Ако Приштина буде укинула таксе, даћу све од себе, док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење, изјавио је Александар Вучић на седници парламента о КиМ и указао да ћемо, ако не пристанемо на компромис, све изгубити.

„Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфкликт или да пробамо да тражимо решење. Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење, у коме ће се водити рачуна о интересима нашег народа, безбедности наших људи, црквама и манастирима, као и о интересима Србије”.

Вучић је поновио да ће се залагати за некакво компромисно решење и нагласио да прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође.

„То говорим зарад историје, јер претпостављам да је могуће да не дођемо до компромиса у наредних пет или 10 година, а то би била катастрофа и за Србе и Албанце. Последице би биле катстрофичне за нас у економском ,социјалном и демографском аспекту.„

Истиче да тренутно нема чак ни дијалога, као и да договор и компромис нису пораз, већ победа – ако не пристанемо, изгубићемо све.

То је, како каже, поручио лажним родољубима и заштитницима српских интереса који би да туђа деца бране КиМ.

„Важно је да истакнем да ма колико многи уживају у нерешавању и мисле да зависи све од светских околности… свако ко то говори не говори истину. Ако не буде компромисног решења, биће напада Албанаца на Србе на Косову, јер Албанци губе живце”, додао је Вучић.

Ако буде компромиса, биће референдума, а исход  обавезујући

Ако буде компромисног решења, мада сам скептик по том питању, народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Сводећи данашње обраћање у парламенту, председник Србије је рекао да нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таксе.

„Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка. Уколико укину таксе ићи ћемо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромисно решење. Уколико га случајно буде, а скептик сам по том питању, доћи ћемо и пред парламент и пред народ да се о томе изјасне. И за разлику од неких других земаља, чланица и нечланица ЕУ, код нас ће одлука народа да буде обавезујућа. А не – референдум није прошао, али кога брига за референдум”, рекао је он.

Код нас ће бити онако како одлучи народ и онако како народ буде рекао, нагласио је Вучић.

Ако ништа од тога не буде случај и дође до најгорег сценарија, и Албанци нападну наш народ на КиМ, ма колико то било тешко, а веома је тешко, јер се на КиМ налази НАТО – прогон и погром српског народа нећемо дозволити.

„Имали смо довољно ‘Олуја’, ‘Бљесака’ , много несрећа и више такве несреће српском народу нећемо дозволити”, поручио је он.

Како каже, о томе су обавештени и највиши међународни представници, укључујући и команданта НАТО.

„И то је један од малих разлога због чега погрома и прогона нема, а да су се неки сетили да треба да имају војску и полицију 10-12 година раније можда бисмо нешто више могли да сачувамо”, додао је он, преноси Танјуг.

Фото – А.Васиљевић

У рашкој области неће бити нестабилности

Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима и Бошњацима да не морају да брину, јер, истакао је, у рашкој области неће бити нестабилности.

Он је у парламенту рекао да је зачуђен што у Санџаку постоје политичари који би да у тој области изазову неку врсту нестабилности, тражећи специјални статус.

„Не разумем ста радите против свог бошњачког народа, ако хоћете да кажете да ћете да тражите специјални статус, напуштање војске и полиције…? Ви имате три општине у којима сте већина, а ста ћете са 63 општине у којима су Срби већина у БИХ?”, запитао је Вучић, преноси Танјуг.

„То ви покрећете, не ми”, указао је Вучић и додао да би га обесили у Бриселу да је он то покренуо.

Навео је да тамо ћуте поводом тога, као што ћуте и за Тачија, Раму, Харадинаја који хоће да праве „велику Албанију”.

Он је поручио грађанима Србије да то што он ћути и не реагује значи да у овоме нема велике опасности.

„Нити шта могу да угрозе, нити да ураде. Зато, Бошњаци и Срби, будите мирни и у добру да живите у Србији”, рекао је Вучић и додао да ће ускоро ауто пут између Сјенице и Новог Пазара, као и други пројекти.

