Управа црногорске полиције донела је решење којим се српским интелектуалцима, међу којима је и књижевник Матија Бећковић, забрањује улазак у Црну Гору.“Прелазак државне границе, осим Бећковићу, ускраћен је и историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу“, саопштено је Дану из Граничне полиције.

Полицијским старешинама на свим граничним прелазима је достављен списак особа које ни случајно не смеју да уђу у земљу, јер угрожавају националну безбедност Црне Горе.

Српски интелектуалци, којима је забрањен улазак, били су најављени као говорници на манифестацији поводом прославе Подгоричке скупштине.

У образложењу одлуке као главни разлог забране преласка државне границе српским интелектуалцима наводе се њихове раније изјаве, које су, према процени црногорских служби безбедности, „опасност по сигурност државе“. Поред чињенице да се забрана слободе кретања и говора, као и неких других основних људских права, не односи на криминалце, већ на истакнуте српске интелектуалце и јавне посленике, многе је затекла и околност да је ова одлука донесена упркос недавној изјави црногорског премијера Душка Марковића „Црна Гора нема листу непожељних политичких особа“.

Међутим, испоставило се да неко у Црној Гори ипак саставља „црне листе“ непожељних особа, па се у мору реакција на ову одлуку коју многи сматрају „нечувеном“ и „скандалозном“, многи већ приметили да је иста заправо „најбољи показатељ да је све што Бећковић говори истина“.

Централна прослава стогодишњице Подгоричке скупштине и Дана уједињења Црне Горе са Србијом и другим јужнословенским народима биће одржана 1. децембра у Крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, а требало је да беседи и Матија Бећковић.

Вучић о забрани уласка српским интелектуалцима у Црну Гору

Председник Србије Александар Вучић рекао је за Прву телевизију да Црна Гора забраном уласка српских интелектуалаца уводи не вербални, већ деликт мишљења.

Председник Вучић је казао да је поводом написа у медијима да је Управа граничне полиције ЦГ донела решење о забрани уласка у Црну Гору академику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу, разговарао са министром полиције Небојшом Стефановићем.

„Разговарао сам са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и молио сам га да разговара са колегама у Црној Гори. Добио је потврду за наведена четири лица, али не знамо да ли има још лица“, рекао је Вучић и додао да Србија још није званично добила акт о забрани уласка.

„Као разлог наведено је угрожавање сигурности и темеља безбедности Црне Горе. Држава Србија мора да реагује. Ово је нешто чиме сам био шокиран, ми смо забранили улаз криминалцима који су на потерницама, а неко други је као одговор на то забранио нечије мишљење. Црна Гора овим уводи не вербални, већ деликт мишљења и то је недопустиво у 21. веку и у Европи“, нагласио је Вучић.

„О конкретним мерама ћемо разговарати ако не добијемо разуман одговор Црне Горе“, истакао је председник Вучић.

ИН4С – Повлачење забране уласка српским интелектуалцима

На колегијуму који је одржан у Скупштини Црне Горе, министар полиције Мевлудин Нухоџић је саопштио посланицима да нема спискова непожељних, те да српски интелектуалци могу слободно да уђу у Црну Гору, сазнаје портал ИН4С.

Подсетићемо да је улаз у Црну Гору забрањен Матији Бећковићу, Александру Раковићу, Чедомиру Антићи и Дејану Мировићу.

О постојању ”црних спискова” наш портал, као и други медији су добили потврду из више релевантних извора, па и из граничне полиције.

Међутим, након притиска јавности у којој је наш портал одиграо одлучујућу улогу, Влада Црне Горе је повукла одлуку коју је претходно била донела о забрани уласка у Црну Гору српским интелектуалцима.  


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Забрана па повлачење уласка у Црну Гору српским интелектуалцима

* Обавезна поља