vukovar-gradska-vecnica-1У Вуковару изгласана измена градског Статута по којима нису предвиђене двојезичне табле на градским установама, институцијама, трговима и улицама у том граду.

За измене је гласалло десет већника владајуће коалиције ХДЗ-ХКС уз подршку већнице ХДССБ-а Славице Јелинић, која је осигурала пресудни глас за прихватање измена Статута, а против или суздржано било је десет већника из редова СДП-а, СДСС-а, ХНС-а и СНС-а, јавља Хина, а преноси Јутарњи.хр.

Изменама Статута су усвојене две одлуке – Статутарна одлука о изменама и допунама Статута и Статутарна одлука о остваривању равноправне службене употребе језика и писма српске националне мањине на подручју Града Вуковара, којом би се поступно осигуравала индивидуална права грађана српске националности у Вуковару.

Предлогу измена Статута, на којима је радио саветнички тим вуковарског градоначелника уз консултације са уставноправним стручњацима из Осијека и Загреба, противили су се већници опозиционих странака, нарочито СДСС-а чији је председник Клуба већника Дејан Дракулић у расправи утврдио да је тиме припадницима српске националне мањине осигурано мање права него што их сада имају.

„Нигде у Статуту не пише да је уведена равноправна употреба српског језика и ћириличног писма у Вуковару“, замерио је Дракулић.

Председник Клуба већника СДП-а Горан Бошњак замерио је „поигравање“ с правима националних мањина у Вуковару.

„И оно мало права што сте предвидели ограничавате, па тако право да грађани српске националости могу градске акте добити на ћириличном писму сужавате тако што прописујете да то могу добити након писаног захтева“, казао је Бошњак.

Изменама Статута нису предвиђене двојезичне табле на градским установама, институцијама, трговима и улицама у Вуковару, а Градско веће дужно је да разматра сваке године достигнути степен „разумевања, солидарности, сношљивости и дијалога међу грађанима Вуковара, те да у складу с расправљеним и донесеним закључцима доноси одлуку о могућности, односно потреби проширивања опсега осигураних индивидуалних права припадника српске националне мањине који живе у Граду Вуковару новим правима“.

Дејан Дракулић: Укинута су нам нека права из Статута 2009.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава сматра да је одлуком о забрани ћирилице Загреб у Вуковар пребацио “врућ кромпир“.

Вуковарско Градско веће је изгласало измене градског Статута према којима нису предвиђене двојезичне табле, односно ћирилично писмо на градским установама.

“На тај начин је врућ кромпир пребачен из Загреба у Вуковар, чиме смо ми доведени у једну неравноправну и врло незахвалну ситуацију“, рекао је Пенава.

Са друге стране, заменик градоначелника Вуковара Дејан Дракулић истакао је да је одлука о укидању употребе двојезичних табли у Вуковару корак уназад када је реч о правима Срба.

“Будући да је донета одлука супротна закону, нека права која смо имали из Статута 2009. године су укинута. Стечена права сада су нам умањена овом одлуком“, рекао је Дракулић.

За измене је гласало десет одборника владајуће коалиције на челу са Хрватском демократском заједницом (ХДЗ) док је десет одборника из опозиције коју предводи Социјалдемократска партија (СДП) било против.

Пресудио је глас одборнице Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ) Славице Јелинић која је подржала измене статута града.

Изменама Статута су усвојене две одлуке – Статутарна одлука о изменама и допунама Статута, те Статутарна одлука о остваривању равноправне службене употребе језика и писма српске националне мањине на подрчју Града Вуковара, којом би се поступно осигуравала индивидуална права грађана српске националности у Вуковару.

Изменама Статута требало би да се поштује прошлогодишња одлука Уставног суда да вуковарско Градско веће у року од годину дана реши питање двојезичности у том граду.

