oliver-ivanovic-u-sudnici.gifКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Ни Халит Берани, по оцени адвоката одбране, професионални албански сведок у скоро свим процесима против Срба којег је и западна штампа одавно оквалификовала као обмањивача, ниједном речју јуче није директно оптужио Оливера Ивановића, као ни осталу четворицу Срба, за злочине над Албанцима почињене 1999. и 2000. године.

Халит Берани (65), управник Културног центра у јужној Митровици, јуче се на суду представио као позоришни режисер. Овај некадашњи припадник ОВК остао је упамћен у јавности и као сведок који је Хагу у процесу против Слободана Милошевића доживео фијаско износећи лажне доказе.
Председница Судског већа јуче није дозволила адвокатима одбране да се осврну и на тај период Беранијевог сведочења, реплицирајући да је Берани доказао свој кредибилитет да сведочи.

„Берани нити је чуо, нити видео оптужене у догађајима за које их оптужница терети. Јасно је рекао да 1999. и 2000. године није био предмет догађаја који су предметом оптужбе обухваћени. Није видео ни Ивановића, ни Делибашића, као ни Вујачиће и Лазовића”, рекао је Небојша Влајић, адвокат Оливера Ивановића, уз напомену да верује да Судско веће на основу досадашњих исказа ирелевантних сведока неће моћи да изрекне оптужујућу пресуду.

Наиме, Берани је јуче говорио о догађајима од 14. априла 1999. и 3. фебруара 2000. године, када је у јужној и северној Косовској Митровици убијено више Албанаца, а његов исказ се заснивао на ономе што је он „чуо од породица оштећених”, што је одбрана оптужених оценила ирелевантним, а сведока некредибилним.

Адвокатски тим одбране (Небојша Влајић, Миодраг Бркљач и Љубомир Пантовић), који се након осмочасовног претрес обратио новинарима, уверен је да ће Судско веће и ово сведочење, као и сва до сада, окарактерисати ирелевантним.

Иако је за јуче био најављен долазак Наташе Кандић, председнице Фонда за људска права, која је као гост требало да пружи подршку Ивановићу, она се није појавила у суду.

Наставак суђења заказан је за 22. април, када ће исказе давати сведоци тужилаштва за догађаје из 2000. године, а Љубомир Пантовић, адвокат одбране, казао је да је „прва фаза завршена” – која се односила на сведочење против Оливера Ивановића за ратни злочин против цивилног становништва.

После саслушања сведока тужиоца Чезара Михалчука, који ће исказе давати у априлу и до краја маја, изјаве ће, како је рекао Пантовић, давати сведоци одбране.

Иначе, адвокат Миодраг Бркљач нагласио је по завршетку суђења да је очигледно да су Халит Берани  као и Бајрам Реџепи, који је сведочио прошле недеље,  хтели да на овом процесу докажу стратешку намеру да се Косовска Митровица очисти од Албанаца.

halit_baraniКо је Халит Берани

Сведок против Оливера Ивановића Халит Берани „прославио се” сведочењем против Слободана Милошевића у Хашком трибуналу, нарочито после писања „Волстрит џорнала”, чији су новинари  разоткрили његове обмане. Његова лажна оптужба против Срба била је повод за мартовски погром српског становништва 2004. године.

Берани је на суђењу Милошевићу тврдио да су постојали српски спискови Албанаца које је требало убити, те да је југословенска влада убијала албанске цивиле и стављала њихова тела у рударски басен „Трепча”. Милошевић је, међутим, оптужио Беранија да је сачинио листе Срба које треба ликвидирати и поставио их у библиотеци и хотелу „Адријатик”. Берани је ту листу објаснио као „изложбу у библиотеци са фотографијама масакрираних Албанаца”, где је поред фотографија ставио „списак имена починилаца”. Новинари поменутог америчког листа Данијел Перл и Роберт Блок повезали су Беранија са ОВК и записали: „Берани је бивши глумац са брадом Карла Маркса који је рат провео селећи се из једног села у друго са својом писаћом машином, свакодневно зивкајући репортере страних радио-станица и дипломате са сателитског телефона ОВК.”

Након разоткривања Беранијевих обмана, новинари Перл и Блок су приметили чак да „господин Берани не стоји у потпуности иза своје приче”. Они су навели Беранијеве речи: „Свима сам рекао да је то претпоставка, а не потврђена информација. Али, за Србе је све могуће.” Беранијеве тврдње на суђењу Милошевићу су касније истраге Кфора негирале.

Берани је 2004. рекао новинарима на КиМ да су за смрт тројице албанских дечака који су се утопили у Ибру криви Срби, што је изазвало погром Срба на КиМ. Међународне снаге Унмик полиције и Кфора су га након мартовских дешавања ухапсиле, па одмах, без образложења, ослободиле. Он је у то време био председник Одбора за заштиту људских права и слобода у Косовској Митровици. У извештају Међународног окружног тужилаштва у Митровици од 4. априла 2004. негирана је одговорност Срба за смрт албанских дечака.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ни Берани није оптужио Ивановића

* Обавезна поља