Вучић захвалио Русији, Кини, Индији…

Председник Александар Вучић рекао је да су западне силе које су признале једнострано проглашену независност Косова одлучне да по сваку цену „истерају независност до краја”, али и захвалио оним државама које то нису учиниле, посебно Русији и Кини.

Вучић је на посебној седници Скупштине Србије истакао да Србија има пријатеље и међу онима који су признали Косово и међу онима који нису, као и да сви они имају своје интересе.

Истакао је, међутим, да је захвалан Руској Федерацији, а посебно председнику Владимиру Путину, јер је он висе пута помогао Србији да се не усвоје резолуције и други акти против интереса Србије, као и у разговорима о непризнавању КиМ.

Вучић је изразио захвалност и Кини и њеном председнику Си Ђинпингу на подршци Србији, као и Индији, свим азијским и бројним афричким и латиноамеричким земљама, земљама Океаније које нису признале независност.

Говорећи о региону, Вучић је рекао да је на самиту у Берлину био изненађен испадом БиХ, да је Црна Гора била коректна, преноси Танјуг.

Он је истакао и да ће Србија морати да ради на поправљању односа са Северном Македонијом и Хрватском, са којом то иде тешко.

Где је тај Обилић који ће да врати Косово?

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у парламенту да се наслушао прича о томе ко су издајници у Србији и поручио да о томе немају право да говоре они који ничим нису заштитили српски народ.

„Наслушао сам се тога за најбоље Србе да су издајници, од предвечерја косовске битке до данас. А то су нам увек саопштавали најгори Срби, најтеже епитете користили и најгоре увреде изговарали, а да никада нису ни сагледали шта ко ради ни шта су чији резултати”, рекао је Вучић у обраћању на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Због тога је, каже, увек тражио да се погледају резултати и да се види шта остаје иза нас.

„Ја бих поставио питање за све њих. Да ли постоји тај јунак, тај Обилић, тај осветник Косова, данас? Који ће једним чином и тако лако, како они причају, да врати свету земљу под наше окриље. И где је он?”, питао је Вучић.

Како каже, нека му, међу владикама, песницима, интелектуалцима, политичарима, покажу тог јуначког сина.

„И верујте одмах ћу да се склоним и пустим га да заврши тај свети посао, јер ја нисам у стању. И признаћу да сам био издајник и да сам продао ту најскупљу српску реч Косово. У супротном то нећу никоме да дозволим, јер знам колико се борим и колико вреде људи са којима то заједно радимо и са којима се заједно боримо – и за Косово и Метохију и за Србију на Косову и Метохији”, поручио је Вучић.

Само пре тога нека ми покажу, каже Вучић, шта су то они сачували великим речима и бусањем у национална прса и паролама.

„Нека ми покажу како је то у Пећи, Урошевцу, Ђаковици, како је њихов горући патриотизма једног Србина сачувао, колико их је ко на Косово вратио”, упитао је Вучић.

Цитирао је Александра Тијанића који је рекао да би сви Срби дали живот за Косово, али ко то од њих хоће да оде да живи на Косово.

„Колико су Тачија, Харадинаја, Весељија натерали у бег, на крају зашто то све причају овде у Београду по кафанским баштама, а на Косову их нема? Зашто не оду у Приштину да тамо организују протесте против независности Косова? Или бар једно песничко вече, молебан, али да на то и Тачи дође, да се покаје и да каже да су у праву”, упитао је председник.

Зашто увек за своје скупе речи нуде туђе животе по најнижој могућој цени, упитао је Вучић, преноси Танјуг.

„Доста је тога било. Не може Србија више да издржи ту количину лажи и лицемерја, не може да настави напред док се гуши у измишљеној прошлости и лошој садашњости. Немамо простора за самообмане, бајке, пароле, лажне мотиве и лажне идоле. Али, немамо времена ни за оне који би да предају све, који би да оголе Србију, да српски народ оставе и без његове суштине и без његовог духовног постојања”, рекао је Вучић.

