Улазак Српске листе у владу Рамуша Харадинаја је врхунац бешчашћа, оценио је Вук Јеремић у Новом дану ТВ Н1. Национални интереси су, према његовој оцени, третирани на начин који ће захтевати кривични поступак против актуелне власти у Србији. Јеремић сматра и да је Саша Јанковић зарадио да данас буде први човек опозиције.

Јеремић поручује да је улазак Српске листе у владу Рамуша Харадинаја на Косову, врхунац бешчашћа с обзиром на то да је нови косовски премијер “ноторни ратни злочинац”. Каже и да не верује у наводе да је Српска листа самостално донела ту одлуку, и тврди да су је власти у Београду натерале да “учествује у вређању интелигенције грађана”.

“Мислим да Београд није имао никакво морално право да захтева, а захтевао је од Српске листе да уђе у ту владу”, тврди Јеремић и оцењује да је реч о поруци председника Александра Вучића Западу – да је у стању да уради све, само да наставе да га подржавају.

Јеремић тврди и да је актуелна власт обећала Западу да ће признати Косово, иако нема доказе за такве тврдње.

“Не могу да вам кажем дан, локацију, да сам био присутан на том састанку, нити сам разговарао са неким ко је био присутан и то чуо, али уколико посматрате континуум развоја косовске приче у претходних пет година, начина на који се власт поставља у претходних пет година, начина на који општи са Западом, поруке које долазе са Запада, више је него очигледно”, сматра он.

Јеремић каже и да интимно верује да су национални интереси третирани на начин који ће захтевати кривични поступак против актуелне власти.

“Верујем да ће бити пуно процесних радњи након што ова власт оде, не само у контексту заштите националних интереса, већ корупције, криминала, злоупотребе јавних ресурса”, поручује он.

На примедбу да јавно најављује суђења, а да нема доказе да је ико обећао признање независности Косова, Јеремић је рекао да су суђења „баш зато и потребна“ да би се, како је навео, утврдило шта је ко и коме обећао.

“Биће доста суђења, озбиљних, која ће имати свој крај, за разлику од оних која је водила ова власт”, уверен је он.

 

Немам право на личне хирове према Ђиласу

На питање да ли ће Драган Ђилас бити заједнички кандидат опозиције за градоначелника, како је то објавио лист “Ало”, Јеремић је рекао да Ђилас још није одлучио да ли ће учествовати на изборима, и да није имао прилике да разговара са њим.

“Имам разлога да будем огорчен према Ђиласу, избацио ме је из странке и то када сам био председник Генералне скупштине УН, али немам право на личне хирове. То треба да буде наш заједники наступ, свако ко је искрена опозиција (и обавеже се да неће сарађивати са СНС-ом) је добродошао”, поручио је Јеремић.

Саша Јанковић зарадио да буде лидер опозиције

Јеремић је најавио и да ће оснивачка скупштина његове странке бити одржана крајем октобра, али да име чува у тајности јер је било “бирократских подривања других опозиционих актера”.

Странка ће, како каже, бити заснована на вери да будућност Србије почива на знању и снажном развоју, као и на грађанском друштву са утемељењем у националним вредностима.

Одбацује оцене да је лежерно схватио формирање странке и сматра да би тај процес трајао и дуже, да није чињенице да се ближе београдски избори на којима његова странка има намеру да учествује.

Јеремић је и даље при ставу да је један кандидат за градоначелника најлакши начин да опозиција однесе победу у главном граду.

“Не кажем да је једини начин, већ најизвеснији да се оствари победа… Да сви будемо заједно, то би био рецепт”, поручује он и истиче да је Саша Јанковић, учинком на председничким изборима, зарадио да данас буде први човек опозиције, те да не види ништа спорно у принципима за сарадњу у Београду које је изнео Јанковићев Покрет слободних грађана.

“Ја га апсолутно подржавам у напорима његовим да консолидује Покрет, а затим и целу опозицију. Има велику одговорност с обзиром да је први, и не желим да му отежевам ситуацију”, поручује он.

Коментаришући раскид сарадње Покрета слободних грађана и ДС-а, Јеремић је рекао да је спремност ДС-а да разговара са властима о промени Устава била “гром из ведра неба”.

На примедбу да је ДС, чији је члан тада био, 2012. о промени Устава разговарала са СНС-ом, Јеремић каже да су услови тада били другачији, и да је друштво било слободно и отворено за дијалог.

