За најновији корак уклањања Србије са Космета, интегрисање правосудног система  у српским срединама у тзв. „косовско правосуђе“, предвиђена је позната техника манипулације „одложеним  дејством“, чија суштина је у томе да се примена неке непопуларне мере или решења помери за одређени временски период како би време релативизовало могућу неповољну реакцију јавности.

Једноставно, одлука се доносе данас а почетак примене одложи за онолико колико се сматра за потребно да се „жаба прогута“. Када време за примену дође појави се кратка вест као обавештење и готово. Ова мера иначе је омиљена поштапалица савременог глобализма, али и Александра Вучића који већину својих обмана српских грађања заснива на некој њеној варијанти (поскупљења струје, „оставка“ Синише Малог, случај „Савамала“, „унутрашњи дијалог“ итд). У фарси званој „бриселски процес“ последњи пут смо је имали у недавној додели телефонског броја шиптарској парадржави коју је потписао Расим Љајић и рушења потпорног зида на чувеном Мосту у Косовској Митровици, које је под окриљем ноћи спровео Горан Ракић, тада само градоначелник Северне Митровице, а сада већ и „Шеф“ Вучић-Вулинове Српске листе. По заслузи.

У овом случају конкретно се ради о капиталном уступку који је српска страна извршила 2015. године на једној од бриселских сесија почетком 2015. године. Према шаблонима технике, на дан почетка примене тзв. „Споразума о правосуђу“, који је након доношења 2015. изазвао жестоке реакције и критике свеколике стручне јавности, појавио се Марко Ђурић да најави како ће споразум бити спроведен до петка (20.10.2017.), и како он није још једна у низу капитулација већ „победа“ за српски народ на КиМ. (Сећате се оног „5:0 за нас“).

Он је, гостујући на РТС- у, изјавио да овај Споразум доноси Србима на КиМ “нову правну сигурност и да је боље за Србе да имају Србе који решавају имовинско-правне и кривичне спорове. „А не као до сада када су им судили Албанци и када смо имали неретко етнички мотивисане пресуде. Надам се да ће то поправити положај Срба“(1), рекао је он, не либећи се ни да отворено лаже, на начин на који би му и сам Вучић позавидео:

„Ово је први пут од 1999. да ћемо имати суд са српском већином, са председником суда Србином у Косовској Митровици и Тужилаштво са српском већином. Очекујем да ће овај велики и важан посао за српски народ на КиМ бити завршен до петка“(2)

Свезнајући Марко. При томе је само „заборавио“ да каже како су до првог дела имплементације тог споразума, краја 2015-те када се Вучићев режим, мимо Устава и закона, једноставно одрекао српских  судија на КиМ, Срби имали не само српске судије већ и српско правосуђе, односно примену закона државе Србије на Северу Космета, као и да је у прљавој работи гашења правосудних институција Србије на КиМ и сам учествовао. 

Али, техника „одложеног дејства“ томе и служи. Да јавност заборави такве детаље. Но, упркос томе што је својим иступом на РТС-у, с обзиром да је још млад, ризиковао да му порасте нос као Пинокију (хоће то код политичких „татиних синова“), нешто је пошло наопако. Планирано или непланирано, брзо ћемо видети. Наиме, 42-оје српских судија који је требало требало да пред Хашимом Тачијем положе заклетву шиптарској парадржави, као што су то недавно учинили посланици Српске листе на челу са Гораном Ракићем, није се појавило у Тачијевом кабинету 17.10.2017 у 11 часова, како је било предвиђено. Ово је РТС-у потврдио и главни косовски тужилац Александар Љумезу(3). Самим тим они не могу да ступе на дужност како је предвиђено и донети нам светлост Маркове визије „одложеног дејства“.

Разлози за ово непојављивање нису познати. „Нећу да нагадјам“ – што би рекао чувени Шојић – али, или се ради о још једној манипулацији која треба да створи утисак да се српска страна за нешто што је потписано пре две и по године изборила у последњем тренутку, или да је ауторитет Српске листе и млађаног Марка, који је требало ово да одраде, у српском народу доживео потпуни колапс. Знаћемо до петка. Овог или следећег …

Али, о томе нека размишља свезнајући Марко. Он је Директор … Канцеларије …

_____________________________

 

  1. www.nspm.rs/hronika/marko-djuric-integracija-srpskih-sudija-i-tuzioca-u-pravosudni-sistem-na-kim-bice-zavrsena-do-petka.html
  2. www.nspm.rs/hronika/danas-stupa-na-snagu-sporazum-o-pravosudju-postignut-u-dijalogu-beograda-i-pristine-srpske-sudije-u-11h-polazu-zakletvu-pred-tacijem.html
  3. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Заборавни Марко …

* Обавезна поља