А ови „велики јунаци”, додао је, слободно нека га анатемишу.

„Ја од тога што је истина нећу да одступим, а све што сам вам данас рекао је апсолутна истина. Немам право на то, нећу да лажем и нико ме за то није овластио. Ако сам због нечега дошао овде то је да кажем истину, ону која ће нам омогућити да се ослободимо баласта лажи, која ће нам омогућити да видимо где смо и шта нас је снашло и шта и колико можемо”, додао је он.

Како је рекао, прва лекција кад је реч о КиМ мора да буде како да се ослободимо свих својих пораза, тако што ћемо прво да их разумемо и да се суочимо са тим поразима.

„ Али онда да схватимо да на том истом Косову смо могли да тек можемо да побеђујемо. И да Србија може и мора да побеђује и да у најтежим поразима расте семе победе и то у ономе што смо из губитака научили”, навео је Вучић.

Сви они који говоре о сопственом јунаштву а то јунаштво су доказивали тиме што су бољима, вреднијим од себе говорили да су издајници и да не штите довољно српски народ , а српски народ никада нису заштитили, па чак ни тиме што би му подигли углед унутар српског народа, а камоли у међународној заједници, немају никакво право да о томе говоре, каже Вучић.

За њега је важно шта остаје и да ли ћемо оставити будућност за своју децу.

„Зато сам се за ово борио, зато сам поносан на овај извештај, и зато сам поносан на све вас који разумете шта је истина и да морамо да се боримо и да је много борбе пред нама”, поручио је Вучић.

На крају је цитирао Борислава Пекића:

„Треба гледати право, јер да се хтело гледати иза себе добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје а не дедова својих, јер част неће зависити од тога одакле долазимо него куда идемо.”

Циљ и план Албанаца су јасни, снажнији одлучују

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Косову и Метохији поново прича, али је истакао и да је много раније, 2010, завршено све што се тиче Косова и Метохије.

Вучић је истакао да је план Албанаца да нас свим оним што раде доведу у ситуцију „нове нормалности”, јер то је њима дозвољено, а са, како је рекао, циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Косова, преноси Танјуг.

„Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера”, казао је Вучић.

„Нису успели, јер су Албанци имали снажнију заштиту, рекао је Вучић”, додајући да је и њима то рекао.

Вучић је навео да су са тим циљем уведене и таксе, иако су супротне свим међународним нормама.

Он је истакао да ниједна од држава чланица ЕУ није предузела било шта против албанске стране, сем што је Федерика Могерини издала једно саопштење.

Вучић је навео да Албанци по милион пута причају о великој Албанији, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

Такође, одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе КИМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999 ни 2006., ни 2008., а после тога све су постале неповредиве.

„Лупетају да ће се отворити Пандорина кутију, она је отворена много раније”, истакао је Вучић.

Тражили смо време да сачувамо земљу

Председник Александар Вучић истакао је данас да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака и повратили углед Србије и успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто, преноси Танјуг.

„Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном, али то радите јер волите своју земљу”, објаснио је Вучић у обраћању на седници Скупштине Србије о КиМ.

Он је истакао да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била ДОС-овска власт, без војске и полиције, са формално проглашеној независност Косова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, је немамо више глава за губљење и деце за бацање, што никада нисмо ни имали.

Објаснио је да је Србија учествовала у разговорима са циљем да чувајући политичку стабилност, подижући економију, тиме повећавајући шансу да људи остану у земљи и повећа могућност за одбрану националних интереса.

Подсетио је да де факто, када је дошао на место министра одбране војску нисмо ни имали, да смо уништавли Стреле за 142 долара по комаду, да смо имали само један авион који је могао да полети, а само ове године добијамо више хеликоптера него што смо купили у протекле три деценије.

Истакао је да се Србија налази на путу европских интеграција и да хоће да припада том делу света и друштва.