 

Имао сам већину за Србију на сваком гласању о Косову

На питање како би реаговао да је неко њему најављивао суђење зато што је Косово, док је он био шеф дипломатије, једнострано прогласило независност коју је тада признало 88 држава, Јеремић је рекао да му је Вучић у то време претио да ће га “обесити на Теразијама”.

Додаје и да је, упркос свему, успео да са ограниченим ресурсима спречи да више од пола земаља на планети призна Косово, да спречи чланство Косова у свим међународним организацијама, и да обезбеди већину за Србију на сваком гласању.

Међутим, на процесу који је иницирао, Међународни суд правде оценио је да косовска независност није у супротности са међународним правом, након чега је приштински лист „Коха Диторе“ освануо са насловном страном “Хвала ти Вуче“. Јеремић ипак тврди да саветодавним мишљењем Међународног суда правде, тај процес није окончан.

“Требало је да се заврши у Генералној скупштини УН. Једно од пролазних времена било је изрицање саветодавног мишљења, а процес је требало да буде окончан усвајањем саветодавног мишљења у Генералној скупштини са одређеним текстом. Тај одређени текст, који је поднела Србија, садржао је реченицу да ‘с обзиром да је косовска незавиност неприхјватљива, позивамо на наставак преговора под окриљем УН’”, каже Јеремић.

Та резоулција је, међутим, повучена упркос, како каже, његовом противљењу и томе што је обезбедио већину за њено усвајање. “Нисам био спреман да узурпирам институционални оквир Србије, када је Влада донела одлуку, морао сам да је спроведем.”

На питање када је Александар Вучић почео да влада као хулиган (како то Јеремић тврди у интервјуу за најновији број НИН-а), будући да је у марту 2014, приликом сусрета са Вучићем, његову власт и свој однос према њој описивао речима да је “за Србију важна њена политичка стабилност, која ће допринети значајнијем приливу страних инвестиција”, Јеремић је рекао да је саставни део председавања Генералном скупштином УН да се не изјашњавате о унутрашњим питањима било које земље, укључујући и своју.

“Морао сам да поштујем правила игре о немешању у унутрашња политичка питања”, оправдао се гост Новог дана.

ВУЧИЋ ВЛАДА КАО ХУЛИГАН

БЕОГРАД – Још постоји простор да опозиција победи на београдским изборима, али мислим да то неће бити могуће било којим другим наступом осим заједничким, оценио је председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић који додаје да је једина црвена линија раздвајања одлучност партнера да после не буду у коалицији са режимом.

Уколико дође до потпуно дезинтегрисаног наступа, уколико свако буде ишао на своју страну, са својом листом и причом, бојим се да ћемо пропустити реалну шансу да режиму нанесемо ударац од којег не би могао да се опорави, рекао је Јеремић за НИН.

Јеремић је оценио да је главна карактеристика регионалне политике Србије вештачко креирање криза за потребе насловних страна режимских гласила.

„Уместо да се води озбиљна политика, смишљају се шпанске сапунице које имају за циљ да их исти они који су их режирали неколико дана касније и реше, не би ли се показали као миротворци и гаранти стабилности на Балкану“, објаснио је Јеремић.

Он сматра и да не постији ниједан промил шансе да, уколико дође до гласања, Македоноија не гласа за чланство Косова у УНЕСКО, баш као и Црна Гора.

Говорећи о унутрашњем дијалогу на који је позвао Александар Вучић, Јеремић је истакао да је „пред нама дуга серија дијалога Вучића и Марића о свим кључним државним питањима“.

„Не говорим метафорично, плашим се да он заиста доживљава разговор са Марићем у „Ћирилици“ као адекватну форму за унутрашњи дијалог“, навео је он.

Био бих зачуђен, нагласио је Јеремић, када бих чуо да било који острашћени заговарач косовске независности не подржава Вучића. Такви као што је Мајкл Полт, Вучића с правом виде као највећу наду за њено пуно заокруживање.

Јеремић је, упитан о Вучићевом позиву „да дође да се шутирају“, оценио да то одражава његов хулигански ментални склоп и систем вредности, где је физичко насиље легитимни, саставни део.

„Стиче се утисак на постоји један број западних политичара који имају интерес да Балкан послужи као „тампон зона“ Европе према Блиском истоку“, рекао је Јеремић и навео да је демократски поредак ту вишак.

„Потребан је само Управник, а Александар Вучић испуњава све карактеристике ефикасног управника кампа и зато окрећу главу од његових безобзирних ексцеса“, закључио је Јеремић.


Извор: Н - 1, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Вук Јеремић о Вучићу и Српској листи

* Обавезна поља