Александар Вучић изјавио да ће СНС, чији је он председник, повући предизборни спот са дететом уколико државни органи тако одлуче, као и да је у овом случају важна сагласност родитеља, коју су они имали.

УНС је члановима Савета РЕМ-а упутио питања да се изјасне да ли је емитовањем овог спота прекршен правилник, на који начин ће РЕМ у том случају реаговати и да ли ће забранити његово даље емитовање или покренути поступак против телевизија које су га приказале.

Горан Весић – Лицемерне оптужбе о злоупотреби деце у споту СНС-а

Заменик Градоначелника Београда Горан Весић одговорио је на критике о томе да председник Србије Александар Вучић предизборним спотом злоупотребљава децу у кампањи.

– Србија је демократска земља са широком слободом изражавања и медијским слободама. Захваљујући томе сви можемо да видимо колико су лицемерни поједини медији када оптужују председника Вучића за „злоупотребу“ деце у политичкој кампањи – написао је Весић.

Гора Весић – Фото: Снимак екрана/YouTube

Од објављивања спота друштвене мреже не мирују, критике не престају, и све се своде на једну – коришћење и манипулација.

– Нови спот Александра Вучића је невиђена злоупотреба деце у политичке сврхе. За време власти СНС је више од 600 хиљада људи напустило Србију. А сада ће као он да помогне да се врате. Пре само два месеца је оптуживао наше грађане који раде у иностранству да су донели Цовид 19… – написао је један корисник твитера.

Међутим, како Весић наводи, Вучић није урадио ништа неуобичајено, и подсећа на раније, сличне случајеве.

– Желим да подсетим те медије и појединце који их воде како је изгледала кампања 2012. њихових тадашњих шефова Ђиласа и Тадића са све децом у предизборним спотовима. Тада су им спотови са децом били у реду, а данас то најжешће нападају. Нико не може нити жели да забрани било коме да пише глупости. Али, молим вас, не рачунајте да ћемо сваку од тих глупости примити здраво за готово. Јер српски народ, на вашу жалост, ипак размишља и памти. А што се тиче опозиције, када немате политику са којом бисте изашли на изборе, принуђени сте да се бавите оваквим глупостима. Што би рекао наш народ: докон поп и јариће крсти. Твитераши би рекли: само ћу оставити ово овде – навео је он на свом Фејсбук профилу.

Осим Вучића и СНС, на удару критика нашла се и Телевизија Н1 која је, између осталих, емитовала овај спот у оквиру предизборног програма. Телевизија је након тога саопштила да ће упутити званичан захтев Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) да да јасно тумачење правилника који регулише ову област.

– Зашто нисте затражили процену од РЕМ- пре него што сте пустили онај накарадни спот?? – наводи се у једном коментару.

Сандра Рашковић-Ивић – Спот треба забранити

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да би требало забранити предизборни спот председника Српске напредне странке Александра Вучића у којем се појављује са девојчицом, јер је, како је оценила, реч о злоупотреби детета каква „није виђена ни у кратким филмовима нити на фотографијама које је снимала Ева Браун“.

Санда Рашковић-Ивић – Фото: Снимак екрана/YouTube

– Вучићу је мало што је злоупотребио децу у називу листе „АВ – за нашу децу“, а сви знамо да они само о својој властитој деци брину, док осталу децу игноришу или децом опозиционих политичара пуне таблоиде – навела је Санда Рашковић Ивић у писаној изјави, а саопштила је Народна странка.

Рашковић Ивић је оценила да Александар Вучић – ипак неће повући спот.

Како се, уосталом, ишта може очекивати од човека који се обраћа соби пуној телевизора? Ако је до дигитализације, много је, а с девојчицом у споту, ако је и до кампање, безочно је – закључила је Санда Рашковић Ивић.

Насловна фотографија – Инстаграм/Александар Вучић


Извор: НСПМ, Нова, Бета, Данас, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и злоупотреба деце у политичке сврхе (преглед)

* Обавезна поља