vulin4Пошто је министар рада Вулин чак два пута прозвао премијера Вучића за то што „трпи” у влади Кори Удовички, потпредседници и министарки за државну управу и локалну самоуправу као да преостаје – или да се одрекне функције или сестре Лидије. Оне сестре која са мужем Американцем и његовом фирмом „Континентал винд” покушава да сагради ветропарк у Србији. Кори Удовички је, бар за сада, изабрала да ћути. Како кажу у њеном окружењу, не жели да се препуцава са колегом Вулином и подсећају на њену изјаву од прошле недеље да ће наставити да ради на спровођењу реформи све док има подршку премијера за то.

Да ли заиста има подршку Александра Вучића сазнаћемо, изгледа, половином месеца, за када је „заказао“ изјашњавање о ванредним парламентарним изборима, а тада ће се, како је рекао у Пожаревцу, осврнути и на све интриге и трикове који су пратили рад владе. Тиме је Вучић одговорио на питање новинара да прокоментарише (прву) изјаву Александра Вулина када му је, путем једне телевизије, препоручио да се одрекне Кори Удовички.

„Мислим да је свима јасно да државни органи раде свој посао, али и да је свима јасно о чему је ту реч. Ја се не бавим интригама и бесмислицама, лажима и препуцавањем”, одговорио је премијер, а преноси Танјуг.

На то је Вулин у току поподнева поново упитао „свог деценијског друга и кућног пријатеља Александра Вучића” како може да трпи да поред њега седи потпредседница владе која се прави да не зна да њена породица директно ради против ове земље и да се не огради. Вулин је колегиници Удовички замерио и то што „једино што влада није испунила из експозеа председника владе јесте – закон о платним разредима”, за који је она задужена. Вулин, отуда, не разуме „да после тога није понуђена оставка, која би можда била одбијена”.

„Зато, Вучићу, треба да идеш на изборе, зато што ово не треба да трпиш”, поручио је са ТВ „Пинк”, додајући да у Влади Србије има и оних којима је на првом месту лични и страни интерес.

Осим што се устремио на Кори Удовички, Вулин је у обе прилике упутио „отровне стрелице” и према Ивици Дачићу, замерајући да је „уздржан у одбрани свог премијера”.

„Не може тако да се учествује у влади – да нам је наша мука само наша мука. А када се облаже члан породице неког другог, када се напада неки пријатељ, када се нападне председник владе, онда можемо и да се склонимо са стране”, поручио је Вулин.

Министар рада се овим порукама придружио онима који као да припремају тле за Вучићеву одлуку о расписивању ванредних избора. Поред тога што се Председништво Српске напредне странке у већини изјаснило за то, готово сви високи функционери напредњака су и појединачно наставили са јавним апелима на шефа странке и владе да повуче тај потез. То је урадио писмом и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, позивајући премијера да се упоредо са локалним и покрајинским одрже и избори за нови сазив републичког парламента.

Пошто напредњаци (још) нису успели да нађу начин да оборе Бојана Пајтића, лидера Демократске странке, са места покрајинског премијера, па да тако издејствују превремене изборе за децембар како су прижељкивали, све је извесније да ће бити у априлу, када је, иначе, крајњи рок за редовне покрајинске и локалне изборе. Колико су извесни и ванредни парламентарни избори можда најбоље говори потез искусног политичара Расима Љајића, који је у недељу објавио да његова Социјалдемократска партија Србије почиње кампању у целој земљи, наводећи да му се чини да ће ипак бити и републичких избора.

Вучић пак каже да још размишља. Он је рекао да ће 15. октобра, или дан касније, уколико тог дана буде заузет састанцима с комесаром Јоханесом Ханом, који у Београд доноси извештај о напретку Србије, обавестити јавност „о свим триковима које је влада прошла у претходном периоду” – почев од, како је рекао, тобоже хиљада мртвих у Обреновцу, тврдње да су министри и новинари чекали хеликоптер из Новог Пазара на аеродрому, прислушкивања, као и написа о томе да је новинарку РТС-а Петру Цвејић „ослободио” у судском процесу због наводне везе са њом, а њу, додао је, никада није ни видео.

„Толико сам се лажи, интрига и бесмислица наслушао – ево, ја идем на детектор, а они се крију на Тајланду, па ће у Занзибар, Канаду, Аргентину… Шта ја треба да радим – да се бавим лажима и препуцавањима сваки дан”, запитао се Вучић.