„Неко ће да каже ‘зашто’? Морамо имати у виду да 68 одсто наше трговине обављамо са ЕУ, одакле су и највећи инвеститори. Данас само немачке компаније код нас запошљавају 60.000 људи”, указао је он.

Вучић је рекао да је у протеклих седам година разговора пошло за руком да повратимо углед наше земље и вратимо питање Косова на сто.

„Не са великим шансама за нас да ћемо са сигурношћу нешто да добијемо, већ да можемо да тражимо, да можемо да се за по нешто боримо”, казао је он.

Вучић је рекао да су доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притисака, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Инсистирали су, како је пренео, на Газиводама и Валачу, указујући да Немци у преносној мрежу губе 32 милиона евра годишње, што за ту земљу није ништа.

„А, то што ми губимо 52 милиона евра због такси месечно…шта брига било кога”, констатовао је он.

Вучић је казао да је преко Газивода и Валача покушано да се изврши притисак на наш народ у Зубином Потоку.

Навео је да наш народ на Косову плаћа струју у висини од 11 одсто, те да су наши губици 150 милиона годишње на северу Косова, али да се олакшицама боримо за опстанак нашег народа.

Вучић на седници Скупштине о КиМ, 27.05.2019.

Нису формирали ЗСО, јер им је то дозволио Запад

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле – вама је дозвољено да је не испуните”, рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ, преноси Танјуг.

Он је истакао да је прошло шест година, а да Албанци још нису омогућили формирање ЗСО, као што је прошло више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога „не секира”.

Он је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

„Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу”, рекао је Вучић.

Он је истакао да то није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.

Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.

„То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да брине о српском народу и о онима грађанима који желе да држава Србија о њима брине, а да није нарочито заинтересован за то шта се дешава у Качанику, Глоговцу, Сувој Реци..

За 30 година преполовљен број Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић данас је упозорио на катастрофалне размере националне катастрофе кроз коју је наш народ пролазио наводећи да од 1961. године и демографски губимо тле под ногама на Косову и Метохији.

Те године имамо 27 одсто Срба, вец 1971. – 21 одсто, 1981. године 15 посто Срба, а 1991. само 11 одсто, што знаци да је за 30 година број Срба на КиМ преполовљен.

Колике су размере националне катастрофе показује и број српске деце у школама: тако је 1961. српске деце било око 100.000, 1999. – 59. 000, а данас свега 16. 000 српске деце у сколама, преноси Танјуг.

Вучић је изнео податке о поражајућим демографским кретањима.

Данас на Западном Балкану живи 7,46 милиона Срба, а око 4 милиона и 70 000 Албанаца, навео је Вучић додајући да је у Србији негативан природни прирастај, а Албанци имају позитиван.

Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца.

Према проценама УН из 2015. Срба ће бити 6,23 милиона, док ће Албанаца 2050. бити за 1,92 милиона више, и то 5,99 милиона.

2100. биће 9,64 милиона Албанаца, а Срба око 4,327 милиона.

Вучић је истакао и да би се остварио позитиван прирастај жене у Србији треба да рађају 3,2 деце, иначе ћемо имат малу шансу да говоримо о сопственом опстанку.

Он је рекао и да после деведесете, ко год дошао на власт, без обзира какаве намере имао, био је у тешкој ситуацији да нешто сачува, а томе су, како је навео, допринели бројни проблеми као што су лоше одлуке комунистичких власти о забрани повратка Срба и Црногораца на КИМ.

Дужност ми је да говорим истину али борићу се за Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је као председнику посао да људима саопшти истину о свим битним стварима, па и о Косову, али да то не значи да се неће борити за српски народ који тамо живи, преноси Бета.

„Истину. Понекад горку, понекад непријатну и ма каква била, али истину. Али немојте ни за тренутак да помислите да нећу да се борим за наш народ на Косову и Метохији. И то више од оних који истину знају али је прећуткују. И који би да за Косово ратују туђа а не њихова деца”, рекао је Вучић на седници Скупштине Србије.

