Модератор панела је Стивен Адлер, главни уредник Ројтерса, а осим Вучића, у разговору о медијима учествују Метју Галиција, директор Дафне Галиција фондације, Тина Канделаки, главни продуцент руске Матцх ТВ, Мартин Барон, извршни уредник „Вашингтон поста“.

На прво питање да ли је оправдана критика Влада упућених медијима, председник Србије је одговорио:

Хвала вам што сте ми дали шансу да овде говорим, иако то нисам заслужио из много разлога. Хтео сам да кажем да је Србија поправила економију и поносан сам на то. Први пут имамо суфицит у буџету трећу годину за редом, све у вези с економијом смо урадили на добар начин. Оно што нисмо урадили на добар начин су поларизовани медији, ту имамо много проблема – рекао је Вучић.

Говорећи на форуму, где је у публици између осталих и белгијска краљица Матилда, , Вучић је поменуо случај новинара Милана Јовановића и Гроцке. Рекао да је његова гаража запаљена, и да је цела породица била у опасности.

“Поменућу вам један пример, да бисте могли да научите нешто из мог случаја. На једној конференцији у Пољској, Метју (Каруану Галиција, син убијене малтешке новинаре Дафне Каруану Галиција) се припремао и добио је информације од српских новинара да је ситуација у Србија критично лоша. Затим је рекао: ‘Мислимо да ће Србија бити наредна земља у којој ће неки новинар да страда’. Ја овде нисам да се браним, нити да нападам Метјуа, нешто се десило чак и у Србији. Један човек је написао нешто у локалним новинама за које никад нисам чуо, против локалних моћника. На наше изненађење, напали су му гаражу и подметнули пожар који се проширио на кућу. Његова породица је била угрожена, и сетио сам се Метјуових речи, иако нисам мислио да се то може десити у мојој земљи”, рекао је Вучић, говорећи о нападу на новинара грочанског портала Жиг инфо, Милана Јовановића.

– Нисам могао да верујем да се то десило у мојој земљи. И даље мислим да је део тих оптужби лажан. Ухапсили смо човека који је то урадио, и жену која му је помагала, али „мастермајнд“ није био ухапшен. Мислим да знам ко је био иза тога и очекујем да финализирамо случај за недељу или десет дана – рекао је он.

Председник је навео и да је после тог напада научио да треба да буде опрезан, и да због тога случај напада на Јовановића мора бити завршен.

Морамо да будемо брутални у тим случајевима. Говорим о нама, не критикујем опозицију због тога што провладине новинарке називају дрољама и курвама, јер им се не свиђа шта раде. Говорим о ономе што ми морамо да урадимо”, истакао је он.

Вучић је подсетио да Србија у последње две године има “не баш најбоље оцене” Репортера за граница и Фридом хауса о слободи медија и слободи говора. “Како сам поносан на економске реформе, на ово друго нисам поносан”, навео је он.

“Јуче сам разговарао са људима из Репортера без граница, позвао сам их да дођу, да нам пруже неопходну подршку, да доведу стручњаке, посебно у домену државне помоћи медијима, јер се то чини кључним. И сигуран сам да ћу за годину, две бити овде и рећи да сам поносан на слободу медија и слободу говора у Србији, као што сам поносан на економске реформе које смо спровели”, поручио је председник Србије.

Говорећи о лажним вестима, Вучић је рекао да лажне вести у Србији нису криминализоване, јер би се то могло протумачити као сузбијање слободе изражавања.

„Председниче Вучић, били сте критични према медијима у својој земљи. Шта треба да се деси да би вама било угодније са новинарима?“, питање је које је, између осталог, и председнику Србије поставио модератор панела, главни уредник Ројтерса Стивен Адлер.

– Само пре тога једна реченица о утицају слободне штампе на економију – то је нешто од велике важности за ЕУ, јер Србија је привукла преко 60 одсто укупних инвестиција на Балкану – ФДИ. Имамо добре законе у економији, веома флексибилан Закон о раду, субвенције, привући ћемо 75 одсто ФДИ на Западном Балкану, ако бисмо могли да се хвалимо добрим резултатима у овим областима – рекао је председник Србије.