Можда је премијер случајно поменуо Тајланд, тек, према информацијама „Блица” од прошле недеље, тамо већ неко време борави Лидија Удовички, једина која се још није изјаснила о транскрипту разговора са Пајтићем, објављеном прошле недеље на порталу „Телепромптер”. Чини се да је у одуству Лидије, сестра Кори у центру пажње. Министар полиције и потпредседник СНС-а Небојша Стефановић рекао је, дан пре Вулина, да је морално да она „изађе са ставом или разјасни целу ситуацију”. И шеф посланика те странке Зоран Бабић је навео да министарка мора да се изјасни о наводној корупцији у случају ветропаркова.

Vucic-Udovicki-Vulin-Vlada.png

Тај захтев јој већ неко време стиже и од таблоида који су у међувремену открили да се једино она на седници владе изјаснила против контрамера Хрватској у недавном шестодневном „царинском рату”.

А прича о ветропарковима и сестрама Удовички сеже чак у 2009. када је „Континентал винд” дошао у Србију са намером да гради ветропарк у јужном Банату. Било је то у време владе Мирка Цветковића и министра енергетике Петра Шкундрића, а Кори Удовички је тада била директорка Регионалне канцеларије програмаУНза развој за Европу. У међувремену је промењено неколико министара енергетике и грађевине од чијих је дозвола зависио почетак градње ветропарка, Кори је ушла у владу, а „Континентал винд” до данас није добио папире за градњу.

Када је прошле године ушла у владу Александра Вучића, обавестила је Агенцију за борбу против корупције о породичној вези у компанији „Континентал винд”, што је потврдио и председник одбора те институције Зоран Стојиљковић. „Агенција је тада проценила да пословање те компаније нема никакве везе с министарством које је у надлежности Кори Удовички и да не постоји сукоб интереса”, нагласио је Зоран Стојиљковић пре две недеље када се после Вучићеве посете Вашинготну отворило питање лобирања за градњу ветропарка.

На наше питање зашто је ова прича опет актуелизована када по оцени агенције министарка није у сукобу интереса, Стојиљковић за „Политику” истиче да је кључна политичка позадина целог случаја.

„Све је то постало сувише политички обојено. Више није централна тема то да ли постоји сукоб интереса и ко има везе с којим послом. Увучен је један опозициони лидер и на то се сада фокусирају Вучићеви сарадници. Да није било уплитања Пајтића, да ли би ова прича икад попримила овакве размере”, пита Стојиљковић.

Четири сестре Удовички

Док није одјекнула афера у чијем је средишту америчка компанија „Континентал винд”, широј јавности је била позната само Кори Удовички, која је на политичку сцену ступила после петооктобарских промена. У Београд је стигла из Вашингтона, где је радила у Међународном монетарном фонду, дошавши на место специјалне саветнице министра финансија у Влади Србије Зорана Ђинђића, да би 2002. заменила министра рударства и енергетике Горана Новаковића, а за гувернерку Народне банке Србије је изабрана у јулу 2003. године.

Ужа јавност, наклоњенија културној сцени, зна и за њену сестру Ленку Удовички, редитељку и супругу глумца Радета Шербеџије, која живи, рекло би се, номадски. Девет година провела је у Лондону, седам у Лос Анђелесу, да би се затим настанила у Ријеци… Летње месеце проводи радно на Брионима, где је последњих 15 година један од главних стубова фестивала „Улисес”, односно његов „кућни” редитељ у чијој продукцији је потписала велики број представа: „Покојник”, „Краљ Лир”, „Шекспир у Кремљу”, „Антигона”… У својој биографији уписала је и рад на неколико представа на београдским позоришним сценама, али и на сцени у лондонском Глоб театру. Уметничку каријеру, ипак, како зна да каже, жртвовала је због иностраних ангажмана свога супруга.

Сада се у јавну орбиту винула и Лидија, правник, најмлађа од четири кћери југословенског дипломате, учесника шпанског грађанског рата Лазара Удовичког и Боливијке Каролине Марије де Копакабана Санчез де Лозада, сестре бившег боливијског председника.

О најстаријој сестри Ани има најмање података. Она је професор и играч балета у Њујорку.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вулин против сестара Удовички

* Обавезна поља