rojl-cduНапори Грчке да добије помоћ Русије да се извуче из дужничке кризе изазивају незадовољство у Бриселу и Берлину – открио је шеф посланичке групе Европске народне партије у Европарламенту Манфред Вебер.

Он је члан немачке Хришћанско-социјалне уније, а недељнику Der Spiegel је рекао и ово:

„Ципрас покушава да на рачун становништва Грчке изведе из игре државе чланице Европске уније. Његово зближавање са Русијом отежава конструктивно решавање финансијских питања са Европом“.

Веберов колега из CDU Херберт Ројл, који у Стразбуру руководи посланичком групом своје и партије Ангеле Меркел, упутио је Атини отворено упозорење:

„Чланство у Европској унији подразумева поузданост и поверење, а не коришћење свакаквих трикова и финти. Онај ко се игра ватром и покушава да добије помоћ Русије – тај може опећи сопствене прсте“.

Немци су одлучили да наступе као Немци, поред осталог што је Алексис Ципрас своју посету Москву, првобитно планирану за мај, померио за 8. април.

Немачки стручњак за Европу, Герхард Кирхбаум, био је једнако директан тим поводом као и Вебер и Ројл:

„Ако неко жели да и даље добија помоћ од ЕУ, онда стрелица његовог компаса мора бити окренута према Бриселу, а не према Москви“.

Грчки министар енергетике Лафазанис назвао је Европску унију „империјалистом без савести“ који жели да угуши његову земљу.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Запад упозорава Грчку да се окане Русије

* Обавезна поља