vucic-davatoglu-2-НОВИ ПАЗАР – Да је два дана пред крај минуле године било ведро време, Нови Пазар би био центар политичких дешавања на Балкану. Међутим, магла је спречила турског премијера Ахмета Давутоглуа и председника српске владе Александра Вучића да из Београда допутују у Нови Пазар и овде се сусретну с председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.

Градоначелник Мехо Махмутовић (СДП) каже да је и само планирање тог трилатералног састанка својеврсно признање Новом Пазару и његовом руководству. Гост из Сарајева је у Новом Пазару разговарао с потпредседником Владе Србије Расимом Љајићем и градским руководством.

Иако српски и турски премијер нису дошли у Нови Пазар, њихова планирана па отказана посета је и даље тема за локалне политичаре. Протоколом није ни било предвиђено да турски премијер посети седишта две исламске заједнице, тим пре што је пре тога Давутоглу у Београду посетио Бајракли џамију и сусрео се с муфтијом србијанским Мухамедом Јусуфспахићем. Како је саопштено из Исламске заједнице Србије, Давутоглу је „указао поверење Исламској заједници Србије као стабилном и репрезентативном партнеру у изградњи верских, културних и образовних институција на територији Републике Србије”.

Ова посета је наишла на оштру осуду у Исламској заједници у Србији, на чијем челу је муфтија Мевлуд Дудић.

„Посетом Јусуфспахићу и параверској творевини, коју је формирала БИА 2007. године, Давутоглу је потврдио да је кумовао разбијању Исламске заједнице”, пренели су медији под контролом санџачком муфтије Муамера Зукорлића став челника ове верске заједнице.

Истим поводом отвореним писмом турском премијеру, које су пренели Зукорлићеви медији, огласио се и бивши реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине и председник Светског бошњачког конгреса Мустафа Церић.

„Твојом посетом самозваном србијанском муфтији у Београду ти не само да си разочарао мене, моју браћу и пријатеље у Босни и Санџаку, већ си нас дубоко повредио. Повредио си крв босанских шехида, који нису заслужили да чују од премијера Републике Турске да им је партнер онај који је рахметли Алију Изетбеговића упоредио с Радованом Караџићем, осумњиченим за ратни злочин геноцида против Бошњака. Ахмеде, није ти то требало.

И на крају хоћу да знаш да твојом посетом Мухамеду Јусуфспахићу ниси освојио Србију, али јеси повредио Бошњаке у Санџаку и Босни. Но, ниси нас поразио”, пише Церић Давутоглуу.

Било је планирано да турски премијер посети и Бошњачко национално веће на чијем челу је Сулејман Угљанин. Сам Угљанин се тим поводом није оглашавао, а о сарадњи Бошњака с обе стране Дрине разговарао је с председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем. А медији под контролом Угљанина спекулишу да је турском премијеру у ствари забрањено да дође у Нови Пазар, да је магла била само изговор, па актуелну власт у Србији оптужују да намерно хоће да изолује овај део Србије.

„Овај режим жели да изолује Санџак од целога света, да га врати још даље него у деведесете! Посета премијера Турске, и још важније од посете – отварање конзулата значио би велики корак у смеру супротном изолацији”, објавио је портал Санџакаваз који важи за гласило БНВ и Угљанинове СДА.

Градоначелник Махмутовић каже да су такви ставови злонамерни и одраз љубоморе локалне опозиције на досадашње успехе градске власти. Он је рекао да је тим поводом разговарао с амбасадором Турске у Србији, те да су овакве изјаве оцењене као скандалозне.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто је Даватоглу разочарао Мустафу Церића

* Обавезна поља