Он је захвалио свима који су дошли на седницу јер желе да разговарају одговорно о озбиљном и тешком проблему, и то не само проблему за Србе на Косову већ и за све грађане Србије и целину српског народа.

Вучић је додао да сви треба да се питају да ли Србија може да рачуна на међународну правду по питању Косова, када је управо противправно бомбардована због Косова 1999. године, као и да ли има право да прави непријатељство са онима од којих зависи будућност Србије.

Представљајући историјски контекст власти над територијом Косова и Метохије, Вучић је казао да Срби после 1389. године опет владају тим простором од 1912. и Балканских ратова до, условно говорећи, 1999. године и Кумановског споразума од када како је рекао, Косовом и Метохијом управљају Албанци и део међународне заједнице који је подржао косовску независност.

Он је казао да је по проценама из 1455. године на територији данашњег Косова и Метохије живело око 98 одсто Срба а да су 1871. Срби чинили 32 одсто становништва а „Арбанаси” како је рекао, 64 одсто.

„После српско-турских ратова и Берлинског конгреса дошло је до великог и тешког прогона Срба. Тада најдраматичније губимо у броју Срба на Косову и Метохији и по први пут 1890. године Арбанаси представљају већину у Косовском вилајету са 48 одсто”, казао је председник Србије.

Вучић је навео и да је од 1961. до 1991. године број Срба на Косову и Метохији смањен са 27 на 11 одсто.

„По подацима из 1961. године имамо 27 одсто Срба на Косову и Метохији, 1971. имамо 21 одсто а већ 1981. имамо 15 одсто Срба. Пад броја се наставља и 1991. имамо 11 одсто Срба на Косову и Метохији, више него дупло у тих 30 година смо изгубили”, рекао је Вучић.

На Косову живи око 93.000 Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је 2017. године на Косову живело 94.998 Срба, а да их је данас за 2.000 мање. Од тог броја 47,1 одсто је на северу, 52,9 одсто на југу, а проценат се повећава на северу јер је безбеднији, рекао је Вучић је подносећи извештај о Косову у Скупштини Србије, преноси Бета.

Он је навео да је Албанаца на Косову између 1.162.000 и 1.325.000, односно много мање него што Албанци представљајају. Вучић је рекао да држава покушава да врати Србију у живот и да више нема „глава за губљење ни деце за бацање”. Он је рекао да, чувајући политичку стабилност и подижући економију, Србија увећава све друге шансе чак и оне да брани националне интересе.

Вучић је казао и да му није лепо што мора о Косову да разговара са председником Косова Хашимом Тачијем, али да мисли да је Тачију ипак горе што мора да разговара са њим. „Горе је Тачију да разговара самном него мени са њим, али морам да разговарам не зато што ми је лепо, него јер волим своју земљу”, истакао је Вучић. Он је казао да је 2010. све било завршено и готово што се тиче Косова, али да је актуелна власт успела да питање Косова врати на сто, не са великим шансама, али са шансама да се Србија ипак „нешто пита”.

Вучић одговара на питања посланика у Скупштини – Фото: БЕТА

Одговори Вучића на питања посланика

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Народној скупштини, одговарајући на излагања шефова посланичких група, да Срби данас немају никакво подозрење према Мађарима који живе у нашој земљи, нити имају проблем са улагањима Будимпеште.

Он се захвалио Балинту Пастору због тога што је говорио о нечему што једна део јавности у Србији није желео да чује.

„Покушао сам у једном тренутку да говорим о томе… мислим да је веома важно да људи сагледају мађарски пример и да виде да земља може да буде веома снажна. Јер тако смо и ми остајали без наших територија насељеним Србима у Хрватској, Црна Гора је данас самостална. Али, то не значи да је Србија слаба и не би требало да значи”, рекао је Вучић.

Захвалан је Пастору и на томе што је примети да српска власт ради на унапређењу образовања на мађарском језику.