Наиме, Уставни суд је 11. августа 2014. обавезао вуковарско Градско веће да у року године дана, према делу Закона о употреби језика и писма националних мањина у Хрватској, Статутом града пропише и уреди, за цело подручје, односно за поједини део или поједине делове подручја Града Вуковара, индивидуална права припадника националних мањина на службену употребу свог језика и писма.

МСП Србије упутио Хрватској протестну ноту

БEOГРAД – Mинистарство спољних послова Србиjе упутиће наjоштриjи протест Хрватскоj поводом одлуке Градског већа Вуковара о промени Статута града, коjим нису предвиђене двоjезичне табле на градским установама, трговима и улицама у том граду и коjом се захтева да свако обраћање на ћириличном писму подлеже посебноj молби и плаћању таксе.

Усвоjеним изменама директно се негира равноправност употребе jезика и писма, чиме се крше основна људска и мањинска права Срба, саопштило jе Mинистарство спољних послова Србиjе.

„Република Србиjа упозорава Републику Хрватску да jе дужна да поштуjе своjе међународне преузете обавезе и тражимо хитну реакциjу државних органа Хрватске на ову одлуку власти у Вуковару чиjи су наjвиши представници ових дана, у години када цео свет слави 70 година победе над фашизмом, постали познати широj jавности по певању усташких песама из времена фашистичке независне државе Хрватске“, наводи се у саопштењу.

Протестна нота, како се наводи, биће уручена отправнику послова амбасаде Хрватске у Београду Ивану Саболићу.

Раниjе данас градско веће Вуковара изгласало jе измене градског Статута коjи више не предвиђа постоjање двоjезичних табли, односно ћирилично писмо, на градским установама, институциjама, трговима и улицама у том граду.

Пуповац о одлуци вуковарских власти

Председник Српског националног већа (СНВ) Милорад Пуповац оценио је данас да је градско веће Вуковара, усвајањем одлуке о изменама Статута, којима више нису предвиђене двојезичне табле на градским установама и улицама, озваничило кампању која је две године вођена у Хрватској против ћирилице и против припадника српске заједнице као корисника тог писма.

Пуповац је у изјави за Тањуг истакао да та одлука представља кршење уставних и законских одредби у Хрватској, али и гажење одредби приступног уговора Хрватске и ЕУ.

При томе је, како је објаснио, то веће дерогирало овласти хрватске владе о спровођењу закона, волунтаристички протумачило одлуку Уставног суда и створило претпоставке да дискриминира једно писмо – у овом случају писмо српске заједнице у Републици Хрватској и то претвори у статутарну званичну праксу једног градског већа.

„На тај начин, градско веће није само прекршило важеће уставне и законске одредбе у Републици Хрватској, оно је на тај начин бацило под ноге и одредбе приступног уговора Републике Хрватске који је потписало 27 чланица ЕУ, који је прихватио Европски парламент“, истакао је Пуповац.

Према његовим речима, већина коју је ХДЗ формирао у градском већу Вуковара показала је да је могуће ставити ван снаге оно што у Европи представља обавезу и стандарде, а у Хрватској уставне и законске одредбе.

На питање какве реакције се могу очекивати, Пуповац је одговорио да оне могу бити у смислу наставка антићириличне кампање од стране ХДЗ и њихових политичких и неполитичких партнера, и да те реакције могу само довести до продубљивања сукоба између владе и ХДЗ.

Он је најавио да ће Српско народно веће и Самостална демократска српска странка наредних дана размотрити стање настало усвајањем оваквог статута Вуковара и видети које ће кораке предузети „како у земљи тако и унутар Европске уније“.

Градско веће Вуковара изгласало је измене градског Статута који више не предвиђа постојање двојезичних табли, односно ћирилично писмо, на градским установама, институцијама, трговима.

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да ће упутити најоштрији протест Хрватској поводом данашње одлуке Градског већа Вуковара о промени Статута града, којим нису предвиђене двојезичне табле.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вуковар укинуо право на ћирилицу

* Обавезна поља