Milo-Đukanović1БЕЧ — Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић оценио је вечерас у Бечу да је региону западног Балкана потребно више Европе и квалитетније интеграције.

Он је, у излагању на Десетом бечком економском форуму, рекао да је потребно да земље региона дефинишу националне економске политике, али и да су неопходне и европске интеграционе политике које би регион пребациле на бржи колосек.

Државе западног Балкана, према његовим речима, могу много тога саме да ураде – да се снажније и боље повежу, отклоне баријере за слободну трговину, мудрије користе ресурсе, и унапреде конкурентност и пословни амбијент.

„Државе западног Балкана треба да одустану од копирања политика држава благостања. Оне нису државе Европе учиниле развијенијима, већ су имплементиране као тежња да се створено богатство равномерније распореди. Високи дестимулативни порез, неодржви пензиони системи, ригидна политика тржишта рада ограничавају конкурентност и раст. Морамо бити храбри и одлучни и спровести радикалне реформе, које ће учинити наше државе привлачније за живот и инвестиције“, поручио је Ђукановић.

Он је додао да је инфраструктура у региону проблем и изразио уверење да регионална саобраћајна и енергетска инфраструктура мора бити у фокусу европског проширења и да европски фондови морају бити, с тим у вези, приступачнији и већи.

Ђукановић је нагласио да су мир и стабилност предуслов за напредовање, додајући да је за пуну стабилност региона потребно наћи решења за неефикасност државе Босне и Херцеговине и да се охрабри решење конфликта око питања имена Македоније.

„Са друге стране, охрабрује велики напор које су уложиле Србија и Косово за који верујем да отвара добру персективу у међусобним односима и охрабрење за додатну стабилност у региону“, казао је он, истичући да улазак Хрватске у ЕУ предстваља историјски искорак и служи као подстицај осталима.

Уједињена Европа је настала на тежњама за трајним миром, подсетио је Ђукановић, додајући да без, економског развоја, мир и сарадња могу бити лако нарушене.

ЕУ, према његовим речима, треба да помогне западни Балкан да оставри своју просперитетну и бољу будућност.

„Само убрзани економски развој и приближавање стандардима држава ЕУ може учинити регион дугорочно стабилним“, уверен је шеф црногорске владе.

Он је додао да ЕУ мора препознати регион као значајно тржиште, а не као место сукоба и конфликата, већ део Европе који има перспективу да се убрзано развија и унапреди живот својих грађана.

„Наставак европске интеграције једнако је важан за земље аспиранте, као и ЕУ у намери да остане глобални играч“, поручио је Ђукановић.

Он је додао да је регион на измаку још једне тешке године, указујући да је економски раст на глобалном нивоу био низак на око три одсто, подсетивши да је то, ако се изузму године избијања економске кризе, прошли и овогодиснсји раст најнижи у портеклих 10 година.

Проблеми у еврозони су негативно утицали на глобални раст, а анемични раст еврозоне утиче на економије западног Балкана, које су блиско повезане кроз трговинске и економке токове, рекао је он.

Ђукановић је објаснио да је динамичан раст у земљама западног Балкана, пре кризе, довео до раста животног стандарда и смањења незапослености, али да је после тог периода дошло до дубоке контракције 2009. а потом и борбом са рецесијом и растућом незапосленошћу.

Криза је, према његовим речима, негативно утицала на тржиште рада, јер је довела до повећања незапослености, посебно младих, а пролонгирање кризе, упозорио је он, може водити непрекидном уништењу људског капитала.

Постоји реална опасност да, као и претходне четири године, регион остане заглављен у опасној сприали ниског економског раста, растућих дугова јавног сектора и високе стопе незапослености младих, упозорио је он.

На Десетом бечком економском форуму, на чијем отварању је говорио Ђукановић, у чланство је примљена Литванија.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Западном Балкану треба више Европе

* Обавезна поља