Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Новом дану да је председник Србије Александар Вучић затражио састанак са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом у понедељак увече за среду.

„То се не ради Уједињеним нацијама, то се не тражи данас за сутра. То лоше изгледа у очима међународне заједнице“, сматра Јеремић.

Додаје да је из међународних извора сазнао да је председник Вучић тражио да нема обезбеђење током боравка у Њујорку.

„Није јасно да ли је он био у приватној или службеној посети. Оно што мислим да се десило јесте да је он отишао у приватну посету, у пратњи су били чланови породице, али и чланови кабинета. Након што је у јавност процурело да је он тамо, наврат-нанос у понедељак увече је тражио састанак с Гутерешом“, сматра Јеремић и оцењује да су „у УН схватили да је тражио састанак у очајању“.

Јеремић каже да има сазнања да су се председник Србије Александар Вучић и председник Косова Хашим Тачи састали у Паризу и додаје да је „чудно што је Тачи отпутовао за Њујорк истог дана кад је то учинио и Вучић“.

Кривичне пријаве због пребијања у Смедеревској Паланци

Вук Јеремић је поновио тврдње да је председник Изборног штаба Народне странке у Смедеревској Паланци пребијен у понедељак, свега неколико сати након посете Јеремића том граду где се у недељу одржавају локални избори.

„Напад се десио у селу Водице, поред Смедревске Паланке. Тукла су га четворица, а успели смо да утврдимо идентитет двојице. То се десило пред много сведока, у кући симпатизера Народне странке на ког су вршили притисак активисти напредњака па је стога звао председника нашег Изборног штаба да дође“, каже Јеремић.

Председник Народне странке је најавио подношење кривичних пријава уз опаску да „то желе да ураде врло прецизно пошто знају с каквим правосуђем имају посла“.

ЗСО мршава накнада за оно што смо дали

Јеремић је оценио да је Заједница српских општина „мршава накнада у преговорима за оно што смо ми предали, а то је телефонски позив“.

„Дошли сте у ситуацију да је на Косову заправо предато све и постоји само једна ствар да би се комплетирао покушај успостављања државности – приступање у формално чланство УН. А то без сагласности Србије не може технички да се догоди“, каже он.

На питање шта би он урадио, Јеремић каже да не би преговарао тако да „све преда“, а да за то не добије ништа.

„Или људи нису знали како да преговарају или су преговарали тако што су давали уступке, а добијали за себе уступке на некој другој страни, не на косовској“, рекао је он.

Укупно гледајући резултат у Београду није задовољавајући

Председник Народне странке оценио је да, укупно гледајући, резултат на београдским изборима није задовољавајући.

Јеремић каже да би био спреман да се договори и са Демокрастком странком, али „није било спремности с њихове стране“.

„Залагали смо се за јединствен наступ опозиције“, подсећа он и додаје да је идеја носиоца листе „Београд одлучује – људи побеђују“ Драгана Ђиласа о уједињену опозиције у један савез „вредна пажње“.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Вук Јеремић – Вучић и Тачи заједно у Њујорку

* Обавезна поља