Модератор панела је опоменуо Вучића речима “молим Вас да будете брзи и да одговорите на питање, како бисмо оставили простор и за питања публике”

– Морамо сви да променимо себе, морамо да осигурамо слободно окружење штампе и ја ћу то урадити. Ниједан лидер у свету неће рећи овакве речи као ја данас, него ће се бранити. Ја се нећу бранити, то је лако. Али, нешто друго не можемо да победимо, нико од нас – био сам на конференцији за медије у Абу Дабију, и Саркози је, провоциран је од стране Јапанца који је био на Форбсовој листи, рекао је да нема лидера у свету. Саркози је у ствари рекао – нема лидера у данашњем свету. Имате друштвене мреже, како један човек може да се бори са хиљадама лажних и правих профила? – препричао је Вучић и додао:

Ако питате људе у мојој земљи, иако имате све бројке које сам представио, они ће рећи да се осећају као да су сиромашни, да нису задовољни. То значи да чињенице нису у моди, емоције су нешто што се продаје, а увек је лакше продати негативну емоцију него позитивну емоцију – закључио је председник Србије, додавши да ће проблем везан за то имати свако коме је посао да се бави чињеницама у данашњем свету.

Вучић новинару Н1: Поносан сам што критикујете рад Владе 24 сата дневно

Новинар Н1, Хрвоје Крешић поставио је потом питање председнику Србије:

Највећи проблем у Србији је вербална агресија власти према новинарима. Када говоримо о томе, моја мрежа је још критична према Влади Србије. Кад год би моје колеге дошле на вашу конференцију за медије, ви бисте увек нагласили да су то колеге с америчке телевизије, и то радите у земљи где рећи да је неко из земље која вас је бомбардовала није баш комплимент – питање је новинара Н1.

– Хвала вам на питању. Прво, драги Хрвоје, нисте могли да нађете ништа лоше што сам рекао о вашој станици. И добро је што сте чули да они раде свој посао, критикују Владу 24/7 без икаквих проблема. То је нешто на шта сам поносан. Са друге стране, пре 6-7 месеци, ваш новинар ме замолио да то више не истичем. Питао сам: Говорим ли нешто што није тачно или вас то повређује? Рекли су: Да, нама то смета. Рекао сам: ОК, нећу то поновити. И то се више није догодило. Није све црно-бело, ја увек примам све новинаре у мојој земљи и ја сам једини који то ради. Ако бисте неке новинаре послали у опозиционе штабове, они не би све новинаре пустили. Ја сам увек спреман да се променим – одговорио је Вучић.

Рускиња Вучићу: Како сте успели да твитујете током панела?

Тина Канделаки, главни продуцент руске Match TV, током дискусије обратила се Вучићу – „Председниче, видим да сте сад твитовали, током панела. Како сте успели?“

Сви су се насмејали, а Вучић је одговорио да то не ради он.

– За то су задужене оне даме тамо – показао је председник на своје сараднике у публици.

Александар Вучић учествује на Светском економском форуму у Давосу на панелу „Слобода медија у кризи“

Председник Србије Александар Вучић учествовује данас на Светском економском форуму у Давосу на панелу „Слобода медија у кризи“ с уредником Вашингтон поста, председником Ројтерса и генералним секретаром Амнести интернешенела.

Светски економски форум је организовао панел у сарадњи с агенцијом Ројтерс, а учествоваће и Метју Каруану Галиција, син убијене малтешке новинарке Дафне Каруану Галиција.

Светски економски форум у најави панела наводи да су претње новинарима и медијским организацијама достигле нове нивое с напорима да се угуши слобода изражавања.

„Да проблем буде већи, нека истраживања показују да су медији постали институције које глобално уживају најмање поверења. Шта треба урадити да се реше ти изазови и зашто је слобода медија важна“, наводи се у најави.

Поред Вучића и Каруануа Галиција на панелу учествују уредник угледног америчког дневника Вашингтон пост Мартон Барон, генерални секретар организације за заштиту људских права Амнести интернешенел Куми Најду и председник агенције Ројтерс Стивен Адлер.


Извор: Блиц, Н-1, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Давосу, на панелу о медијима

* Обавезна поља