„И поносан сам што можете да отворите одељење на мађарском са пет ђака. Све што мислите да треба да се уради, спремни смо да урадимо. Знате да то није мали корак, посебно када водимо разговоре са ММФ и да увек гледамо да обезбедимо сигурност јавних финансија. Али, то не може да буде трошак који не може да буде прихваћен са наше стране”, рекао је Вучић.

Навео је да је недавно разговарао и са његовим оцем, Иштваном Пастором, и да су констатовали заједно неке ствари.

„Пошто ми је мајка из Бечеја ја то знам, иако се у миру живело, увек се говорило:То су Мађари, они имају своје или, то су Срби, они имају своје. То говори и чињеница да ми Срби слабо говоримо мађарски, што не говори добро о нама, али данас никакво подозрење немамо, зато се нисмо плашили ни Орбанових улагања”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

И никад неће бити проблема, сваки ваш динар, евро, форинта, никада неће бити проблем, казао је он и додао да жели да већина Мађара остане да живи у Србији.

„Молим да пренесте наше поруке не само љубазности, већ и симпатије према Мађарима и свима другима”, рекао је Вучић, додавши да сличне речи чује и од мађарског премијера Виктора Орбана.

Открио је да је Орбана молио да неку инвестицију направи и у Републици Српској и да му је Орбан обећано да ће то и урадити.

„Хвала мађарском премијеру, влади, држави што какве кораке праве према српком народу”, рекао је председник Србије.

Посланику Странке модерне Србије Александру Стевановићу је казао да је изненађен његовим говором, јер би, како каже, „90 одсто тога могао одмах да прихвати”.

„Да се нашалим, значи да ћемо морати политички да обратимо пажњу и нађемо теме у којима се не слажемо и да вас критикујемо. Озбиљан говор и хвала вам на доприносу озбиљности седнице”, рекао је Вучић.

Говорећи о делу опозиције који данас није присуствовао седници о КиМ, а одговарајући на констатацију посланика Ђорђа Милићевића, Вучић је казао да је „дошао тамо где су га тражили и звали” и у складу са послаником, али да њима није одговарало да разговарају о тако важној теми у Скупштини, а желели би, каже, један дан с њим, други дан без њега, да разговарају „о чудним тајкунским захтевима” – ко ће руководи РТС-ом и ко ће да управља РЕМ-ом.

„Ја данас појам немам какве су то ингеренције РЕМ-а, али видим да они сви знају, али зато о КиМ све знају, али да не уђу у парламент, и да не сучеље мишљење ни са ким”, рекао је Вучић.

Упитао је шта желе да постигну тиме што људе „јуре по степеницама Скупштине”.

„Хоћете да их тучете и још се хвалите тиме. Чиме се поносиш? Постоји ли другачије име за то од фашизма”, упитао је Вучић и додао да се никада у историји Србије није догодило да некоме буде збрањен улаз у Скупштину.

Говорећи о разговорима у Сабору СПЦ, Вучић је подвукао да су тамо вођени „добри и важни” разговори, да су и представнци СПЦ свесни озбиљности ситуације на КиМ и да се можда са њима не саглашава око свега, али да поштује улогу цркве.

„Црква је важна за опстанак српског народа”, истакао је председник и додао да је, на пример, захваљујући манастиру Крка у Далмацији српски народ опстао на тим просторима, те да је таква ситуација и данас на КиМ, јер је црква место окупљања нашег народа.

Каже да у Сабор СПЦ није ишао да „соли памет”, већ да одговара на њихова питања, по њиховом позиву и да су разговарали на озбиљан начин.

Вучић је захвалио свим посланицима који су присуствовали данашњој седници на посвећености у решавању косовског проблема.

„Нисам се никада ослањао на друге, знам да долазе тешка времена, али знам ко ће остати до краја и борити се за идеје модерне Србије, а ко ће да одустане. Ја ћу се борити за нормалну и пристојну Србију”, закључио је Вучић.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић на седници Скупштине о Космету

* Обавезна поља